Vesti

Poseta ministarke Tatjane Matić kao podrška ženskom preduzetništvu

Sremska Mitrovica – Promovisanje podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva kulturnog turizma, bio je cilj posete ministarke za trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vladi Republike Srbije Tatjane Matić, izvršne direktorice NALED-a, Violete Jovanović, En Godfri, supruge ambasadora SAD i Valeri Norman, supruge ambasadora Kanade. Domaćini su bili gradonačelnica, Svetlana Milovanović; zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić; načelnik Gradske uprave za sport i kulturu Vasilj Ševo i Dušan Drča direktor Turističke organizacije sa saradnicima.

Razvoj podrške ženskom preduzetništvu u segmentu zanatstva kulturnog turizma podstiče se delovanjem Etno mreže i zanatskih udruženja  u saradnji sa gradovima, NALED-om i međunarodnom zajednicom.

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić i supruge ambasadora En Godfri (SAD) , Valeri Norman (Kanada) su u društvu Violete Jovanović, predsednice Etno mreže u holu Gradske kuće posetile izložbu Udruženja građana „Zlatno runo Sirmijuma”. Tom prilikom je najavljen projekat formiranja turističkog info centra u kojem će ovi i slični proizvodi biti izloženi i dostupni kao gradski suveniri.

„Multisektorski model razvoja kroz partnerstvo civilnog, javnog i privatnog sektora, jedan je od najdelotvornijih modela i pravaca razvoja, posebno u oblasti turizma, kulture, umetnosti, preduzetništva i stvaralaštva”, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i dodao: „Grad Sremska Mitrovica je pre tri godine započeo jednu veoma uspešnu saradnju koja se održala do danas i nadam se da će se održati i u godinama pred nama, sa Udruženjem žena „Zlatno runo Sirmijuma”, obezbedivši sav potreban materijal i prostor za rad, gde se kroz jedan ručni rad kreiraju različiti upotrebni i ukrasni proizvodi od pustovane vune sa motivima grada, Sirmijuma i sremskim etno motivima, koji se dalje u vidu protokolarnih i diplomatskih poklona daruju od strane Gradske uprave svim poslovnim saradnicima i partnerima koji nas posećuju, kao i predstavnicima ostalih lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo.”

Kako je istakao Samardžić: „Ideja jeste da se proizvodi koje ove vredne žene proizvode u vidu gradskog suvenira plasiraju na tržište putem turističkog info centra, koji planiramo da realizujemo do kraja ove godine, uz podršku Ministarstva turizma i na taj način upotpunimo turističku ponudu Grada, ali i obezbedimo dodatne prihode članicama Udruženja, iz kojih će dalje unapređivati svoje poslovanje i kroz obuke širiti mrežu žena koje se bave ovim kreativnim radom. Zato mi je posebno drago što smo ugostili predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, NALED-a, kao i ambasada SAD-a i Kanade, koji su podržali ove inicijative u cilju unapređenja kulturnog i zanatskog turizma, a koje će dalje gradovi i opštine unapređivati na lokalnom nivou.”

U sklopu aktivnosti Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, u saradnji sa NALED-om, nastaviće da promoviše naše kulturno-istorijsko nasleđe i tradicionalne vrednosti, koje čine našu kulturu i identitet prepoznatljivim u svetu.

Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije u VladiRepublike Srbije izrazila je zadovoljstvo boravkom u Mitrovici. Posebno je istakla značaj podrške koju grad pruža udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” za obuke i radionice.

 „Današnja izložba je od izuzetnog značaja. To treba da negujemo i u tome treba da vidimo dobru priliku za ekonomski razvoj, posebno manjih sredina, gde se ovakve veštine i stari zanati još uvek čuvaju. Izrazila bih zahvalnost i divljenje ovde prisutnim, slobodno mogu reći, umetnicama, kada su u pitanju stari zanati. Moram da kažem da resorno ministarstvo pridaje ogroman značaj održanju i razvoju starih zanata, ali, takođe, i njihovom promovisanju, jer oni treba da zauzmu visoko mesto u mreži naših turističkih proizvoda”, rekla je ministarka Matić.

