Vesti

Ekološka akcija uklanjanja smeća i čišćenja kanala

Sremska Mitrovica – Volonteri, aktivisti Udruženja građana „Udarnik” organizovali su akciju čišćenja kanala kod kasarne. Akcija je poprimila opštedruštveni karakter, jer je u pitanju zdravlje i dobrobit svih stanovnika, posebno tog dela našeg grada. U ovom poduhvatu podržala ih je i lokalna samouprava.

Građani i volonteri, aktivisti Udruženja građana „Udarnik” organizuju ekološku akciju uklanjanja smeća, čišćenja zelene površine i kanala kod mitrovačke kasarne. Volontere su danas posetili Svetlana Milovanović gradonačelnica i Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine sa saradnicima.

Kako je rekao načelnik Riđošić: „Pre svega želim da se zahvalim Udruženju „Udarnik” Grada Sremska Mitrovica u svoje ime i u ime Grada što su preduzeli akciju u okviru zaštite životne sredine na teritoriji Grada. Kao što vidite danas i u prethodnih 38 dana akcijaši udruženja, članovi, sopstvenim snagama očistili su jedan kanal, gde je da kažem, bila divlja deponija, vadili su belu tehniku, stvari, čak je bio i animalni otpad i ovom prilikom im se zahvaljujem. Takođe bih pozvao građane da ne bacaju više smeće i da ga odlažu na onim mestima koja su za to predviđena.”

Očišćeno je smeće iz kanala i na priobalju koje se tu taložilo i sakupljalo, stvarajući velike probleme žiteljima u okolini. U akciji čišćenja kanala aktivno učestvuje oko 30 volontera, od ukupno 50 članova brigade „Udarnik”, koja je formirana pre tri godine, mahom od nekadašnjih akcijaša, koju su, prema rečima Marinka Kršića, gradili od 1972. celu Jugoslaviju. Entuzijasti su se okupili sa željom da svoje znanje i veliko iskustvo prenesu mlađima.

Marinko Kršić, član udruženja dodaje: „Imam posebnu čast da pozdravim sve medije, našu gradonačelnicu i sve ostale. Formirali smo na nivou Grada Sremske Mitrovice udruženje građana jer živimo za Sremsku Mitrovicu. Glavni cilj brigade „Udarnik” je da ulepšamo svoj grad, živimo za njega, živimo za prirodu, da voda, zemlja i sve ostalo bude čisto, mi želimo da Mitrovica bude u cveću, ne u smeću. Edukujemo građane, a neko dolazi i baca ovo, treba velike, rizične kazne za onoga ko baca smeće, ko zagađuje vodu. Čistili smo i farbali česme, priključila nam se i omladina, mnogi građani, sve smo finansirali iz svojih sredstava, a ove godine smo konkurisali i kod Grada Sremska Mitrovica, odobrena su sredstva. Poznati smo, dolaze nam brigadiri iz cele ex Jugoslavije, bio sam nekad komadant, dolaze, mole da se pobratimo s njima. Dobili smo najveća priznanja u Jugoslaviju, gradili smo Letenku i još mnogo, mnogo šta. Građani mogu da nam se priključe, vrata su otvorena svima, ko god želi može da dođe u brigadu i da radi.”

Ostoja Perić komandant radne akcije čišćenja kanala kaže da su počeli da rade pre 38 dana, bilo je jako teško jer se formirala ilegalna deponija koja je u širokim razmerama u blizini kasarne zagađivala životnu sredinu, vodu, vazduh i zemljište, zbog čega su rešili da u ovoj godini to bude njihova prva radna akcija.

„Privodimo akciju kraju, radićemo još sutra i u subotu, 40. dan, kada ćemo odvesti sve što smo do sada očistili. Mi smo čistili kanal ali je i kanal čistio nas, od mržnje, loših misli, a gradio u nama ljubav i samopouzdanje. Iako smo bili nekad prekaljeni akcijaši i svako od nas je nosilac bar po tri udarničke značke na saveznim radnim akcijama, koje su bile teže od ovih, pošto nismo više mladi, nama je i ova akcija jako teška ali smo je sa uspehom izveli. Postavićemo table da se zabranjuje bacanje smeća i da se područje nalazi pod video nadzorom, zamolili smo vojne vlasti i komandanta kasarne da, pošto su kamere već okrenute ovamo, snimaju ako bi došlo do bacanja smeća. Jako je bitno da se više ne baca smeće u ove kanale koji su oni na obodu grada”, rekao je Perić.

Najavljuju nastavak ovakvih akcija, krajem septembra i u oktobru planiraju dve  radne akcije, da nastave čišćenje tog kanala koji se završava u Laćarku, kod rampe, uz prugu, u oktobru će očistiti ekonomske pruge od glavne železničke stanice do Mitrošpera i na drugu stranu do Luke Leget.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622