Vesti

Investicije pokrajine u obrazovanje

Sremska Mitrovica – Ugovori za investicije u oblasti obrazovanja u Sremu potpisani su na svečanosti u Domu učenika srednjih škola u Sremskoj Mitrovici. Sredstva je dobilo više škola u našem gradu za sanacije i održavanje.

Svečano potpisivanje ugovora za finansiranje i sufinansiranje, rekonstrukcije i adaptacije, sanacije investiciono i tekuće održavanje obrazovno-vaspitnih ustanova u našem regionu održano je u našem gradu, kao centru Srema. Sredstva su dobili: Mitrovačka gimnazija, Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki”, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” – Martinci i Dom učenika srednjih škola.

Prisutne je pozdravila gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazivši zahvalnost na sredstvima koja je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice izdvojio za naše škole, kao i sredstvima koja izdvaja Vlada Autonome Pokrajine Vojvodine.

„Naglasila bih da oni prepoznaju potrebe naših škola, a imamo puno vaspitno- obrazovnih ustanova na našoj teritoriji. Danas su potpisani ugovori za šest sremskih opština, a Sremska Mitrovica je konkurisala i dobila sredstva za četiri ustanove, dve osnovne škole, jednu srednju i Dom učenika, za ono što nam je zaista neophodno. Mi iz Sremske Mitrovice obilato koristimo poziciju što možemo da konkurišemo za sredstva na dva nivoa vlasti, i kod Autonomne Pokrajine Vojvodine i Vlade Republike Srbije ali je za to potrebno imati dobre i uvek spremne projekte,” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Ove godine, na konkurs za investicije u oblasti obrazovanja usmeren je 91 milion dinara, a obrazovno-vaspitne ustanove mogle su da konkurišu za finansiranje rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, investiciono i tekuće održavanje objekata, saopštio je Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Kako je rekao Milan Kovačević: „Kao što ste videli u zadnjih četiri, pet godina prioritet republičke Vlade kao i prioritete pokrajinske Vlade su bili i obrazovanje i zdravstvo i dalje u ovom, novom mandatu nastavljamo taj put gde ulažemo u objekte obrazovanja, odnosno predškolske ustanove, osnovne škole, srednje škole i domove učenika. Novi segment je da smo na više punktova organizovali potpisivanje da bi došli u sredine u koje ulažemo, da se i uverimo, popričamo sa direktorima o problemima i sa lokalnim upravama porazgovaramo o narednim planovima i realizaciji sredstava.”

„Sredstva će doprineti boljim uslovima rada učenika, profesora, a naravno i roditeljima jer dolazi trend otvaranja produženih boravaka. To je posledica zapošljavanja mladih ljudi i stvaranja materijalnih uslova za realizaciju porodice tako da roditelji odlazeći na posao ostavljaju decu u produženim boravcima. Mi sve više saglasnoti dajemo za njihovo otvaranje, tako da ovim sredstvima stvaramo što bolje i što komfornije uslove za rad učenika i profesora. Pokušavamo da damo prioritet prilikom saniranje adaptacije objekata obrazovanju a to su krovna konstrukcija, sanitarni čvorovi, mokri čvorovi”, dodao je Kovačević.

Zahvaljujući konkursima za investicije u oblasti obrazovanja koje resorni sekretarijat raspisuje počev od 2017. godine, zaključio je on, do sada je uloženo preko milijardu dinara u objekte koje koriste ustanove obrazovanja.

Zoran Đurić, načelnik Gradske uprave za obrazovanje rekao je da je veoma zadovoljan ishodom konkursa. Kako je tom prilikom rekao: „Ovi projekti su jako bitni za ove dve osnovne škole i gimnaziju, kao i za dom učenika zato što su to stvari koje su neophodne da se poprave uslovi u školama. Grad  Sremska Mitrovica u prošlim godinama, a i u narednim godinama koje su pred nama, teži da što veći broj škola bude primereno ovom savremenom načinu učenja i obrazovanja, da ta deca imaju odlične uslove. Projekti će krenuti čim se završi školska godina, sada se rade javne nabavke, konkursi itd, i u toku letnjeg raspusta će biti završeni svi ovi projekti i iskorištena sredstva koja su dobijena. Očekujemo da ćemo i Grad raditi još par projekata. Ukupna sredstva izdvojena za naš Grad na ovom konkursu su 7.900.000 dinara.  Bitno je da se i područna odeljenja i manje škole u selima rade, i tamo se sređuju toaleti i sve ostalo što je neophodno za tu decu, tako da će i deca iz ruralnih mesta imati dobre uslove za rad i obrazovanje.”

Mirjana Đorđević, direktorica Mitrovačke gimnazije prvo se zahvalila za dobijena sredstva i rekla da je gimnazija i ranijih godina dobijala sredstva.

 „Sredstva koja smo mi dobili na ovom konkursu su dva miliona i 300 dinara i dobili smo ih za renoviranje toaleta. Ranijih godina smo takođe konkurisali i dobijali smo sredstava, tako da smo mi relativno našu školu sredili, to je trajalo godinama od podova, preko krečenja, toaleta, adaptacije podrumskih prostorija. Tako da smo jako zahvalni Pokrajinskom sekretarijatu i doživljavamo ih bukvalno kao partnere u poboljšanju nastave, uslova života i rada škole”, rekla je direktorica Đorđević.

Sredstva dobijena na ovom konkursu za škole na teritoriji Grada Sremska Mitrovica:

OŠ „Boško Palkovljević Pinki” – Sremska Mitrovica, finansiranje investicionog održavanja – zamena unutrašnje stolarije – 1,500,000.00

OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” – Martinci, finansiranje investicionog održavanja učeničkih toaleta – 2,800,000.0

Mitrovačka Gimnazija – Sremska Mitrovica, finansiranje adaptacije sanitarnih čvorova u školi na 1. spratu 2,290,000.00

Dom učenika srednjih škola – Sremska Mitrovica, finansiranje tekućeg održavanja zamene tuš kada u kupatilima – 1,318,000.00

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142