Vesti

Naš grad u Mreži interpretacijskih centara jadranskog predela

Sremska Mitrovica – Predeo Sremske Mitrovice kao deo turističke Jadranske regije tema je prve radionice grupe Link laboratorija u okviru EU projekta Adrilink, održane u Gradskoj kući. Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica i Gradska uprava Sremska Mitrovica Sremska Mitrovica, kroz projekat Adrilink nastojaće da razvijaju naš grad kao celogodišnju turističku destinaciju, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti.

Opšti cilj projekta Adrilink je da promoviše pejzažni turizam u Jadranskoj regiji kroz stvaranje mreže interpretacijskih centara krajolika, koji su koncipirani kao ključne tačke odabranih tematskih staza i ruta, digitalno povezanih kroz ICT platformu, koja omogućava integrisano upravljanje turističkih uslugama i podstiče inovativna rešenja.

Direktor Turističke organizacije Dušan Drča rekao je da učestvuju u tri projekta Evropske unije, a ovaj projekat, Adrilink vidi kao najbitniji koji trenutno rade. U projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije.

Kako ističe direktor Drča: „Doprinos ovog projekta je u tome da naš grad dobije interpretacijski centar, a uskoro se otvara i info centar u samom centru grada. Ukupna vrednost projekta je 2,5 mil EUR, od čega je skoro 200.000 EUR namenjeno Turističkoj organizaciji našeg grada za interpretacijski centar i najsavremeniju opremu, tehnologiju, kojom možemo da pokažemo našim građanima i svim turistima koji posećuju našu Mitrovicu šta ih očekuje u našem gradu. Tu će biti VR naočare, interaktivne table, autotemi koji će stajati ispred interpretacijskog i info centra.”

Objekat u parku, u centru našeg grada, kaže direktor Turističke organizacije, a koji je u vlasništvu Grada, do kraja godine će postati reprezentativan info centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića koji je tu bio godinama, postojao je javni toalet, koji je vremenom postao magacin.

U info centru će biti organizovna i prodaja suvenira karakterističnih za ovaj predeo, dodao je Drča, tako da će i turisti moći da naprave korpu domaćih proizvoda gde će biti kulen, sir, rakija, domaće vino.

Zajedno sa partnerima na projektu Adrilink, Sremska Mitrovica je prepoznala da je Jadranska regija dobro uspostavljena turistiška destinacija gde su potencijali za razvoj celogodišnjih turističkih destinacija mnogobrojni i uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti.

Svetlana Sabo, članica projektnog tima kaže da su uradili sve što su mogli u okolnostima pandemije virusa kovid 19, održavajući sastanke preko onlajn platformi i radeći na informacijama i analitici svega onog što Sremska Mitrovica kao grad pruža svojim turističkim resursima.

„Danas smo na prvoj radionici radne grupe Link laboratorija došli do izvesnih informacija, rezultata, kroz diskusiju, kroz analizu, teme su bile nov pristup, strategija, razvoj i održivost naše destinacije, kao dela Mreže Jadranskog krajolika. Zajednica je ključni akter u izmeni pogleda ili način razmišljanja o sopstvenom krajoliku kroz različite ključeve interpretacije kao što su umetnost, kultura, istorija, tradicija, zanati. Na taj način će se oživeti prošlost, razumeti sadašnjost i naravno projektovati i planirati budućnost”, rekla je Sabo.

Svi akteri Link laboratorije brižljivo su odbrani na osnovu analitike turističkih potencijala i veoma su motivisani da učestvuju u radu grupe, pre svega što će dati svoj lični pečat i kreirati novu turističku ponudu grada, rekla je Svetlana Sabo i dodala, da će se na taj način razvijati turizam, da će se osetiti ekonomski razvoj i rast i naravno imaćemo bolji i kvalitetniji život u našem gradu.

Do kraja projekta u planu su još tri ovakve radionice i veliki događaj koji je zamišljen kao jedinstven u Jadranskoj regiji, navodi Sabo, a to je Dani krajolika ili Landscape days, koji će se održati 22. maja u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”.

Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu, kroz koji će biti predstavljeni čuveni istorijski Sirmijum, ali i sada već poznate biciklističke, te pešačke rute, manastiri koji pripadaju našem gradu, reka Sava, kao i rečna plaža nadaleko poznata i to je jedna od ključnih tački kad je reč o prirodi .

Najava događaja

16jun08:0017:00Besplatni preventivni pregledi za sve građane

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7290117.0802117.4314