Vesti

Uskoro prikupljanje pesticidnog otpada

Sremska Mitrovica – Akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada ubrzo će početi i ove godine, najavljeno je na sastanku predstavnika seoskih mesnih zajednica. Akciju sprovode Grad Sremska Mitrovica, Poljoprivredna stručna služba i Agencija za ruralni razvoj.

Povodom početka ovogodišnje akcije prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti. Akcija se realizuje petu godinu za redom sa ciljem da pesticidna ambalaža ne završi u komunalnom otpadu, divljim deponijama ili kanalima u atarima i na taj način ugrozi zdravlje stanovništva, nego da se na pravilan način odloži i uništi. Odzivom na ovu akciju štitimo svoje zdravlje i svoje životno okruženje.

Dušica  Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj kaže da ta Agencija već pet godina podržavaju udruženje SECPA u akciji sakupljanja pesticidnog otpada i dodaje: „Iskoristila bih priliku da pozovem što veći broj poljoprivrednika da se odazove da bi se premašila prošlogodišnja količina prikupljenog pesticidnog otpada, a to je pet tona. Operater koji se bavi prikupljanjem pesticidnog otpada obilaziće sva naseljena mesta. Cilj nam je da se sva mitrovačka sela posete i da se na adekvatan način skupi pesticidni otpad koji predstavlja opasnost po životnu sredinu i zdravlje ljudi.”

Sastanku su, pored pomenutih, prisustvovali predstavnici seoskih mesnih zajednica sa teritorije Grada Sremska Mitrovica i predstavnici proizvođača sredstava za zaštitu bilja. U selima će biti sprovedena akcija organzovanog prikupljanja ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja tzv. pesticidnog otpada početkom juna.

Kako je rekao Stevan Savčić, direktor Poljoprivredne stručne službe, poljoprivrenici, koji učestvuju u prikupljanju pesticidnog otpada imaće benefite: „Poljoprivrednici će imati priliku da potpišu sa Poljoprivrednom stručnom službom ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i nakon toga izdajemo potvrde kako za Svetsku banku, tako i za ostale konkurse koji budu u nekom narednom periodu”.

Ambalaža ima važnu ulogu u sigurnoj isporuci i upotrebi sredstava za zaštitu bilja, pri čemu se smanjuje na najmanju moguću meru rizik gubitka u lancu plasmana kao i izloženosti korisnika.

U Martincima već godinama uspešno prikupljaju pesticidni otpad prema rečima predsednika Mesne zajednice „Martinci” Darka Gavrilovića.

„Meštani se uvek odazivaju u velikom broju Trudimo se da pre same akcije podelimo letke, kako bi se ljudi informisali o akciji. Kod nas je u protekle dve, tri godine odaziv zaista bio izvanredan i ovim putem pozivam sve ljude sa teritorije Sremske Mitrovice da se odazovu ovoj akciji, koja je odlična i mislim da će u budućnosti zaista značiti svima nama”, rekao je Gavrilović.

Cilj akcije je da se animira što više poljoprivrednika sa teritorije Sremske Mitrovice. Ove godine će poljoprivrednici sa teritorije ne samo Sremske Mitrovice, nego čitavog Srema moći da na bezbedan način deponuju ambalažni otpad, u junu.

Podsećanje za poljoprivrednike da adekvatno odlože praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja.

Raspored prikupljanja pesticidnog otpada po selima:

7. jun:
-Sremska Rača: 8,00
-Bosut: 9,00
-Stara Bingula: 12,00
-Divoš: 12,30
-Čalma: 14,00

8. jun:
-Šuljam: 9,00
-Grgurevci: 10,00
-Ležimir: 11,00
-Šišatovac: 12,00

9.jun:
-Ravnje 8 časova
-Zasavica 1: 9,00
-Zasavica 2: 10,00
-Radenković: 11,00
-Noćaj: 12,00
-Salaš Noćajski: 13,00
-Mačvanska Mitrovica: 14,00

10. jun:
-Kuzmin: 9,00
-Martinci: 10,00
-Laćarak: 11,00
-Manđelos: 13,00

11. jun:
-Bešenovački Prnjavor 8,00
-Bešenovo: 9,00
-Veliki radinci: 10,00
-Sremska Mitrovica: 11,00
-Šašinci: 12,00
-Jarak: 14,00

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998