„Kada govorimo o Sremskoj Mitrovici, moram da kažem da je ministarstvo od 2015. do 2021. godine u ovoj lokalnoj samoupravi podržalo različite projekte, sa skoro 50 miliona dinara. Naravno, podržali smo i mnogobrojne promotivne aktivnosti, što ćemo činiti i dalje. U tom duhu, verujemo da će međusobna saradnja i pre svega inicijativa, koja dolazi od strane lokalne samouprave, biti prepoznata od strane ministarstva, što će na kraju rezultirati, ne samo ekonomskim razvojem ovog kraja, osnaživanjem žena, već i činjenicom da od Sremske Mitrovice možemo napraviti mnogo aktraktivniju destinaciju nego što je to ranije bila, iako se Sirmijum u 2019. godini mogao pohvaliti sa 19 hiljada posetilaca. Prošlogodišnji planovi su bili mnogo veći, ali pandemija nas je u tome sprečila. Nadamo se, zato, da će druga polovina ove godine, ipak, vratiti aktivnosti na nivo koji smo želeli, pre svega kroz uspešnu imunizaciju stanovništva”, zaključila je Tatjana Matić.

Ovo je pravi primer kako lokalna samouprava može da podrži svoja udruženja i pomogne im da budu najbolji, ocenili su prisutni. Brojne institucije koriste proizvode udruženja kao poslovne i diplomatske i na taj način promovišu Srbiju.

Kako je rekla Violeta Jovanović, izvršna direktorica NALED-a: „Ono što je za nas posebno važno jeste saradnja sa Gradom Sremska Mitrovica, koja u ovom segmentu traje još od 2015. godine, kada smo i tada uz podršku gradske uprave uradili prve programe obuke tkanja i pustovanja i počeli da negujemo saradnju sa ženama koje su dugoročno nezaposlene, da iz ovih aktivnosti za sebe obezbede izvor prihoda i zaposlenja. Vrlo smo zahvalni za sve što je grad do sada uradio za ove žene i udruženje i radujemo se vestima da će uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija do kraja godine biti otvoren Turistički informativni centar, jer to vidimo kao važan punkt za promociju delovanja ovog i drugih udruženja, kao i plasman njihovih proizvoda.”

Izrazila je zadovoljstvo što su posetili i upoznali znamenitosti koje ima Sremska Mitrovica i koje je čine jedinstvenom, kao i što su tu sliku upotpunili izuzetnim proizvodima od pustovane vune, koje izrađuju žene sa ovog područja. Veruje da će u ovoj poseti naći inspiraciju za nove projekte i saradnju.

U holu Gradske kuće, En Godfri, supruga američkog ambasadora i Valeri Norman, supruga kanadskog ambasadora, posetile su izložbu radova od pustovane vune i razgovarale su sa članicama Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”. Mogle su da vide prekrivače, podmetače, ukrase, papuče, lopte, nakit i slično koje su izradile članice ovog udruženja.

Supruga američkog ambasadora En Godfri, inače poreklom iz Irske, zahvalila se gradonačelnici i ostalim Mitrovčanima na dobrodošlici i izrazila zadovoljstvo što je ovde. Posebno je pohvalila članice udruženja jer se trude da očuvaju tradiciju.

„Moja prijateljica, supruga kanadskog ambasadora u Srbiji, i ja smo jako zadovoljne što smo imale priliku da dođemo ovde i posetimo izložbu koju su za nas priredile članice Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”. Iako sam prvi put u Mitrovici, već duže vreme poznajem rad ovih žena, jer sam se prvi put srela sa Etno mrežom kroz pustovane lopte koje su izrađene upravo ovde”, rekla je En Godfri i dodala: „Sledeći krupan korak u našoj saradnji je da uspostavimo jedan izložbeni i prodajni punkt u Beogradu, gde će moći da se kupe proizvodi udruženja poput ovog u Mitrovici. Verujem da je to za ministarku Matić i Violetu zadatak koji je ostvariv.”

Kupuje stalno ove proizvode, kako kaže, i upoznala je mnogo prijateljica iz Sremske Mitrovice u okviru Etno mreže, još pre posete našem gradu.

Potom su ministarka Tatjana Matić i supruge ambasadora u društvu Violete Jovanović, predsednice Etno mreže, načelnika Gradske uprave za sport i kulturu Vasilja Ševe, Dušana Drče direktora Turističke organizacije i Ljubiše Šulaje direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture obišle Carsku palatu i upoznale se sa dugom i sadržajnom istorijom našeg grada.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133