Vesti

Dan MUP-a i policije obeležen taktičko-tehničkim zborom na trgu

Sremska Mitrovica – Policijski službenici i vatrogasci-spasioci obeležili su Dan Ministarstva unutrašnjih poslova, Slavu Ministarstva i Dan policije taktičko-tehničkim zborom Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici na centralnom gradskom trgu. Zboru u našem gradu na Trgu Ćire Milekića prisustvovali su gradonačelnica Svetlana Milovanović, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo, građani i deca.

Na taktičko-tehničkom zboru na Trgu Ćire Milekića građani su zajedno sa svojom decom imali priliku da se upoznaju sa veštinama, opremom i vozilima koja policija koristi u svom radu.  Izložena su policijska vozila i prateća oprema (patrolni automobili, saobraćajni motocikli, vatrogasna vozila, čamac, „marica”, džip, kombi IJP, dron, vatrogasna oprema i oprema za forenziku), u prisustvu nadležnih policijskih službenika i njihovih starešina.

Obišavši izloženo Svetlana Milovanović gradonačelnica je uputila čestitke svima koji obeležavaju ovaj dan: „Želela bih da svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Republike Srbije čestitam današnji dan i čestitam današnji slavu, isto tako želim i da im se zahvalim na svemu što čine za nas, za građane Sremske Mitrovice kako bi se mi osećali bezbednije. Danas sam bila i u Beogradu, prisustvovala sam svečanoj ceremoniji kada je 1.337 novih mladih snaga, pripadnika MUP-a Srbije položilo zakletvu i zaista je bilo lepo i svečano. Lepo je videti te mlade ljude koji će svoj budući posao i svoje obrazovanje i koji će svoj život i svoju karijeru posvetiti očuvanju bezbednosti građana Republike Srbije.”

Tokom manifestacije na trgu, postavljena su vozila, delove forenzičke i vatrogasne opreme koji se koriste u radu. Prikazan je samo deo kapaciteta kojima raspolaže Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici, prema rečima Željke Avrić PR MUP-a, koji treba da doprinese efikasnosti rada policijskih službenika u rešavanju u suzbijanju krivičnih dela, očuvanju javnog reda i mira i kontroli regulisanja saobraćaja.

„Danas u Beogradu na centralnoj svečanosti, svečanu zakletvu je položilo ukupno 60 mladih ljudi, od kojih 50 policijske službenika Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici i 10 pripadnika Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, znači budućih vatrogasaca-spasilaca. Jedan od koncepta, odnosno strateških opredeljenja rada policije u narednom periodu je rad u lokalnoj zajednici i ovaj taktičko-tehnički zbor je u stvari jedan deo koncerta tog ada, što znači da kroz saradnju sa građanima treba da se prepozna i rešava buduća bezbednosna problematika. Policijski službenici i vatrogasci-spasioci su uvek tu da pomognu, da zaštite, da pojačaju bezbednost, sigurnost naših građana, posebno mladim ljudima i deci da pomognu savetom i razgovorom i ovakvi neposredni kontakti, živi, sa građanima su u stvari jedan od dobrih načina da građani steknu i očuvaju poverenje u policiju”, rekla je Željka Avrić.

Naši najmlađi sugrađani imali su priliku da nauče osnove bezbednosti, da se upoznaju sa ulogom policije, dok su ih saobraćajci učili kako da bezbedno pređu ulicu. Uz slikovnice, edukativne programe i crteže policijski službenici su učili decu kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju.

Deci je bilo zanimljivo razgledanje policijskih vozila i opreme, a mogli su i da isprobaju kako je sedeti za volanom ili u kabini raznovrsnih policijskih vozila.

Građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i metodama rada različitih organizacionih jedinica policije. Predstavljene su i veštine policijskih službenika, pored policijske oprema i vozila.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

25apr19:0020:00Promocija dve zbirke poezije Ljilje Vujić Crnojakić

25apr19:0020:00Predstavljanja Doma učenika srednjih škola

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142