Vesti

Potrošnja vode premašuje višegodišnji prosek

Sremska Mitrovica – Usled izuzetno visokih temperatura vazduha u proteklih mesec dana drastično je povećana potrošnja vode. Prema informacijama iz Javno komunalnog preduzeća „Vodovod” Sremska Mitrovica, u tom periodu je u sistem vodosnabdevanja potisnuto nešto preko 720 000 metara kubnih vode, što je iznad višegodišnjeg proseka.

Iz „Vodovoda” apeluju na potrošače da racionalno troše vodu, isključivo za osnovne životne potrebe.

„U pet najkritičnijih dana krajem juna i početkom jula meseca, u takozvanim špicevima (od 20 do 21 sat) potrošnja je iznosila rekordnih 440 l/s. Ako se zna da je godišnji prosek dnevne potrošnje oko 230 l/s, da se zaključiti da je potrošnja udvostručena. Određenih problema bilo je nekoliko dana u Čalmi i Divošu zbog prevelike potrošnje, ali i sanacije rezervoara u Manđelosu, koja je u toku. Stanje je brzo stabilizovano, tako da trenutno nemamo problema na tom području. Trenutno se našim sugrađanima isporučuje 310 l/s vode, što ne ugrožava funkcionisanje vodosnabdevanja”, reči su Borislava Babića, v.d.direktora JKP „Vodovod” Sremska Mitrovica.

U periodima izuzetno toplog vremena voda za piće koju isporučuje Vodovod nenamenski se koristila i to gotovo istovremeno za pranje dvorišta i poljoprivrednih mašina, zalivanje travnjaka, voćnjaka, povrtarskih kultura, punjenje bazena.

S obzirom da nas očekuju novi talasi vrućine, ponovo je upućen apel potrošačima da racionalno koriste vodu i to samo za piće, održavanje lične higijene i osnovne životne potrebe. Svako drugo nekontrolisano korišćenje vode može da ugrozi stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja. S tim u vezi potrošačima ovih dana stižu obaveštenja – flajeri o odgovornom ponašanju i racionalnoj potrošnji vode, kao i načinima uštede vode u domaćinstvu i napolju.

Potrošnja se konstantno prati, kao i situacija na terenu kako bi se usled havarija-kvarova na mreži i pucanja cevovoda  blagovremeno i brzo reagovalo. „Uz saradnju i razumevanje naših potrošača, možemo zajedno prevazići maksimume potrošnje”, poruka je nadležnih iz sremskomitrovačkog „Vodovoda”.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998