Vesti

Grad sa Pokrajinskim sekretarijatom nastavlja ulaganja u škole

Martinci – Grad Sremska Mitrovica nastavlja da ulaže u obrazovanje i obnovu školskih zgrada, u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Radove, koji su u toku, u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima obišli su Svetlana Milovanović gradonačelnica i Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje sa saradnicima.

Za čak sedam škola i devet projekata na teritoriji našeg Grada dodeljena su finansijska sredstva dobijena po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, investiciono i tekuće održavanje objekata ustanova osnovnog, srednjeg obrazovanja i vaspitanja, učeničkog standarda i predškolskih ustanova na teritoriji AP Vojvodine za 2021. godinu.

Kako je rekla Svetlana Milovanović gradonačelnica: „Lokalna samouprava nastavlja i dalje da ulaže u obrazovanje, naravno i u osnovne i u srednje škole, a i u predškolsko obrazovanje, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje. Sada smo u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima, oni su preko konkursa pokrajinskog sekretarijata dobili dva miliona i 800 hiljada dinara za rekonstrukciju dečjih toaleta. Radovi su u toku, a u ovoj školi ćemo još raditi legalizaciju koja je takođe u toku, odnosno ozakonjenje objekta, što će rukovodstvu škole puno značiti jer će na taj način moći da konkurišu na svim konkursima i kod republike ili pokrajine, za sve ono što će im u narednom periodu trebati. Ovde je planirano da se od ove školske godine uvede još jedna grupa predškolaca, dece od pet i šest godina, zbog potreba ovog sela, i te će prostorije biti date na korišćenje Predškolskoj ustanovi „Pčelica” što se radi na inicijativu roditelja i uz pomoć Mesne zajednice „Martinci” i Grada Sremska Mitrovica. Takođe ćemo rekonstruisati i četiri učionice u Osnovnoj školi „Jovan Popović” za istu namenu, naime, one će takođe biti dodeljene Predškolskoj ustanovi „Pčelica” i na taj način ćemo smanjiti listu čekanja, a ona je za sada povelika u gradu. Krajem avgusta se očekuje da će početi radovi na rekonstrukciji sale za fizičko u Osnovnoj školi „Jovan Popović” za to je predviđen deo sredstava od Pokrajinske vlade, deo sredstava je sufinansiranje Grada. Radi se i legalizacija sale za fizičko Prehrambeno-šumarske i hemijske škole, za šta je Grad izdvojio oko 900.000 dinara. Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki” dobila je sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, milion i 500.000 dinara za promenu unutrašnje stolarije, odnosno unutrašnjih vrata, Mitrovačka gimnazija je dobila sredstva u iznosu od milion i 300.000 dinara za rekonstrukciju sanitarnih čvorova u samoj školi i Dom učenika srednjih škola za promenu tuš kabina. Osnovna škola „Dobrosav Radosavljević Narod” Mačvanska Mitrovica Odeljenje u Zasavici, su dobili sredstva iz Ministarstva pravde iz oportuniteta, u vrednosti oko 10 miliona dinara za rekonstrukciju čitave škole. Tako da možemo reći da će ovo leto, ovaj letnji raspust zaista biti radan, naravno uz veliku podršku i lokalne samouprave.”

Biće sređivane, ponegde i legalizovane školske zgrade, sale za fizičko, mokri čvorovi, a u nekoliko škola će biti adaptirane učionice za predškolce. U svim ovim projektima deo sredstava finansira i naša lokalna samouprava, a negde je i sama nosilac projekta.

Zoran Đurić načelnik GU za obrazovanje je rekao: „Pre svega bih pohvalio direktore škola koji su aplicirali, zajedno sa lokalnom samoupravom, prema pokrajini i mislim da smo lokalna samouprava koja je najviše sredstava dobila od pokrajine u ovoj godini, tako da očekujem da se i sledeće godine nastavi taj lep i dobar trend saradnje Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i naše lokalne samouprave, to jest škola, osnovnih i srednjih. Očekujemo kao i ove godine što se radi ovde leti, da imamo još iste takve radove i u gimnaziji, ostalo je još par, da kažemo manjih škola za koje se nadam da ćemo u sledećih godinu, dve dana i njih uspeti i da renoviramo i sa ponosom da kažemo, da će u roku od pet, šest godina sve škole izgledati onako kako treba škole da izgledaju, s obzirom da dugi niz godina nije ništa bilo ulagano u obrazovanje. Sredstva koja se sada se ulažu će se vratiti 100 puta više.”

