Vesti

Počele proslave mature pod pokroviteljstvom Grada

Sremska Mitrovica – Počele su proslave završetka školovanja, zahvaljujući povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u našem gradu. Maturske večeri se organizuju pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica za učenike svih šest mitrovačkih srednjih škola.

Situacija usled pandmije koronavirusa promenila se na bolje u odnosu na prošlu godinu, tako da se ovog juna, korak u svet odraslih ipak proslavlja u velikom stilu. Posle pauze od godinu dana, ova generacija maturanata ima svoje veče za nezaborav.

U Sremskoj Mitrovici vakcinisano je preko 50% populacije, stoga je prema rečima zamenika gradonačelnice Petra Samardžića, Grad odlučio da preuzme kompletnu organizacionu i finansijsku odgovornost za proslavu maturskih večeri. Proslave se održavaju u organizaciji Gradske uprave za obrazovanje i Gradske uprave za kulturu i sport.

Kako je rekao Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „Trenutno se u našem gradu beleži povoljna epidemiološka situacija što je rezultat uspešnog procesa imunizacije koji se sprovodi u našem gradu, preko polovine građana, preko 50% Mitrovčana je vakcinisano i u takvim okolnostima stekli su se i stvorili uslovi za organizovanje proslava, letnjih manifestacija na otvorenom koje naši sugrađani, pogotovo mlađe populacije željno iščekuju. Prošle godine je generacija maturanata ostala je, nažalost, uskraćena za proslavu maturskih večeri, a svi smo svesni činjenice da se radi o jednom velikom, važnom, bitnom, događaju koji se pamti čitavog života, stoga je lokalna samouprava odlučila, dozvolila i omogućila da se organizuju srednjoškolske maturske večeri. Gradska uprava za obrazovanje i Gradska uprava za kulturu i sport preuzele su na sebe kompletno i organizovanje i finansiranje maturskih proslava za svih šest srednjih škola našeg grada. Svim maturantima želim da se pre svega lepo provedu, da uživaju, želim im puno uspeha u daljem školovanju i naravno puno sreće i uspeha u daljem životu i radu.”

Proslave se organizuju u prelepom ambijentu letnje bašte Hotela i restorana „Srem”, na KP Domu uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, dodao je Samardžić. Učenici završnih razreda Srednje tehničke škole „Nikola Tesla“ prvi proslavljaju maturu ove godine.

Milisav Daničić direktor  STŠ „Nikola Tesla“ navodi da tu školu ove godine završava 197 maturanata, 140 učenika završava smerove četvrtog stepena i 57 usmerenja trećeg stepena.

„Ove godine naši đaci proslavljaju mature, prošle godine nije bilo proslave zbog pandemije, znate svi. Ove godine imamo proslavu zahvaljujući jednom visokom stepenu savesnosti i humanosti naših građana, zato što su dobro uradili imunizaciju na visokom nivou i ove godine gradske vlasti su odobrile proslavu maturskih večeri. Tako da smo svi srećni i maturanti, i nastavnici, direktori. Hoću da se zahvalim pre svega Gradu, gradskoj vlasti što je izašla u susret i upriličila ovo jedno veliko zadovoljstvo maturantima da ove godine bude gratis maturska proslava što sus vi pozdravili i roditelji i učenici i mi nastavnici”, rekao je direktor  Daničić.

Učenici su s nestrpljenjem čekali kraj školske godine i proslave svojih maturskih večeri. Sa popuštanjem mera i smirivanjem epidemiološke situacije, postalo je moguće organizovati proslavu mature.

Marko  Sretenović, maturant nije krio svoje zdovoljstvo što može da se organizuje proslava: „Jako sam zadovoljan i srećan što možemo da održimo, što može da proslavimo našu mature. Jako sam srećan zbog toga što mogu da proslavim sa svojom generacijom, da na neki način prosvalimo oproštajno, proveli smo tri godine zajedno i jako sam srećan zbog toga.”

Na tradicionlanu proslavu maturanti su stigli u svečanim haljinama i odelima, nasmejani i srećni što mogu da obeleže kraj ovog dela školovanja.

Jako sam zadovoljna s obzirom na to kakva je situacija bila i šta se dešavalo. Srećna sam što možemo da proslavimo mature, što mogu da budem sa svojim prijateljima, sa generacijom, mislim da je sve u najboljem redu i da će tako i ostati”, rekla je Katarina Mokoš učenica zvršnog razreda tehničke škole.

Svi su srećni što ova generacija maturanata može da svečano obeleži završetak školovanja. Matursko veče je organizovano na otvorenom ali uz poštovanje distance i svih drugih mera. 

Filip Medić maturant kaže: „Matursko veče za mene puno znači, pre svega mi je drago što se desilo jer nisam ni očekivao da će biti. Drago mi je što mogu da provedem matursku noć sa ljudima sa kojima sam proveo četiri godine u školi, koji su meni dragi prijatelji i drago mi je što se ovako nešto organizovalo, jako sam srećan zbog toga.”

Grad Sremska Mitrovica ove godine doneo je odluku da preuzme na sebe kompletnu organizacionu i finansijsku odgovornost za proslavu maturskih večeri za sve mitrovačke srednje škole.

Maturske šroslave će se nastaviti u letnjoj bašti Restorana „Srem“ prema sledećem rasporedu:

– utorak, 15. jun Mitrovačka gimanazija
– sreda, 16. jun Srednja ekonomska škola „Deveti maj“
– četvrtak, 17. jun Srednja medicinska škola „Draginja Nikšić“
– ponedeljak, 21. jun Srednja prehrambeno, šumarska i hemijska škola.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988