Vesti

Sednica Odbora za finansije Narodne skupštine u našem gradu

Sremska Mitrovica – Sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava van sedišta Narodne skupštine, održava se danas u našem gradu. Naša lokalna samouprava izabrana je za domaćina kao primer dobre prakse.

Današnja sednica Odbora van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije održava se u sklopu Programa za upravljanje javnim finansijama sa projekcijama 2021/22. godine koji podrazumeva održavanje četiri sednice van sedišta godišnje. Na osnovu predloga Državne revizorske institucije i po odluci Odbora i Narodne skupštine kao primer dobre prakse, odlaze u lokalne samouprave koje imaju dobre izveštaje za prethodne godine. Predstavljeni su i izveštaji o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Sremska Mitrovica za 2018. godinu.

Kako je rekla dr Aleksandra Tomić predsednica Odbora: „Danas nam je veliko zadovoljstvo što se nalazimo u Sremskoj Mitrovici, što imamo prilike da čujemo koje je rezultate ovaj grad postigao i kroz izveštaj revizora ali i kroz izveštaj predstavnika lokalne samouprave. Mislimo da je od velikog značaja, da se ovakvi izveštaj nalaze u izveštaju koji Vlada Republike Srbije šalje Evropskoj komisiji i Sremska Mitrovica je prvi grad u ovoj godini koji obilazimo pored još četiri grada koja ćemo imati prilike da obiđemo. Mislim da Vaša lokalna samouprava ima čime da se pohvali, šta je uradila u prethodnim godinama kad je u pitanju upravljanje javnim finansijama jer znamo da Državna revizorska institucija uvodeći nove standarde podiže lestvicu finansijske efikasnosti što je u interesu svih građana Mitrovice.”

Sednici odbora  u Sremskoj Mitrovici prisustvuju predstavnici Državne revizorske institucije (DRI). Na zajedničkoj sednici u našem gradu podnet je kraći izveštaj o izvršenoj reviziji finansijskih izveštaja za Grad Sremsku Mitrovicu koja je izvršena 2019. za finansijske izveštaje koji se odnose na 2018. godinu.

Uveli su i neke promene u rad Odbora kaže dr Duško Pejović predsednik Saveta DRI: „Novina je što ćemo kazati nešto i o izveštajima za nekoliko preduzeća koji smo u tom periodu izrevidirali, kad i grad, to su Sremgas, Vodoprivredno društvo Sava i Hidrosrem, kao i za Opštu bolnicu. Druga novina je zajednički rad sa Odborom za poljoprivredu u razmatranju dva revizorska izveštaja iz oblasti svrsishodnosti, a koji se odnose na teme iz oblasti poljoprivrede. Za gradske uprave i budžet grada izvršili smo u 2017. godini reviziju za kompletne i finansijske izveštaje i pravilnosti, a za 2018. samo smo imali reviziju konsolidovanih finansijskih izveštaja. Ono što posebno ističem za ovaj grad jeste što su u postupku revizije otklanjali nepravilnosti efikasnije od drugih i što su od 20 preporuka koje smo im dali da otklone otkrivene nepravilnosti, 18 preporuka otklonili, a dve su u toku otklanjanja. Po tom revizionom postupku smo se opredelili da ovaj grad bude primer za druge i kako bi afirmisali aktivnosti da se otkrivene nepravilnosti otklone u najkraćem zakonski datom roku. Ovaj grad nema preporuku koju nije otklonio.”

Predstavljena su i dva sektorska izveštaja Državne revizorske institucije za 2020. godinu, dva izveštaja o reviziji svrsishodnosti poslovanja DRI, kao i Izveštaj pododbora za razmatranje izveštaja o reviziji DRI.

Duško Šarošković načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj izrazio je zadovoljstvo što je Odbor za finansije odabrao naš grad kao domaćina: „Lično sam ponosan kao koordinator za rad sa Državnom revizorskom institucijom zbog svega što su moji prethodnici rekli o Mitrovici i o radu ovde. Državna revizorska institucija nekima deluje tako strašno, ona je moćna sa kadrovima i sa svojim nadležnostima ali to su naše kolege i osim što imam priliku da sarađujem sa DRI u postupku revizije bilo kog dela našeg grada, koristim priliku i za konsultacije sa njima, između tih revizija. To je samo susret kolega koji nalaze optimalno rešenje za poslovanje u javnom sektoru i korišćenje javnih sredstava na pravilam način. Naša praksa je da sve preporuke bezrezervno prihvatamo, u postupku revizije što možemo otklanjamo ako nešto branimo, branimo kako smo uradili ali kad se dođe do konačnog izveštaja, to je za nas svetinja. Ono što je u toku otklanjanja to je zato što nije moglo u tom roku koji je bio ostavljen za određeni izveštaj da se otkloni, tako da smo uradili 90% što nije ni jedan drugi grad.”

Sednica se održava uz podršku UN za razvoj  u okviru projekta „Jačanje parlamentarne demokratijei inkluzivnog političkog dijaloga”, tj. saradnja sa jedinicama lokalne samouprave.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7970117.1484117.4998