Vesti

Evropska nedelja sporta u OŠ „Boško Palkovljević Pinki”

Sremska Mitrovica – Cilj Evropske nedelje sporta je razvoj sporta i fizičke aktivnosti. Među školama koje nude najbolje mogućnosti za bavljenje fizičkom aktivnošću svakodnevno, Olimpijski komitet Srbije izabrao je za domaćina nekoliko radionica Osnovnu školu „Boško Palkovljević Pinki” u našem gradu.

Podsticanje dece i građana da se bave fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, zadatak je Evropske nedelje sporta kao i edukacija o zdravom načinu života. Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki” bila je domaćin radionica u okviru akcije TreninGO izazov „Trčim za školu”.

Igor Došen direktor Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” zahvalio se Olimpijskom komitetu Srbije što je izabrao baš njegovu školu za učešće u ovom projektu i na poklonu u vidu školske opreme.

„Velika nam je čast kao školi što učestvujemo u projektu Trčim za školu u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, koji je deo programa Evropske komisije koja ima za cilj promociju sporta i fizičke aktivnosti. Ubeđen sam da će učenici naše škole posle radionica danas podići svoju svest o sportu i fizičkim aktivnostima na viši nivo i da će sve učiniti posle ovoga da svoje zdravlje održe dobrim i da ga unaprede što više.”, rekao je direktor Došen.

Neophodno je da se mladi edukuju o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću. Postoji dosta načina zahvaljujući kojima deca i omladina mogu da budu što više aktivniji u vrtiću u školi, na fakultetu. Popularizovanje fizičke aktivnosti kroz obrazovanje doprinosi razvoju aktivnijih generacija i vredna je investicija u budućnost našeg društva. Roditelji i nastavnici imaju veliku ulogu kada je u pitanju fizička aktivnost dece u školi i van nje.

Akciju TreninGO izazov „Trčim za školu” podržao je Olimpijski komitet Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport Srbije, sve to zahvaljujući delegaciji Evropske unije u Srbiji, prema rečima Mirjane Ivković.

Kako kaže Mirjana Ivković u ime Olimpijskog komiteta Srbije: „Akcija TreninGO Trčim da školu pokrenuta je septembra prošle godine i trajala do 13. novembra kada širom naše zemlje pretrčano više od 14.000 km. U akciji je učestvovalo deset škola, prve tri škole su nagrađene sportskim rekvizitima u iznosu od 300, 200 i sto hiljada dinara, međutim, mi smo hteli da ponovimo čuvenu izreku da nije samo važno pobediti, već je važnije učestvovati. Tako smo rešili da i škole koje su zauzele od četvrtog do desetog  mesta nagradimo sportskim rekvizitima. Za đake OŠ „Boško Palkovljević Pinki” organizovali smo i pet radionica, jedna je fitness radionica sa našim profesionalnim instruktorom, a ostale četiri radionice su bazirane na promociji olimpijskih vrednosti i fer-pleja među decom, kako zajedno da rade, da sarađuju i da urade neke zanimljive zadatke.”

Današnja omladina nije toliko aktivna kao prethodne generacije. Gojaznost je u porastu zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čime svedoče i podaci istraživanja u Srbiji:
• 30% dece se bavi sportom van škole
• 12% omladine se bavi sportom generalno
• 4,5% studenata se bavi bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti.

Po istraživanjima tokom dana zaposleni provode 5-6 sati sedeći na radnom mestu. S obzirom da toliko vremena provode na poslu, trebalo bi da vežbaju svakog dana bar 30 minuta. Postoje brojne mogućnosti i u ruralnim i u urbanim sredinama za #BeActive na otvorenom. Takav pristup istovremeno doprinosi i izgradnji zdravijih zajednica.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133