Vesti

Osiguranje dobara za bezbednije poslovanje poljoprivrednika

Martinci – Agencija za ruralni razvoj subvencioniše osiguranja useva i plodova već duži niz godina za registrovana poljoprivredna gazdinstva. Poslovanju poljoprivrednika koji osigurali svoja dobra, to garantuje sigurnost ulaganja tokom čitave godine.

Neki domaćini i nosioci poljoprivrednih gazdinstava prepoznali su potrebu za osiguranjem jer im je onda jedina briga proizvodnja, a rizik od vremenskih nepogoda i eventualnih šteta preuzima osiguravajuća kuća.

Dušica Pavlović direktorica Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica rekla je da su u 2020. godini kao meru ruralnog razvoja sprovodili osiguranje useva: „Ta mera je podrazumeva dodelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim gazdinstvima kao subvencionisanje dela plaćene premije i u 2021. godine svi zahtevi su i obrađeni i isplaćeni svim poljoprivrednim gazdinstvima. Ono što je interesantno kod ove mere jeste to da se ona kumulativno može primeniti sa merama na ostalim nivoima vlasti, konkretno poljoprivrednici su mogli da primene i da preuzmu sredstva da apliciraju za sredstva, kako na lokalnom nivou, tako i na nivou Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva. Tokom 2020. godine za ove namene bilo je izdvojeno više novca, oko pet miliona dinara, bilo je podneto oko 300 zahteva, a isplaćeno je 2,1 milion dinara. Maksimalni iznos sredstava koji se po jednom zahtevu isplaćivao, iznosio je 20.000 dinara. Ove godine očekujem veći odziv jer osiguranje predstavlja siguran način da poljoprivrednici zaštite svoja dobra, kako useve, tako i stoku”.

Poljoprivrednik iz Martinaca Zoran Erić kaže da tradicionalno osigurava svoja dobra, što njegovom poslu garantuje sigurnost ulaganja tokom čitave godine, i dodaje da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju najveći rizici vremenske nepogode.

„Bavim se stočarstvom, odgojem svinja, osiguravamo i svinjarsku proizvodnju ali i ratarsku proizvodnju. Od 2012. godine svoju ratarsku proizvodnju osiguravam, poučen iskustvom od nepogode sa gradom, ledom koji se desio te godine. Od tad smo počeli redovno da osiguravamo i ovaj mirnije spavamo. Bavim se poljoprivredom, stočarstvom, više od 20 godina, mada je to i tradicija u porodici, i roditelji su se bavili ranije, a supruga i ja nekih 25 godina u svinjarskoj proizvodnji. Mnogo doprinosi stočarskoj i uopšte našoj poljoprivredoj proizvodnji ovo osiguranje jer sve moguće štete i gubici mogu da se nadoknade. Ranije dok smo imali krmače osiguravali smo te umatičene krmače i imali smo slučajeva da na prašenju ugine i dobijali smo nadoknadu štete, tako da nisu gubici bili tako veliki kao što bi bili inače da nismo osigurani”, rekao je Zoran Erić.

Poučen sopstvenim iskustvom, preporučuje i ostalim poljoprivrednim proizvođačima da svoja ulaganja i rad zaštite polisama osiguranja, kako bi eventulane štete od vremenskih nepogoda i slično bile što manje.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988