Vesti

Dobrovoljni davaoci krvi humani i u otežanim okolnostima

Sremska Mitrovica – Dodeljena su priznanja dobrovoljnim davaocima krvi za 2019. godinu u sklopu obeležavanja njihovog Nacionalnog dana. Dodela priznanja se nije ranije realizovala zbog zdravstvene situacije izazvane kovid pandemijom.

Dodela priznanja svečano je upriličena u Gradskoj kući povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Priznanja i plakete dobili su pojedinci, kao i ustanove, organizacije i udruženja građana za 35, 50 i 75 puta datu krv.

Cilj obeležavanja Nacionalnog dana davalaca krvi jeste, pre svega, da se svi zahvalimo davaocima na njihovoj humanosti, smatra  Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu, zdravstvenu i  zaštitu životne sredine. Čestitao je u ime Grada i svoje lično ime onima koji su više puta dali krv i ostvarili jubilarni broj davanja, a danas su primili priznanje za taj humani čin.

Kako ističe načelnik Riđošić: „Hvala ljudima koji produžavaju ljudske živote i pomažu drugima, na humanom gestu. Jedan od ciljeva obeležavanja ovog dana jeste i da se poveća svest građana o krvi koja nekome život znači. Konkretno, u Srbiji potrebno je preko 240.000 jedinica krvi na godišnjem nivou, jedna jedinica krvi može da spasi tri ljudska života, dok je na otvorenoj operaciji srca potrebno čak osam davalaca krvi, na 100 sekundi potreban je jedan davalac. Takođe u Srbiji na 1.000 stanovnika potrebno je 40 davalaca krvi, to je otprilike 4%, trenutno u Srbiji imamo oko 3%, u Sremskoj Mitrovici taj broj je 2,8 ali smo da kažemo zadovoljni ovim rezultatima zato što smo imali iza sebe pandemiju kovida koja je sve poremetila. Apelovao bih na građane da se odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi koje se održavaju dva puta mesečno u Sremskoj Mitrovici, muškarci mogu da daju četiri puta krv, dok žene mogu da daju tri puta. Danas smo kao što vidite obeležili ovaj dan i dodelili smo priznanja i poklone za davaoce koji su dali 35, 50 i 75 puta krv. Oni su ovo priznanje zaslužili još u 2019. godini ali zbog pandemije koja nas je zadesila nismo bili u mogućnosti da je održimo. Još jednom zahvaljujem se svim humanitarnih ljudima koji pomažu ljudskim životima.”

Dodeljeno je ukupno 28 priznanja priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su ih stekli zaključno sa 2019. godinom. Okupili su se, rekla je Tatjana Jovančević direktorica Crvenog krsta Sremska Mitrovica, da na simboličan način iskažu zahvalnost i čast ljudima koji su više puta dali krv.

„Priznanja dodeljuje Crveni krst Srbije s jedne strane, s druge strane želimo da utičemo na svest javnosti da se odazivaju na akcije, da ukažemo na potrebu davanja krvi za one kojima je u datom momentu ova dragocena tečnost neophodna. S obzirom na pandemiju koja je još uvek prisutna, a koja je bila u jeku prošle godine možemo reći da smo izuzetno zahvalni svim dobrovoljnim davaocima koji su se odazivali na akcije dobrovoljnog davanja krvi. U prilog tome ide i činjenica da pacijenti u mitrovačkoj bolnici nisu čekali krv, da je bilo dovoljno zaliha za sve. Na ovaj način Mitrovačani su iskazali ponovo humanost. Mi smo jedna od sredina gde nije zabeležen veći pad dobrovoljnog davanja krvi u toku prethodne godine”, rekla je Jovančević.

Branislav Vuletić dobrovoljni davalac krvi ove godine napunio je jubilarnih 35 davanja, što mu izuzetno mnogo znači.

„Od zaposlenja, pa nadalje, kad god sam bio zdravstveno sposoban dao sam krv, mislim da je to velika stvar za svakog čoveka u životu, da svojim prosto postojanjem, darivanjem  određene količine krvi spasava živote. Preporučio bih svima koji mogu, koji su zdravi da na ovaj način provere svoje zdravlje i pomognu drugim ljudima. Prvi put sam dao još u toku služenja vojnog roka, onda sam imao jednu pauzu zbog ličnih zdravstvenih problema od osam godina i posle toga kad sam počeo da radim u Sremskoj Mitrovici redovno, kada god mogu, najmanje tri puta godišnje dajem krv”, kaže Vuletić.

Ovo priznanje obavezuje da budu još uspešniji i još bolji. Crveni krst nikada nije radio kao sada, zahvaljujući velikoj pomoći lokalne samouprave, medija i ljudi koji su dobrovoljni davaoci, čulo se na današnjoj svečanosti.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291