Vesti

Međunarodni dan porodice obeležen na Zasavici

Zasavica II – Gradska uprava za obrazovanje organizovala je obeležavanje Međunarodnog dana porodice u Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”. Upriličen je sportski dan na inicijativu Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica.

U porodičnoj osnovi treba da budu ljubav, pažnja, tolerancija, požrtvovanost, sigurnost, jer samo u takvom okruženju, deca imaju priliku da izrastu  u funkcionalne ljude koji će sutra moći samostalno da istupe kao ravnopravni članovi društva u kome žive. Rezolucijom Generalne skupštine UN, od 1993. godine 15. maj je ustanovljen kao Međunarodni dan porodice. Porodica ima suštinski značaj u razvoju čoveka – pojedinca, ali i celokupnog društva u celini, te kao takva, čini temelj jednog sistema.

Porodica ima najvažniju ulogu u razvoju čoveka, mišljenja je Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, jer porodične vrednosti koje čovek stekne prilikom odrastanja, prenosi i na porodicu koju će kasnije formirati, na svoju decu.

Kako je rekao načelnik Đurić tokom sportskog dana na Bari Zasavici: „Posebno me raduje činjenica da su roditelji shvatili suštinski značaj i podržali decu i njihove aktivnosti vezane za asocijaciju. Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje prepoznali su potencijal i želju ovih mladih ljudi i dece da zajedničkim snagama ostvare svoje ciljeve koji su usmereni ka ostvarivanju što povoljnijih uslova za njihov razvoj i edukaciju. Ovo je jedna od tih aktivnosti i nadam se da ćemo u narednom periodu biti svedoci ovako lepih i edukativnih druženja koja članovi asocijacije organizuju. Sredstva koja su izdvojena za ovo su minimalna, samo da roditelji dođu ovde, jednostavno ovo je danas aktivnost koja je, da kažem volonterska”.

Za stvaranje čvrstih veza među članovima porodice od višestrukog značaja su zajedničke aktivnosti u kojima će učestvovati svi njeni članovi, kao što su  društvene igre, izleti, proslave itd.

Sonja Tucaković kordinator Asocijacije učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola Grada Sremska Mitrovica kaže da su oni prepoznali značaj obeležavanja ovog datuma organizovanjem sportskog dana u SRP „Zasavica“. Članovi Asocijacije, zajedno sa njihovim porodicama, učestvovali su zajedno u planiranim sportskim aktivnostima, vožnji brodom, šetnji i razgledanju prirode.

„U hroničnom nedostatku slobodnog vremena treba organizovati aktivnosti kako bi deca i roditelji proveli zajedničko kvalitetno vreme i u tom cilju organizovali smo sportske aktivnosti, vožnju brodom i uživanje u ovom prelepom ambijentu. Svakako više narednih akcija u nekom budućem vremenu biće usmerene na ukazivanje važnosti i razvijanje porodičnih vrednosti i na ukazivanje važnosti porodice. Ova manifestacija se prvi put održava kod nas jer smo skoro osnovani, pre par meseci”, rekla je Tucaković.

Cilj je da taj dan, deca i roditelji, provedu u druženju i stvaranju lepih, zajedničkih trenutaka i uspomena, dodala je Tucaković, jer ništa ne može da nadoknadi vreme koje propustimo u odrastanju  naše dece i niko ne može da zameni naše prisustvo kada smo im potrebni.

Zorana Ranitović učenica osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica rekla je da je veoma bitno da se posvetimo svojoj porodici:  „Mislim da je veoma važno da se porodica održi na okupu i da je ovo jedan od najboljih načina da članovi porodice provedu kvalitetno vreme zajedno”.

Marina Maljković Ranitović, Zoranina mama, rekla je da kao roditelj podržava ovakve aktivnosti i dodala: „Potpuno podržavam ovakve događaje, bitno je da porodica provodi jedno lepo vreme i ja uvek glasam da to bude vreme napolju, da bude u prirodi i da bude malo sporta, da bude malo zabave, da bude vršnjaka i da naravno imamo pozitivno raspoloženje i da u pozitivnom maniru dalje gradimo svoju porodicu onako kako smo krenuli.”

Porodica je prva socijalna grupa kojoj pojedinac pripada i veoma je važno na koji način će se razvijati, kako će njeni članovi međusobnofunkcionisati i na koji način će se uključivati u društvo.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133