Vesti

Dalje popuštanje mera: Ugostiteljski objekti rade do ponoći

Sremska Mitrovica – Gradski krizni štab odlučio o novom popuštanju mera, ugostiteljski objekti mogu da rade od 6 sati do ponoći svakog dana, uz poštovanje epidemioloških mera. Dostava hrane, apoteke i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade 24 časa.

Na sednici Gradskog kriznog štaba doneta je odluka da ugostiteljski objekti rade do ponoći i u zatvorenom i u otvorenom delu, a kiosci i dostava hrane, laboratorije i slično, kao i ranije mogu da rade 24 sata. Nove naredbe donete su u skladu sa novim merama Republičkog kriznog štaba.

Inspektor Miloš Madžić član Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica rekao je na konferenciji za novinare o izmenama odluke: „Novina je takođe da bioskopi mogu raditi tako što će poslednja projekcija započeti, ne posle 23 časa, do kada mogu raditi blagajna za prodaju karata i za te projekcije. Broj učesnika na kongresima, poslovnim i naučnim skupovima u zatvorenom se povećava na 200 osoba. Radno vreme objekata bez ograničenja ostaje isto kao u pređašnjem periodu, to su apoteke, benzinske pumpe, trgovinski, ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane, takođe mogu raditi 24 časa kao i ordinacije i laboratorije koje pruža medicinske usluge.”

„Svi trgovinski, zanatski i ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 časa svakog dana počev od 1. juna 2021. godine. U zatvorenom delu ugostiteljskog objekta mora se obezbediti da korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće), zaposleni moraju nisti zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja, ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo (tzv. živa muzika) posle 18.00 časova, ukupna popunjenost objekta ne može biti veća od 50% maksimalne popunjenosti, i na ulazu mora biti vidno istaknuta korisna površina celog objekta, odnosno prostora i broj lica koja mogu biti prisutna, pod korisnim površinom podrazumeva se deo gde se lica uslužuju, i obaveza posetilaca da nose zaštitne maske”, rekao je inspektor Madžić.

U otvorenom delu ugostiteljskog objekta, prema rečima Madžića mora se obezbediti da:
– korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće)
– zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja
– između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima,

– za stolom ne može sedeti više od pet osoba,

– ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice,

– otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra,

– ne može se reprodukovati, odnosno emitovati muzika ili izvoditi muzičko – scenski program uživo(tzv. živa muzika) posle 18.00 časova.

Od 6 do 22 časa mogu raditi zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, saopštio je inspektor Madžić. U periodu od 6 do 22 časa svakog dana mogu raditi restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajima u kategorizovanom privatnom smeštaju u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja; Objekti u oblasti trgovine na malo trgovinske i druge radnje i prodajna mesta izuzev, sada po novom kiosci i trafike, mogu raditi bez ograničenja radnog vremena znači u smislu prodaje pretežno novina duvana itd; Objekti, radnje i servisi u kojima se vrše stručne, naučne, inovacione, tehničke, finansijske i delatnosti osiguranja, prometa nekretnina, informisanje, komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, zanatske i druge uslužne delatnosti objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti sporta, fitnes-centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekte namenjeni za sport i rekreaciju; Objekti u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kladionice, igraonice itd; Trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda prodavnice hrane za životinje pet šopovi, prodavnice stočne hrane i druge zatvorene i otvorene pijace, radnje i prodajna mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace, mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i slično; Radnje, prodajna mesta i mesta u kojima se prodaje roba na malo ili pružaju usluge, a koji prodaju ili pružaju usluge obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane i neposredno sa javne površine; Objekti u kojima se pružaju usluge u oblasti kulture pozorišta, muzeji i galerije.

