Vesti

Mitrovački srednjoškolci maturu obeležili plesom u centru grada

Sremska Mitrovica – Maturanti svih mitrovačkih srednjih škola tačno u podne su na Trgu Ćire Milekića u našem gradu zajedno zaplesali i simbolično obeležili kraj srednjoškolskog obrazovanja, jednog životnog perioda ali i početak novog.

Mitrovački maturanti okupili su se u centru grada i tradicionalno uz zvuke valcera zaplesali maturski ples kojim simbolično završaju srednje škole i ulaze u svet odraslih. Domaćin i ovogodišnje manifestacije koja je deo najvećeg sinhronog plesa na svetu je Kancelarija za mlade, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Kako je ovom prilikom rekla Biljana Matić koordinatorka Kancelarije za mlade Sremska Mitrovica, naš grad je danas u društvu mnogih gradova u Srbiji i Evropi u kojima se odvija zajednički ples maturanata.

„Oko od 300 učenika završnih razreda sremskomitrovačkih srednjih škola okupilo se danas u centru Grada. Tri nedelje nam je trebalo da pripremimo maturantski ples i ovom prilikom želim da se zahvalim svim maturantima i profesorima koji su uspeli za tako kratko vreme da se organizuju i da danas plešemo ovde na trgu. Ovo je 11 godina kako šaljemo najlepše slike Sremske Mitrovice u svet, danas je plesala naša mladost i lepota, ponos ovoga grada”, rekla je Biljana Matić.

Tradicionalnim plesom maturanti su na jedinstven način obeležili završetak školovanja. To je promocija mira i jednakosti svih, bez obzira na boju, rasu i sve ostalo.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš”, a muzika se emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne. Ginisov rekord oboren je još 2011. god. iznosi 33.202 plesača, tako da je ovo najveći sinhronizovani ples na svetu.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine, a naš grad se priključio ovom projektu od 2010. godine.

Bez obzira što je to ozbiljna muzika maturanti su veoma lepo prihvatili tu koreografiju, i uopšte ideju nekog zajedničkog plesa sa maturantima Evrope. Ples je u Srbiji još uvek veoma stran našim ljudima, i mnogi se boje plesa koji im treba približiti na ovaj način, pojednostaviti, napraviti im što bolju zabavu, i pokazati im da i oni to mogu.

Nabitnije je to da su svi maturanti sve vreme nasmejani, da se odlično druže i da im je lepo, i da bar malo osete lepotu plesa.

U ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz više država: Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Estonija, Turska itd.

Maturantima je ovo, kako su rekli, odličan način da proslave kraj srednje škole, kažu da je na raspustu lakše spremati prijemni, koji očekuje one za koje kraj srednje škole nije i kraj školovanja.

Posle plesa, maturanti su đuskali uz elektronsku muziku, pa zaigrali i Užičko kolo, posle čega je usledio i blok rokenrola. Omladinci su se posle manifestacije uputili ka keju, gde je većina njih nastavila druženje u trenucima slobode.

Najava događaja

Current Month

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7194117.0706117.4218