Direktorica OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima Vesna Vladisavljević zahvalila se Pokrajinskom sekretarijatu i Gradu Sremska Mitrovica na ovoj, kako je rekla, najvećoj investiciji u njihovu školu u poslednjih deset i 15 godina. jer bez njih ovo ne bi bilo moguće.

„Ova investicija koje imamo u školi je najveća investicija koju smo imali u poslednjih 10, a možda i 15 godina. Reč je o investicionom ulaganju, održavanju učeničkih toaleta, toaletu na spratu škole, jedan toalet dečake i drugi toalet je za devojčice. Veliku zahvalnost dugujemo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine koji su uvideli značaj ove investicije procenjene na dva zarez osam miliona dinara, sa jedne strane, a sa druge strane to govori u prilog tome da i vode računa i ulažu u manje sredine i manje škole kao što je naša. Veliku zahvalnost dugujemo i Gradu Sremska Mitrovica, našoj gradskoj upravi za obrazovanje i načelniku jer bez njihove pomoći ne bismo uspeli ovo da ostvarimo što imamo danas. Mi smo konkursnu dokumentaciju poslali 8. marta, 12. maja smo potpisali ugovor, a 12. jula dobili saglasnost za izvođenje radova i evo vidite radovi su u toku. Nadam se da će po završetku radova svi biti zadovoljni, pogotovo naša deca i učenici i da će ova investicija doprineti lepšem, boljem, kvalitetnijem i prijatnijem boravku dece u nekom narednom periodu. Ovo nije jedina investicija u našu školu, u toku jhe legalizacija, ta sredstva pokriva Grad Sremska Mitrovica i jednu adaptaciju učionice koja će biti prilagođena decu uzrasta od četiri do šest godina. Mi pri školi već imamo decu Predškolske ustanove „Pčelica”, to su naši budući prvaci, pripremna predškolska grupa, međutim na inicijativu roditelja i lokalne samouprave pokrenula se i ova akciju, to jest uređenje učionice i finansiraće je roditelji, Mesna zajednica „Martinci” i Grad Sremska Mitrovica i kompletan nameštaj će donirati Grad Sremska Mitrovica”, rekla je direktorica Vladisavljević.

Mitrovačke ustanove obrazovanja ukupno su dobile sredstava od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Grada Sremska Mitrovica:

Mitrovačka gimnazija (finansiranje adaptacije sanitarnih čvorova) 2.900.000 dinara,

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima (investiciono održavanje učeničkih toaleta) 2.800.000  dinara,

Dom učenika srednjih škola (finansiranje tekućeg održavanja – zamena tuš kada u kupatilima) 1.318.000 dinara,

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Martincima za uslugu izrade zatečenog stanja (za ozakonjenje objekta osnovnog obrazovanja) izdvojena je 703.000 dinara.

Prehrambeno-šumarska i hemijska škola za izradu projektne dokumentacije za ozakonjenje fiskulturne sale izdvojeno je 990.000 dinara, OŠ „Jovan Popović” iz tekuće budžetske rezerve za rekonstrukciju i adaptaciju prostorija starog objekta školske zgrade koji će biti dat na korišćenje za potrebe PU „Pčelica” izdvojeno 3.278.640 dinara,

OŠ „Jovan Popović” potpisan ugovor sa Pokrajinskom vladom o dodeli finansijskih sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije i dogradnje fiskulturne sale u školi, u iznosu od 73 miliona dinara i sredstava APV iz sredstava apv i 33 miliona dinara iz sredstava Grada Sremska Mitrovica

OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” za rekonstrukciju školske zgrade u Zasavici izdvojeno je 9.766.086 dinara.

Radovima je prisustvovao i Igor Vujić, mali gradonačelnik koji je izrazio zadovoljstvo što se ulaže u ovu školu i što se njegova škola poboljšava.

„Srećan sam što će škola biti lepša i što ćemo imati bolje uslove u školi”, rekao je kratko mali gradonačelnik Igor.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988