Vesti

„Mitrovačka noć pod zvezdama” sugrađani u ulozi astronoma

Sremska Mitrovica – „Mitrovačka noć pod zvezdama” pružiće jedistvenu priliku našim sugrađanima da posmatraju magiju zvezdanog svoda i da se nađu u ulozi astronoma. Manifestacija će biti održana u petak, 25. juna od 20 sati na Trgu Ćire Milekića.

Događaj „Mitrovačka noć pod zvezdama” jedistvena je prilika tokom koje će naši sugrađani i posetioci posmatrati magiju zvezdanog svoda iznad Sremske Mitrovice i na trenutak se naći u ulozi astronoma, koji će te noći teleskopima spoznati nepreglednost kosmosa.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pozvao je sve zainteresovane da budu deo ove nesvakidašnje večeri i dodao: „Projekat „Mitrovačka noć pod zvezdama“ nastao je kao rezultat višegodišnje saradnje Podružnice Srem, Društva fizičara Srbije i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad, a na inicijativu Asocijacije učeničkih parlmenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremske Mitrovice i Gradske uprave za obrazovanje. Zahvaljujući povoljnoj epidemiloškoj situaciji u mogučnosti smo da ovaj projekat i realizujemo na način na koji smo to i planirali. Grad Sremska Mitrovica i uprava čiji sam načelnik uvek će podržati edukativne i zanimljive projekte poput ovoga.”

Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremske Mitrovice organizacija nastala iz potrebe da se uspostave saradnički odnosi između osnovnih i srednjih škola sa ciljem poboljšanja prava učenika, podržala je ovu manifestaciju. Događaj će biti deo vršnjačke edukacije kao važnog procesa u kojem se stiču znanja, formiraju stavovi te motivišu mladi razviju osećaj odgovornosti prema sebi i okolini i na ovaj način poboljšaju kvalitet svog života.

Sonja Tucaković koordinator Asocijacije učeničkih parlamenata rekla je nešto više o inicjativi da se ovakav neobičan događaj upriliči u našem gradu: „Ovaj jedinstven događaj koji je spoj edukativnog i zabavnog sadržaja omogućiće našim sugrađanima da posmatraju nebeski svod i ujedno uživaju u čarima dobrog ritma. Prirodno—matematičkog fakulteta iz Novog Sada i Odred izviđača „Boško Palkovljević Pinki“ će nam tom prilikom ustupiti njihove teleskope koji će biti postavljeni na gradskom trgu, kako bi posetioci mogli da posmatraju nebeska tela. Na trgu će takođe biti postavljena bina za DJ koji će puštati muziku i time doprineti da svi posetioci uživaju u magiji te večeri. Još jednom želim da iskoristim priliku da se zahvalim Gradu Sremska Mitrovica i Gradskoj upravi za obrazovanje što su nam izašli u susret i omogućili da se ova manifestacija organizuje.”

Pozivamo vas da 25.juna 2021.godine u 20.00 časova, budete deo ove nesvakidašnje večeri i da pod sjajem punog Meseca, nošeni dobrim ritmom muzike DJ-a i vibracijama zvezdane noći uplovimo u nove letnje avanture…

Branislava Blajvaz predsednik društva fizičara Srbije podružnica Srem: „Na Trgu Ćire Milekića u noći 25. juna će biti postavljena četiri teleskopa od kojih je jedan pokretna opservatorija, u gradskom parku će biti postavljena IC kamera pomoću koje će posetioci moći da posmatraju predmete i tela u mraku. Imamo i neka dodatna iznenađenja posetioci će na svodu iznad grada, u ovoj noći moći da vide pun mesec, koji će se pojaviti negde nakon 23 časa ali pre toga ćemo posmatrati veliki letnji trougao sazvežđa zvezda Lira, Altair i Labud. Oni koji budu imali više sreće moći će da vide i prelet međunarodne svemirske stanice iznad naših glava. Učenici koji su volonteri će na svojim mobilnim telefonima imati instalirane aplikacije SkyView i NASA selfi. Pomoću aplikacije SkyView posetiocima će pokazivati preostala sazvežđa i planete koje se trenutno mogu videti iznad našeg grada, dok je aplikacija NASA selfi rezervisana za najmlađe posetioce i oni će moći da slikaju svoj selfi u odelima astronauta. Takođe na trgu će biti postavljen i štand Prirodno-matematičkog fakulteta, pa će budući studenti moći da se informišu u studijskim programima koje mogu i pohađati na Departmanu za fiziku.”

Zahvalila se svima koji su pomogli u organizaciji događaja i pozvala sve sugrađane starosti od 7 do 77, i one koji su stariji i mlađi, i sve zaljubljenike u astronomiji da im se priključe na velikoj žurci 25. juna sa početkom u 20 časova i da uživaju ispod zvezdanog neba Sremske Mitrovice.

Najava događaja

27majCelodnevni dogadjaj31SLOBODNA ZONA

31maj18:0019:00Mašta i snovi

31maj19:0020:00Muzičko veče sa magičnim delima španskih kompozitora

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7596117.1109117.4622