Vesti

Izložba eksponata „Sirmijum kroz vekove”

Sremska Mitrovica – Izložba eksponata „Sirmijum kroz vekove” otvorena je u Galeriji „Lazar Vozarević” u potkrovlju. Izložbu realizuju: Centar za kulturu „Sirmijumart” i Ronilački klub „Žuta foka” iz Sremske Mitrovice uz podršku Uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica.

Nameštaj i slike, predmeti primenjene umetnosti čine nesvakidašnju izložbu prijatelja i članova Ronilačkog kluba „Žuta foka”. Višedecenijsko istraživanje mutnih voda reke Save, bili su im podstrek za osmišljavanje multidisciplinarnog pristupa arheološkom blagu, koje reka krije na svom dnu, sada dostupnom kroz bogat izložbeni materijal.

Zoltan Hegediš direktor Centra za kulturu „Sirmijumart” rekao je da se ovaj projekat već dugo priprema u saradnji sa Ronilačkim klubom „Žuta foka” ali zbog epidemije nisu mogli ranije da ga realizuju.

Kako je još rekao direktor Zoltan Hegediš: „S druge strane možda je to i dobro jer se cela priča složila, neki novi artefakti su izvađeni i obrađeni, sad je ova izložba još bogatija, nego što je trebalo da bude prošle godine, letos, kad smo planirali ovaj projekat. To je jedna priča koju planiramo da nastavimo i u nekom drugom obliku i obimu, u narednom periodu. Ovo je prva izložba ovog tipa, a ima i nekih novih ideja ali o tome kasnije. Zahvaljujem se Gradskoj upravi za kulturu i sport na podršci, svima koji su učestvovali u pripremama i organizaciji izložbe. Saradnici su u ovim teškim uslovima, pri visokim temperaturama podneli baš velik teret i upućujem još jednom zahvalnost i čestitke svima koji su pomogli. Izložba je otvorena i možemo smatrati da je ovo, sad već, stalna postavka jer ona će tu biti do daljnjeg. Posetiocima se preporučuje, zbog epidemijskih uslova, da dolaze u malim grupama. Poručio bih našim sugrađanima da dođu da pogledaju i da uživaju u ovoj izložbi”.

Početni impuls za kreativno uobličavanje predmeta od drveta izvađenog iz Save, koje je reka prirodno konzervirala, starog više stotina godina potekao je od pronađenih arheološkh artefakata, koji su poslužili kao inspiracija za izradu čitavog niza predmeta primenjene umetnosti, koji po svom izboru, motivima i izboru primenjenih tehnika duguju svoju osobenost spoju tradicionalnog i modernog. Branimir Pavlović Žuti idejni vođa tog kluba koji je izvadio materijal iz vode, pretežno drvo, probao je da ga uobliči i da mu upotrebnu vrednost.

„Trebalo bi dela sama sve da kažu, pokušali smo da napravimo ambijent koji će sam za sebe da vam sve kaže. To je već više trideset godina trajanja našeg kluba. To što smo pokazali na ovim slikama, na ovim komadima nameštaja vredno je pažnje i trebalo bi da to ljudi vide. Svakoj stvari smo se posvetili kao nekom eksponatu i od toga smo probali da napravimo upotrebni ili umetnički predmet. Oslikali smo jedan deo predmeta i to je priprema za izložbu koja će biti u kripti Hrama Sveti Sava koju imamo dogovorenu od pre par godina. Imaćemo izložbu i na Kritu u jednom predivnom gradu Retimnu i verovatno i drugde. Oslikali smo naš grad Sirmijum, hrišćanske svetitelje Irineja, Dimitrija, Anastasiju i most koji je bio na toj reci. Sve to na našem drvetu koje smo pronašli u Savi, nastalo je kao plod dugogodišnjeg rada jedne grupe ljudi. Želim vam samo da uživate”, rekao je Branimir Pavlović Žuti.

Autor portreta na drvetu je slikar Vukašin Govedarica.

Izložba predmeta od drveta, nameštaja i slika biće otvorena u izložbenom prostoru u potkrovlju Galerije „Lazar Vozarević” tokom celog leta.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142