Vesti

„France eMotion” izložba fotografija uz virtuelno iskustvo u našoj galeriji

Sremska Mitrovica – Izložba fotografija proširena virtuelnim iskustvom digitalne animacije otvorena je u Galeriji „Lazar Vozarević” u okviru manifestacije „Noć Muzeja”. Četiri fotografa, sa četiri kontinenta vode posetioce na virtuelno putovanje Francuskom. Ovakvo virtuelno iskustvo izložbe fotografija je nešto novo u našem gradu.

Međunarodna izložba „France eMotion”, koju je kreirao klaster „Atout France“ u partnerstvu sa Francuskim institutom, vodi posetioce mitrovačke galerije na nezaboravnu šetnju kroz francusku kulturnu baštinu, na raskršću fotografije, proširene stvarnosti i digitalne animacije.

Izložbu u Galeriji „Lazar Vozarević” otvorio je Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za kulturu i sport: „Kako pandemija kovida 19 jenjava, kako je broj novoobolelih u našem gradu sve manji Gradska uprava za kulturu i sport je pojačala svoje aktivnosti kako u oblasti kulture, tako i u oblasti sporta. Danas smo u Galeriji „Lazar Vozarević” koja i ove godine učestvuje u Evropskoj noći muzeja i to izložbom „France eMotion“, koja je zamišljena tako da posetilac šeta kroz francuske parkove, trgove, dvorce gde uz dodatak virtuelne stvarnosti doživljavate savršeno i nezaboravno putovanje po Francuskoj. Jako mi je drago da je naš grad stavljen na listu gradova koje će ova izložba obići.”

„Moram da pohvalim zaposlene u galeriji koji su od ove godine osmislili jedan divan Lazarev kutak namenjen našim najmlađim  sugrađanima. Radi se o tome da će roditelji koji dođu sa decom, moći deci da priušte i zanimaciju u tom kutku, koji je prilagđen za njih, gde mogu da crtaju, boje ili pišu. Tu će biti kreativni i istovremeno učiti o umetnosti. Sredstva koja je galerija dobila za projekte od Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu biće usmerena za digitalizaciju fonda, za restauraciju dve slike Lazara Lazarevića, deo fonda Milene Čubraković, odnosno za dalju doradu monografije, kao i za uređenje, odnosno krečenje sale u kojoj je stalna postavka”, dodao je Ševo.

Lazarev kutak za najmlađe donacija je Rotari kluba Sremska Mitrovica. Načelnik je pozvao Mitrovčane da posete ovu izložbu od subote, 15. maja, od 18 sati, koja će trajati dve nedelje. Vreme zabrane dolaska posetilaca, zaposleni u galeriji iskoristili su da urade reviziju fonda, zaključio je on, obradili su, obeležili su fotografije tako da spremno dočekuju Noć muzeja.

Marija Vuruna istoričar umetnosti, kustos Galerije „Lazar Vozarević” takođe je pozvala Mitrovčane da posete ovu izložbu koja obilazi gradove u Srbiji na ovoj velikoj turneji i rekla: „Ono što je neophodno da naši posetioci urade pre nego što dođu na izložbu je da sa Eplove ili Google Play prodavnice skinu aplikaciju koja se baš tako zove France eMotion i potom će kad dođu u galeriju moći na svojim telefonima da posmatraju ove fotografije na potpuno drugačiji način. Četiri svetska fotografa, proputovali su, svako sa svojim objektivom u ruci, jedan deo Francuske. Fotografske zabeleške nastale tokom njhovih putešestvija, predstavljaju jedinstven pogled na raznolikost francuske kulturne baštine. U ovo vreme pandemije kad da ne možemo baš svi da odemo u Francusku učinili su da Francuska dođe kod nas. Uz pomoć aplikacije možete da čujete francusku muziku, zvuke, da uđete u parkove, muzeje, sve samo na ovom mestu bez PCR testa”.

U društvu četiri fotografa, sa četiri kontinenta, to su: Išola Akpo iz Benina, Edu Monteiro iz Brazila, David Šaliol iz Sjedinjenih Američkih Država i Lurdes Segade iz Španije, gledalac korača puteljcima tvrđava i parkovima dvoraca, prolazi kroz muzeje i najsavremenije izložbene prostore, divi se lukovima opatija i mostova. Njihove fotografije, u dodiru sa tehnologijama proširene stvarnosti i digitalne animacije, odražavaju oduševljenje Francuskom, koje se prenosi na posetioce izložbe.

Manifestacija „Muzeji za 10” ove godine održava se po sedmi put od 12. do 18. maja i obuhvata Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, a 15. maja biće obeležena i sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988