Vesti

Dani polja strnih žita – uz nauku do većih prinosa

Čalma – Manifestacija Dani polja strnih žita otvorena je na oglednoj parceli u blizini sela Čalma. Iako godina nije išla na ruku poljoprivrednicima, očekuju se prinosi malo iznad proseka, ocenjuju stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica koji organizuju ovu manifestaciju uz podršku lokalne samouprave.

Posle obilaska oglednih polja Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica kod sela Čalma iz pravca Laćarka, stručnjaci su ocenili ovogodišnji Dan polja kao natprosečan po stanju useva i po onome što očekuju od prinosa. Rezultati oglednih biljnih kultura se na ovaj način prezentuju dva puta godišnje. Organizator je Poljoprivredna stručna služba sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave.

Saradnja nauke i struke sa poljoprivrednim proizvođačima neophodna je i poželjna, kaže Vladimir Nastović načelnik Gradske uprave za poljoprivredu. Načelnik Nastović je istakao i značaj održavanja ovakvih manifestacija: „Najnovija dostignuća u oblasti poljoprivrede po svim pitanjima moraju da nađu put na naša polja i da daju rezultate na našim poljima, to je ono što moramo da primenimo ako hoćemo maksimalne rezultate na našim poljima, a hoćemo, naravno. To je edukacija naših poljoprivrednih proizvođača, kao što vidimo iz godine u godinu ponavlja nam se situacija da se klima menja, uslovi u proizvodnji se menjaju i mi moramo da se prilagođavamo, to je ono što nauka može da postigne. Nauka daje odgovore na takve stvari i daje maksimalne rezultate na našim njivama. Saradnja sa poljoprivrednicima postoji, oni se trude, pokušavaju da primene najnovija dostignuća koja njihovi saradnici pokušavaju da im dostave, međutim sve to može bolje, naravno kao i u svim delatnostima, uvek može bolje i mi ćemo kao lokalna samouprava samouprava raditi na tome”.

Zoran Martinović samostalni stručni saradnik za strna žita kaže da je današnja manifestacija Dan polja, 32. po redu u čijoj organizaciji on učestvuje, a organizovane su i pre. Bio je kraći prekid u organizaciji za vreme rata i prošle godine u vreme pandemije.

 „Ovo je natprosečan Dan polja po stanju useva i očekivanjima od prinosa. Godina nam nije baš išla na ruku, jesen je bila suva i relativno topla, zima takođe, početak proleća nije obećavao i onda su aprilske kiše i normalnije temperature uticale da se ozimi usevi, strna žita pre svega, izvuku iz lošeg stanja u kome su bili u proseku. Sada usevi izgledaju dobro, rod je obećavajući u smislu kvaliteta i prinosa, očekujem natprosečne prinose, tačnije tek da pređe prosek. Dobri domaćini mogu postići osam tona i više prinosa ozime pšenice, a neke bolje sorte, kao na našem oglednom polju trebalo bi idu preko devet, devet i po tona. Rane sorte strnih žita kao ječam su već za žetvu, rane pšenice za koji dan i najkasnije sorte za deset, 15 dana. Na oglednim poljima može da se vidi visina sorte, viša sorta odgovara onome ko ima stoku za, slamu. Ko hoće intenzivnije da gaji, da više đubri, da postiže više prinose, gaji niže sorte. Može da se proceni očekivani prinos ako ne bude vremenskih nepogoda, kakvo je stanje sada može se proceniti po veličini klasa, broju klasova, veličini zrna, broju zrna, može da se vidi koja je sorta rodnija, koja nije”, kaže Martinović.

Konačne rezultate služba obradi nakon žetve, dodaje Martinović i oni budu javno dostupni kako bi  svi zainteresovani mogli da na osnovu toga planiraju proizvodnju. Pozvao je proizvođače da koriste te rezultate u većoj meri, uz preporuku da, ako može da se postigne tona ili više od tone prinosa, proizvođač ulazi u zonu da ostvari veći profit u odnosu na druge.

Stevan Savčić direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica govorio je o aktivnostima teslužbe u narednom periodu.

Kako je rekao Stevan Savić direktor: „Kao što znate u proteklih deset dana smo imali aktivnost u vezi prikupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja. Čim prođe žetva, teritorija koji pokrivamo, kako Grad Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Pećinci, Šid radiće se besplatno, tačnije te opštine će finansirati uzorkovanje zemljišta. Poveravaće se kvalitet i poljoprivrednici će dobiti preporuku što se tiče samog kvaliteta i šta je potrebno, sa čim da đubre svoje njive”.

Na ovoj manifestaciji po­ljo­pri­vred­ni pro­iz­vo­đa­či mo­gu da se upoznaju sa novim sortama, kakvi su prinosi, kako se gaje i da se lak­še opre­de­le šta da seju. Takođe mogu da vi­de i efek­te hir­bi­ci­da, preprata za uzgoj ovih biljnih kultura.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7279117.0791117.4303