Vesti

Parastos za junake Aprilskog rata

Sremska Mitrovica – U kasarni „Boško Palkovljević – Pinki” parastosu vojnicima Kraljevine Jugoslavije koji su poginuli tokom Aprilskog rata braneći barikade Sremske Mitrovice, prisustvovali su komandant mitrovačkog garnizona major Ivan Novičić sa saradcnicima, te predstavnici Grada Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, predsednik skupštine Ilija Nedić, zamenik načelnika uprave za kulturu Zoran Miščević kao i kustos Muzeja Srema Nenad Radmanović koji upravo ovih dana završava pripreme za izložbu povodom osam decenija od Aprilskog rata i formiranja NDH, te Stevo Lapčević, novinar, inicijator obeležavanja ovog značajnog događaja.

„Na nama je da u slobodnoj Mitrovici damo sve od sebe kako bi bila još bolja nego što je danas. Na taj način mi ćemo se dostojno odužiti onima koji su ostavljali svoje živote na braniku otadžbine, kako onima koji su to činili u aprilu 1941, tako i onima koji su nas branili pre i posle toga”, rekao je Petar Samardžić.

„Nakon gotovo osam decenija, u Sremskoj Mitrovici prvi put je, koliko je meni poznato, služen parastos za vojnike Kraljevine Jugoslavije, branioce grada u Aprilskom ratu. Trebalo je da prođe toliko godina da bismo zajedno ispravili grešku i odali dužnu poštu junacima koji su položivši svoje živote u odbrani grada i svojih bližnjih posvedočili najvišim aktom ljubavi svoju veru. Tim primerom treba i mi da se rukovodimo danas kada živimo u miru, kako bismo sve stvari obavljali sa jednakom revnošću i čestitošću”, rekao je nakon parastosa koji je služen danas u paraklisu Prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog u mitrovačkoj kasarni kapetan Protojerej Đorđe Stojisavljević.

Kako je nakon parastosa rečeno, sećanje na junake Aprilskog rata postaće od ove godine deo zvaničnog kalendara događaja u gradu na Savi, čime će se mlađim generacijama ukazati na potrebu staranja o zajedničkom nasleđu i skrenuti pažnja na onaj deo istorije koji je bio zapostavljan.

„Očigledno nije bilo dovoljno interesa i snage da se ukaže i na junaštvo i žrtvu kraljevske vojske koja je branila svoju državu i naš grad. Mi nemamo popis žrtava, ali znamo na kojim prostorima su bile linije borbe, znamo koje su jedinice ratovale i za početak to je dovoljno. Od imena koja, na žalost, teško da ćemo ikada saznati, mnogo je važnije da poštujemo kolektivnu žrtvu i akt zajedničkog junaštva. Sremska Mitrovica je danas slobodan grad zahvaljujući svima koji su davali svoje živote da bi ona bila svoja. Na nama je da u takvoj Mitrovici damo sve od sebe kako bi bila bolja nego što je danas. Na taj način mi ćemo se dostojno odužiti onima koji su ostavljali svoje živote na braniku otadžbine, kako onima koji su to činili u aprilu 1941, tako i onima koji su nas branili pre i posle toga”, rekao je Petar Samardžić.

Napomenimo još i to da su radovi na uređenju platoa i postavljenju spomenika palim kraljevskim jugoslovenskim vojnicima gotovi, ali da su padavine omele njegovo osvećenje i otkrivanje. O tome kada će ovaj čin biti upriličen, javnost će biti blagovremeno informisana.

Najava događaja

24junCelodnevni dogadjaj31julLeto na Savi

27junCelodnevni dogadjaj27avgMemoriši datum 27. Avgust - Vinski park '22

02julCelodnevni dogadjaj03Umetnički kutak Ambasade Švedske

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
117.0387117.3909117.7431