Vesti

Sedmi festival pijanizma

Sremska Mitrovica – Sedmi festival pijanizma u organizaciji i realizaciji Muzičke škole „Petar Krančević” i Umetničkog udruženja „Krančević”, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice održava se do 23. maja 2021. godine. Festival se održava u Galeriji Lazar Vozarević”, a tehnička podrška je Centar za kulturu „Sirmijumart”.

Sedmi festival pijanizma otvaren je svečanošću u Galeriji „Lazar Vozarević”, pod imenom „Ljubav slikana notama”. Koncerti će se održavati do nedelje, a nastupa 170  učenika i studenata. Grad Sremska Mitrovica je tradicionalno, već godinama pokrovitelj festivala.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je svima poželela puno uspeha i gostima da se ponesu lepe usmopene iz našeg grada.

„Meni je posebno drago što se festival pijanizma održava po sedmi put u našem gradu jer smo mi grad festivala, koje smo pre ove pandemije održavali u toku čitave godine. Drago mi je da se taj kontinuitet nastavlja, da naši umetnici nisu odustali od svojih festivala i to je dokaz da se polako vraćamo u uobičajene, i da kažem normalne, tokove života, što je opet rezultat naše efikasne imunizacije koja je sprovedena u Sremskoj Mitrovici. Drago mi je da ovaj festival ima još veći broj učesnika iz više zemalja nego prošli put što znači da oni napreduju, rastu, šire se što je svakako dobro za Sremsku Mitrovicu jer dok traju festivali, živi naš grad. Ovde svi treba da budu sretni i radosni jer u stvari, ljubav slikaju notama, kao što glasi sam naziv festivala.”

Ovogodišnji Festival daleko je premašio očekivanja u broju prijavljenih kandidata  u disciplinama klavir solo, klavirski duo i uporedni klavir bez obzira na veoma tešku školsku godinu koja je iza nas.

Pored  Grada Sremska Mitrovica pokrovitelj ovogodišnjeg festivala pijanizma je i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Milan Kovačević zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje: Ovo je jedna od manifestacija koju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje podržava na teritoriji Vojvodine, odnosno sufinansira. Meni je drago da ima ovakvih manifestacija u ovoj situaciji kada smo na kraju ovog pika korone i da je naš grad i vaš grad domaćin po sedmi put takmičenja pijanizma. Svim učesnicima i kolegama želim što bolji plasman a gostima iz regiona želim prijatan i ugodan boravak ovde u našem gradu Sremske Mitrovice.

Takmičari dolaze iz  muzičkih škola i ustanova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Bugarske i Srbije, rekla je direktorka i umetnička direktorka Festivala profesorica klavira Milda Kuzminac.

„Izuzetno nam je drago da se posle ovog teškog perioda toliki broj takmičara,  na prošlogodišnjem festivalu 2019. godine bilo je 194 takmičara, a ove godine odazvalo se 170 takmičara. Ima takmičara od najmlađeg uzrasta od 6, 7 godina, pa do studenata akademija, imamo eminentan žiri sastavljen od poznatih pedagoga koji su iz Hrvatske Predrag Šantek, iz Srbije iz Beograda Dragomir Bratić, Jovanka Aranđelović iz Niša sa Muzičke akademije i Amsel Ganović iz Sarajeva. Ovo je festival pijanizma, festival radosti, zvuka druženja, čarolija muzike, želja mi je da zajedničkim naporima vratimo note u linijski sistem, da vratimo harmoniju svakodnevici i muzikom upoznamo sebe i osvojimo prostranstva sveta. Festival jeste u formi takmičenja ali smo prvenstveno tu da čistog srca sve dočekamo, odvemo ih u jednu od životnih čarolija i doživimo je zajedno sa njima, i da se poklonimo njenom veličanstvu muzici”, rekla je Milda Kuzminac.

Pored nje,  direktorka i umetnička direktorka Festivala je i mr Dušanka Gavrilović. Osim takmičarskog dela koji će ocenjivati stručni žiri, za sve učesnike će biti organizovane, po kategorijama, svečane podele diploma na Žitnom trgu.

Anđela Tomić učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole „Petar Krančević” rekla je da je veliko zadovoljstvo ali i odgovornost učestvovati na ovom festivalu: „Učestvujem na ovom fesativalu od kada postoji, od malih nogu i veoma mi je drago zbog toga. Drugačiji je utisak jer naš grad stvarno prelep i ovi svi ambijenti, galerija, klavir, stvarno je uživanje svirati u njima i mislim da svako ko dođe na ovo takmičenje će se lepo provesti i otići sa puno uspomena i sa dobrom svirkom, naravno.”

U okviru Sedmog festivala pijanizma koncerti se održavaju u Galeriji „Lazar Vozarević”. Koncert učenika Muzičke škole „Petar Krančević” biće održan u subotu, 22. maja sa početkom u 19 sati; a koncert laureata Festivala 23. maja sa početkom u 19 sati.

Svi  koncerti, kao i takmičarski deo Festivala, održavaju se u skladu sa važećim merama zdravstvene zaštite.

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142