Epidemiološka situacija izazvana virusom kovid-19 na teritoriji Sremskog okruga na današnji dan 1. juna 2021. godine, kompatibilna je sa epidemiološkom situacijom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine podaci su stručnjaka Zavoda za javno zdravlje. Trenutna situacija usled pandemije, ocenjuje se kao nepovoljna sa tendencijom daljeg pada broja obolelih, saopštila je prim. dr Nada Zec Petković direktorica Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Trenutno na celoj teritoriji Sremskog okruga registrovano je 320 aktivnih lica, od toga u Sremskoj Mitrovici 121 lice, Staroj Pazovi 43 lica, u Rumi 33, Inđiji 67, u Irigu 6, u Šidu i Pećincima po 25 lica. Iz dana u dan se beleži pad novoobolelih lica i raste broj izlečenih lica. U prethodnom danu registrovana su samo dva nova slučaja, po jedan u Rumi i Sremskoj Mitrovici, dok ostale opštine nisu imale ni jedno lice registrovano na kovid-19 infekciju. Dijagnoza se i dalje postavlja brzim antigenskim testom i naravno, našim zlatnim standardom u dijagnostici, PCR dijagnostikom. Trend pada registrovanih lica beleži se od prvog maja 2021. godine i taj povoljan trend je kontinuiran tako da dnevno beležimo čak opštine koje nemaju ni jedno registrovano lice. U prethodnom periodu imali smo i dva dana kada nije bilo ni jedno lice pozitivno u celom Sremskom okrugu”, rekla je dr Nada Zec.

Broj predloga za izolaciju dostavljen sanitarnoj inspekciji je, prema rečima direktorice Zavoda dr Nade Zec, u Sremskoj Mitrovici 135 lica, Ruma 42, Inđija 79, Šid 32, Stara Pazova 55, Pećinci 35, i Irig 13 ukupno 391 lice.

Dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica naveo je: „Kovid ambulante Doma zdravlja Sremska Mitrovica konstantno beleže pad broja pregleda, počev od prvog maja ove godine. Juče smo imali 18 prvih pregleda i 22 kontrolna pregleda, a od tih 18 pregleda, dva su bila antigen pozitivna. Za vikend smo imali prvi put situaciju da smo imali nula antigen pozitivnih na kovid-19 infеkciju. Vakcinacija i dalje traje u Sremskoj Mitrovici na svim vakcinalnim punktovima koji su otvoreni juče smo imali 355 datih prvih doza, a drugih doza 446, što je ukupno bilo 801 doza date vakcina protiv kovida-19. Ovakav obuhvat vakcinacije daje nam rezultate i vidimo da se u kovid ambulantama smanjuje broj zaraženih i lica koja traže pomoć”.

Ukupno je vakcinisano prvom dozom u Sremskoj Mitrovici 31.966 lica, odnosno 51,77%, a drugom dozom 26.020 lica što čini 42,14%, ističe dr Elhag da je veoma zadovoljan masovnom imunizacijom građana.

U odeljenju za kovid Opšte bolnice Sremska Mitrovica, zaključno sa današnjim danom nalaze se 24 pacijenta, od toga se pet pacijenata nalazi na intenzivnoj nezi, dok su tri na respiratoru , rekao je dr Dragan Malobabić, v.d. direktora.

„Ovo je konstantan pad i nadam se da ćemo krajem ove nedelje izmestiti kovid odeljenje u drugi objekat, kako bi omogućili funkcionisanje hirurškog bloka. Tokom vikenda će se obaviti obavljena dezinfekcija prostora i krečenje, tako da bismo od sledeće nedelje mogli da počnemo da se vraćamo u neko normalno funkcionisanje. Nadam se da će uskoro biti pušteni termini u izisu što svi naši su građani očekuju i da će se početi obavljati redovno kontrole hroničnih pacijenata i lečenje pacijenata koji su dosta dugo trpeli, čekali zbog toga što je bolnica bila maksimalno angažovana na lečenju pacijenata koji su oboleli od kovida. Procenat koji pokazuju naši vakcinalni timovi su zadovoljavajući i nadam se da polako izlazimo iz krize i da će nastavak vakcinacije dovesti do toga da se ovo više neće ponavljati,” rekao je dr Dragan Malobabić direktor Opšte bolnice.

U narednim danima biće doneta odluka o proslavi matura, kao i pravila po kojima bi one mogle organizovati, najavljeno je na sednici Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142