Vesti

Savez Srba iz regiona o rešavanju problema boraca i prognanih lica

Sremska Mitrovica – Savez Srba iz regiona održao je tribinu  pod nazivom „Rešavanje problema boraca, prognanih lica i drugih socijalno ugroženih grupa” u Gradskoj kući u sali I.

Na tribini se okupilo preko 120 ljudi. Govorio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta o tri kategorije građana: prognanim licima sa područja Hrvatske i FBiH, ratnim veteranima i svim građanima Sremske Mitrovice.

On je na početku svog obraćanja istakao činjenicu da su građani, neki u manjoj, neki u većoj meri izgubili poverenje u nadležne institucije jer je veći deo njihovih problema ostao nerešen.

„Kao narodni poslanik insistiram da Vlada Republike Srbije konačno reši stambeno pitanje svih proteranih Srba koji su evo već 26 godina, neki 30 u statusu prognanika. Godinama pokušavam da pokrenem rešavanje ključnih problema našeg naroda odnosno da budu predmet razgovora u najvažnijim državnim institucijama s ciljem da se pronađe pravično, trajno i sveobuhvatno rješenje tih problema. Tražim da Vlada pokrene suštinski dijalog sa zvaničnim Zagrebom i zvaničnim Sarajevom u rešavanju brojnih imovinskih i drugih problema proteranih lipca ali i mnogih drugih oštećenih građana. Temelj toga dijaloga morao bi da bude važan državni sporazum, to je Bečki sporazum o sukcesiji koji garantuje prava svim građanima koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine”, rekao je Linta.

Zalaže se da država osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije koji su se borili za istinu o stradanju srpskog naroda. Podneo je i Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o izbeglicama kako bi Narodna skupština Srbije obavezala Vladu da se nastavi realizacija Regionalnog stambenog programa dok poslednja prognanička porodica ne bude stambeno rešena. Četiri puta nije dobio podršku u Skupštini da se dnevni red dopuni njegovim Predlogom ali kaže da neće odustati od borbe.

Kako je još rekao Linta: „Tražim da naše Tužilaštvo za ratne zločine konačno počne da radi svoj posao, u prethodnih skoro 18 godina naše tužilaštvo je podiglo 90% optužnica protiv Srba. Insistiram da naše tužilaštvo konačno počne da pokreće istrage, da podiže optužnice protiv svih pripadnika hrvatskih, muslimanskih, albanskih vojnih paravojnih formacija koje su činili brutalne zločine nad našim narodom.”

Drugo važno pitanje, naglašava Linta, jeste pitanje boraca. Linta je kritikovao kategorizaciju boraca u zakonu i naglasio da bi trebalo da svi borci budu ravnopravno kategorisani bez obzira da li su ratovali na području Republike Srpske Krajine, Republike Srpske ili na KiM. Zbog toga je podneo u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Nakon izlaganja Miodraga Linte prisutni su postavljali pitanja i iznosili svoje mnogobrojne probleme. Linta je prisutne pozvao da svaki dan mogu da se obrate putem telefona kancelariji Saveza Srba iz regiona u Novom Sadu.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291