Vesti

Agencija za ruralni razvoj dodelila bespovratna sredstva udruženjima

Sremska Mitrovica – Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica dodelila je bespovratna sredstva udruženjima u oblasti ruralnog razvoja. Konkurs je sproveden u okviru Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Grada Sremska Mitrovica za 2021. godinu.

Potpisivanjem rešenja o dodeli bespovratnih sredstava za 12 udruženja u oblasti ruralnog razvoja završen je proces raspodele po konkursu Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica. Sredstva su namenjena za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Dušica Pavlović, direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica objasnila je za šta su sredstva konkretno dodeljena ovog puta: „Posebno mi je drago što udruženja ova sredstva namenski koriste i ove godine, „Mitrovačka dobra bašta” će ova sredstva iskoristiti za kupovinu mlina za voće, a primera radi, prošle godine su ova sredstva iskoristila i udruženja voćara za kupovinu makaza za orezivanje voća. Radi se o dodeli ukupno milion dinara i o meri koja se primenjuje u oblasti ruralnog razvoja od samog osnivanja Agencije. Do kraja godine očekujemo raspisivanje konkursa za još dve mere u oblasti ruralnog razvoja, a to su mere u oblasti marketinga za vinarstvo i vinogradarstvo, kao i za seoski turizam, kako bi podstakli ove dve oblasti koje su izuzetno značajne i imaju veliki potencijal u našem gradu.”

Vukosava Tešanović predsednik Udruženja „Mitrovačka dobra bašta” Grgurevci kaže da je udruženje osnovano 2018. godine u okviru projekta „ONAsnaživanje“ usmerenog na ekonomsko jačanje žena koji je realizovao „Fond B92”. Fokusirani su na proizvodnju proizvoda od voća i povrća na tradicionalan način i bez šećera ili sa smanjenom količinom šećera, bez aroma, aditiva i konzervansa. Džemovi, sokovi i kašice, prave se od pažljivo gajenog i biranog voća, u kućnim uslovima, od strane i pod kontrolom iskusnih domaćica.

„Nama će ova sredstva izuzetno mnogo značiti zato što ćemo da kupimo mlin za voće jer se bavimo proizvodnjom sokova bez šećera, tako da znamo već gde ćemo da ih potrošimo. Radićemo na razvoju našeg udruženja i razvoju naših proizvoda koji su prepoznati ali mislim da će tek da budu prepoznati kad ovom nabavkom unapredimo proizvodnju. Želimo da naše selo brendiramo sokovima koji su izuzetno zdravi, a imamo dosta voća kao sirovinu na našem području”, rekla je Vukosava Tešanović.

Na ovaj način žene imaju priliku i da se ekonomski osnaže, udruže i međusobno pruže podršku jedne drugima za dalji rast, razvoj i osnaživanje.

Najava događaja

27apr09:0015:00Dan magarica

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8012117.1527117.5042