Vesti

Sednica Odbora za zaštitu životne sredine van sedišta Narodne skupštine

Sremska Mitrovica – Sednica Odbora za zaštitu životne sredine, van sedišta Narodne Skupštine Republike Srbije, održana je u našem gradu. Ovo je prva sednica koja se održava van sedišta, u aktualnom sazivu, a naš grad je dobio priliku da bude prvi domaćin.

Održavanje sednice u našem mestu, pozdravio je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice Sremske Mitrovice, zahvalio se prisutnima u Gradskoj kući i rekao da se ovaj sastanak održava u duhu Svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna. On je istakao da ova sednica predstavlja način da se narodni poslanici približe problemima građana i na lokalnom nivou i da se rešenja tako lakše iznalaze.

„Želeo bih da pohvalim ovakva održavanja skupštinskih odbora van sedišta Narodne skupštine jer smatram da se na taj način kroz decentralizaciju odlučivanja bliže dopire i dolazi do nekih lokalnih tema, lokalnih problema, lokalnih potreba i efikasnijeg načina za njihovo prevazilaženje i rešavanje na sednici Skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine. Na dnevnom redu bilo je poslovanje Regionalne deponije Srem-Mačva, pokretanje inicijative za formiranje Zelene odborničke grupe u Skupštini Grada Sremska Mitrovica i uopšte uključivanje civilnog sektora, nevladinog sektora u rad Gradskog parlamenta kroz formu tzv. zelene stolice. Osim toga bilo je reči o drugim temama iz oblasti ekologije kao što su ozelenjavanje javnih površina, gde je ovaj skupštinski odbor već imao učešća prethodne godine, takođe o zbrinjavanju pesticidnog otpada, o temama u oblasti sakupljanja lekovitog bilja i u oblasti gljivarstva i ostale teme koje se inače nalaze u našem Razvojnom programu Sremska Mitrovica 2025”, istakao je Samardžić.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Ljubinko Rakonjac i na početku se zahvalio gradonačelnici Svetlani Milovanović, zameniku gradonačelnice Petru Samardžiću i Tomislavu Jankoviću narodnom poslaniku na organizaciji sednice u Sremskoj Mitrovici u odličnoj atmosferi.

„Dugogodišnji primer dobre prakse koji je prisutan u Skupštini Republike Srbije, zelena poslanička grupa, želimo da se implementira i u Gradskoj skupštini Sremske Mitrovice, da se formira zelena odbornička grupa kao inicijativa gde će odbornici biti bliže problemima zaštite životne sredine i rešavati probleme zaštite životne sredine u Sremskoj Mitrovici. Veoma je važna saradnja i sa organizacijama civilnog društva, mi u Naradnoj skupštini imamo mehanizam zelene stolice i nadam se da će slični oblici biti uspostavljeni i u lokalnim samoupravama. Mogu da prenesem dobra iskustva jer smo održali sadržajnu sednicu”, rekao je Rakonjac.

Narodni poslanik, Tomislav Janković informisao je Odbor o prvoj tački dnevnog reda sednice, odnosno o inicijativi za formiranje zelene odborničke grupe u Skupštini grada Sremska Mitrovica. On je članovima Odbora predočio postignute ciljeve grada Sremske Mitrovice u prethodnih nekoliko godina i dodao: „Posle podizanja privredne aktivnosti i upošljavanja naših građana podižemo lestvicu na viši nivo i želimo da veći doprinos damo razvoju ekološke svesti,  odatle se izrodila ideja o formiranju zelene odborničke grupe, u čemu Narodna skupština već ima iskustva. Grad je konkurisao za projekat „Održivog razvoja za sve“, platforme za lokalni dijalog, gde je upućen javni poziv za dostavljanje predloga, partnerskih organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava, u cilju kreiranja zajedničkih inicijativa i mehanizama za aktivno učešće građana u svim procesima odlučivanja, na nivou lokalnih zajednica. Opšti cilj je veće učešće organizacija civilnog društva i javnosti, u regionu Srema, u procedurama donošenja javnih politika i odluka na nivou lokalne zajednice, a u vezi sa oblašću za zaštitu životne sredine i ciljeve održivog razvoja”, dodao je Janković.

Peti jun je generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Danom zaštite životne sredine 1972. godine na konferenciju u Stokholmu, gde je učestvovao 113 država koje su donele zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176