Vesti

Spomenik malom čoveku i toleranciji stigao u grad

Sremska Mitrovica – Spomenik malom čoveku i toleranciji, odnosno, Šefku Alimanoviću Jusi, stigao je u naš grad, u prostorije uprave Specijalnog rezervata prirode „Zasavica”. Skulpturu je izlila Livačka radionica „Pele” iz Sivca, na osnovu vajarskog dela akademskog umetnika Vladimira Tovića.

Članovi Organizacionog odbora za podizanje spomenika podneli su Gradskoj upravi za kulturu, sport i omladinu zahtev za postavljanje spomenika predloživši nekoliko lokacija u gradu. Sspomenik je stigao pre nego što su dobili tu dozvolu i putem medija su želeli da skulpturu predsatve sugrađanima.

Kako je rekao Slobodan Simić upravnik Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ i jedan od inicijatora akcije: „Posle pet godina od inicijative građana da se podigne spomenik malom čoveku i toleranciji u obliku našeg sugrađanina Juse, spomenik je završen. Želimo da predstavimo ovaj spomenik, da ga i građani preko medija vide i želimo da se to postavi na adekvatno mesto u gradu da bi svi sugrađani i posetioci Sremske Mitrovice mogli da vide lik jednog malog čoveka, a tolerancija je zato što je on Rom, da mogu da uživaju u ovom gradu koji je uvek bio grad tolerancije. Mitrovica je grad tolerancije i zato smo želeli da ovaj spomenik malom čoveku i toleranciji napravimo. Napravili smo ga na inicijativu građana, od sredstava koje su građani donirali, onoliko koliko je Jusa tražio, to je današnjih 100 dinara i posle pet godina građani i donatori uspeli su da prikupe 8.000 evra koliko košta spomenik ukupno, i da spomenik izradimo i nadam se postavimo na uživanje naših građana.”

Tražili su dozvolu za tri lokacije, gde je, prema Simićevim rečima on stajao u svojim aktivnostima, to su na šetalištu preko puta parka, pored prve klupe u centru grada da bi se moglo sesti na klupu i slikati, i treća je na polukrugu Gradske biblioteke, u niši.

Vladimir Tović vajar, autor skulpture i naš sugrađanin rekao je: „Ideja je potekla, koliko sam ja čuo, od našeg ilustratora Petra Pismestrovića, pa su ljudi ovde počeli o tome da razmišljaju i razradili. Ideja je bila vezana za Jusu kao ličnost, jednu maskotu grada tako da kažem, a moj zadatak je bio da taj lokalni karakter pretvorim u malo širu priču, čak i turističku, da ga približim ljudima koji dođu u grad i koji ne znaju ništa o njemu. Eventualno da mogu da imaju neku uspomenu sa skulpturom o kojoj možda i ne znaju ništa ali da ona bude njima prihvatljiva. Moj zadatak je bio da napravim priču čoveka koji njima želi dobrodošlicu kada dođu u grad.”

Za spomenik malom čoveku i toleranciji sredstva su prikupljena putem donacija i doborovljnih priloga.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988