Vesti

Potpisan projekat „Podrška za novi početak”

Sremska Mitrovica – Projekat namenjen unapređenju života Roma „Podrška za novi početak” potpisale su gradonačelnica Svetlana Milovanović i Ana Brtka Valent, u ime Ekumenske humanitarne organizacije.

Projekat „Podrška za novi početak” namenjen je Romima, povratnicima na području našeg Grada. Realizacija podrazumeva podršku u samozapošljavanju, a dobile su je četiri sugrađanke iz Sremske Mitrovice, Mačvanske Mitrovice i Laćarka.

Realizacija konkursa Grada Sremska Mitrovica i Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, uz podršku Ekumenske humanitarne organizacije i GIZ-a, uspešno je okončana, prema rečima Dražena Riđošića, načelnika Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i zaštitu životne sredine.

„Sam projekat zasniva se na pomoći Romima, koji su povratnici u naš grad, u vidu samozapošljavanja. Imamo četiri pomoći u vidu samozapošljavanja. Takođe što se tiče građevinskog materijala , 16 porodica biće zbrinuto gde će im biti vršene rekonstrukcije na objektima u vidu popravke prozora, vrata, krovne konstrukcije, izolacije, kupatila i svega onog što je potrebno. Takođe, iskoristio bih priliku da se zahvalim Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji kao i GIZ-u, lokalna samouprava nastaviće i dalje da podržava sve akcije i pomoći građanima”, rekao je načelnik Riđošić.

Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada posluje više od 28 godina i bavi se pomaganjem ugroženim i marginalizovanim kategorijama stanovništva. Potpisivanje ovakvih sporazuma je znak da ih gradska uprava podržava i da brine o tim građanima.

Ana Brtka Valent, direktorica Ekumenske humanitarne organizacije rekla je o projektu i saradnji: „Mi im pomažemo da izađu iz svoje pozicije na održivi način, koliko god je to moguće. Naša organizacija mapira koje su potrebe stanovništva u celoj Srbiji i na osnovu toga piše i realizuje projekte. Trenutno u celoj Srbiji imamo razvijene projekte iako je naše sedište u Novom Sadu. Za nas je najbitnija upravo ovakva saradnja i potpisivanje ovakvih sporazuma sa gradskim upravama jer je to znak da nas opština podržava. Najbitnije je da svi zajedno funkcionišemo perfektno kako bi došli do cilja pomaganja ugroženim porodicama. Samo zajedno možemo uraditi velike stvari. Sa opštinom Sremska Mitrovicasmo sarađivali ranije na raznim projektima, uglavnom u sferama obrazovanja, ali što se tiče deljenja građevinskog materijala i start apova, sarađujemo prvi put.”

Koordinatorka projekta „Podrška za novi početak” Ana Birgeš, navodi da se ove godine rade u tri opštine u Sremu, od kojih je jedna Grad Sremska Mitrovica koja zbog svoje velike teritorije ima najviše korisnika koji su ove godine dobili podršku.

„Mi dajemo više vrsta pomoći u okviru ovog projekta, jedna od njih je tzv. pravna podrška koja omogućava korisnicima da dobiju pomoć u dokumentima ili drugim informacijama koje su im neophodne da bi stvorili osnove socijalne potrebe. Druga vrsta podrške je podrška u start apovima za samozapošljavanje, to je podrška u vidu alata koju korisnik dobija u vrednosti do 750 evra bez PDV i sa tim alatom on započinje svoj samostalan posao i mi želimo da on ostvari neki prihod. Zbog toga je morao da prođe obuku u pisanju biznis plana, mora da osmisli svoj biznis plan za svoj budući posao i da ga razvija uz stručnu pomoć našeg konsultanta koji ga do kraja projekta prati i podržava u svemu što radi. Treća vrsta podrške je građevinska podrška u smislu boljih uslova stanovanja za povratnike. Ova vrsta podrške je namenjena za obnovu kuća i onih koji nemaju kupatila i struju, ovi načinom se zaista podiže svest o njihovim uslovima stanovanja kao i njihova higijena, pogotovo u uslovima pandemije kovida”, izjavila je Birgeš.

Ugroženim i marginalizovanim kategorijama stanovništva najviše treba krov nad glavom, pomoć oko oko higijene, hrane, čista voda. Te potrebe su zapazili kao dominantne u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji, te su stoga njihovi projekti usmereni na pružanje takvih vrsta pomoći.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133