Vesti

Održana šašinačka Bostanijada

Šašinci – U Šašincima je, po 31. put, održana Bostanijada, najstarija manifestacija ovog tipa u našoj zemlji. Vreo letnji dan, sa temperaturom od gotovo četrdeset stepeni, nije sprečio sladokusce – ljubitelje lubenice, bećar paprikaša, tradicionalnih sremskih kolača, da se upute put Šašinaca.

Na ovogodišnjoj Bostanijadi najteža lubenica bila je sa domaćeg terena iz Jarka. Vaga je pokazala 23,2 kilograma, a nagradu je osvojio Marko Spasojević.

Turističko-privrednu manifestaciju, Bostanijadu, otvorio je Zoran Miščević, zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport: „Šašinčani su izuzetno dobri domaćini i lepo je biti ovde u Šašincima i učestvovati u ovom programu. Lokalna samouprava je stala iza toga i nadam se da će posle ove tridesetprve po redu bostanijade biti tridesetdrega, treća i tako dalje, da će ovo nešto biti što će trajati i što će se nastaviti, pokoljenjima prenositi jer upravo Šašinci su selo koje je poznato po bostanu, ne samo širom Srema, nego i širom Srbije.”

Ova manifestacija svake godine od 1987. održava se u julu mesecu, a kao takva najstarija je, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

Bostanijadu je posetila i gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, koja je tom prilikom istakla da se: „Šašinačka Bostanijada nalazi na mapi Turističke organizacije Grada, kao manifestacija za preporuku turistima koju treba posetiti i pogledati. Iako lubenica u selu više nema kao što je nekada bilo, bitno je da se Bostanijada i dalje održava uz zanimljiv program i takmičenja, kojima čuvamo i negujemo našu tradiciju.”

Mesna zajednica je posle otvaranja manifestacije pripremila zanimljiv takmičarski program za posetioce u brzom jedenju lubenice, pucanju bičem, najglasnijoj klepetuši, kuvanju najboljeg bećar paprikaša, pravljenju najlepše kolibe i spremanju najboljeg starinskog kolača.

Najinteresantnije takmičenje kojem se deca najviše raduju je brzo jedenje lubenica ali bez ruku, a najuspešniji ovog puta bio je jedanaestogodišnji Vukašin Filipović iz Sremske Mitrovice.

Najbolji bećar paprikaš spremila je ekipa „Miki i ja” iz Sremske Mitrovice.

U pucanju bičem najbolji je bio Miloš Radojčić iz Šašinaca.

Najglasniju klepetušu imao je mali Bojan Popović iz Šašinaca.

Ekipa Crni gavrani napravila je najlepšu bostandžijsku „kolebu”, dok je ekipa iz Deča imala najbolji starinski kolač.

U sklopu manifestacije, tradicionalno je održana i fijakerijada sa defileom konjskih zaprega kroz selo, a za najlepšu konjsku zapregu izabrana je zaprega porodice Šimović iz Čačka.

Sve u svemu, bostan je izvor ljubav, strasti i života! Bio je i ostaće zaštitni znak Šašinaca o čemu svedoči spomenik u centru sela, ali i gosti Bostanijade.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988