Vesti

Otvorena izložba „Aprilski rat i prvi dani NDH”

Sremska Mitrovica – Izložba o temi „Aprilski rat i prvi dani NDH” otvorena je u Muzeju Srema. Postavka obrađuje period do leta 1941. godine, s akcentom na dešavanjima u našem gradu i teritoriji Srema.

Aprilski rat  je ime za invaziju Sila Osovine (kodnog naziva Direktiva 25) na Kraljevinu Jugoslaviju koja je počela 6. aprila 1941. Ova operacija označava početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije. Rat je završen 17. aprila 1941. okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.

Izložbu u Muzeju Srema otvorio je Vasilj Ševo načelnik Gradske uprave za sport i kulturu  rekavši: „U ime Grada Sremska Mitrovica i u svoje lično ime želim da se zahvalim našem sugrađaninu i novinaru Stevi Lapčeviću koji je podneo inicijativu za organizovanje ove izložbe, odnosno za obeležavanje 80 godina od početka Aprilskog rata kao i stvaranja Nezavisne Države Hrvatske za koju znamo, da je Srem i Sremska Mitrovica po njihovom viđenju trebalo da bude u okvirima njihovih granica. Kada pričamo o Aprilskom ratu, moramo da se setimo naših boraca koji su svesno dali svoje živote, cilj je bio da se uspori protivnik kako bi svoje najbliže spasli sigurne smrti. Naši, tj. vojnici tadašnje Kraljevine Jugoslavije bili su znatno inferiorni u vojnom pogledu, bili su toliko slabiji da se pitanje pobednika nije ni postavljalo, nije se postavljalo ni pitanje da li će spasti svoje živote. Živote nisu ali jesu čast. To je ono zbog čega treba da se okupimo svake godine i odamo pomen tim borcima, to je ono zlo koje ne treba da zaboravimo i o kojem naša pokoljenje treba da uče. Što se tiče savremene Mitrovice, ove naše Mitrovice, ona treba da živi u apsolutnoj ravnopravnosti i toleranciji svih njenih građana i da ne postoji ono što se zove verska, rasna ili druga mržnja.”

Andrija Popović direkor Muzeja zahvalio se, pre svega, Gradu Sremska Mitrovica koji je, kako navodi, još jednom pružio bezuslovnu podršku muzeju i kulturi našeg grada i naše sredine.

„Hvala i svim građanima i svim Sremcima koji su pomogli održavanje ove izložbe, i svim institucijama koje su nam ovom prilikom pomogle, pre svega Vojnom muzeju u Beogradu i svim drugima koji su pružili snažnu podršku ovom projektu obeležavanja Aprilskog rata. Sam Aprilski rat je priča koja ima za mene dvostruki značaj, pre svega to je priča o jednoj tragediji, jednoj velikoj nesreći i o nejedinstvu koje nas nažalost tradicionalno prati kroz našu srpsku istoriju, a sa druge strane to je priča o velikom heroizmu koji je nažalost zaboravljen. Tu mi nastupamo kao muzej, kao institucija koja je tu da uvek skine te slojeve istorije i da otkrije pravi heroizam i pravo junaštvo tamo gde se ono nalazi, a te 1941. nalazilo se na ulicama našeg grada. Zato želim da se još jednom svima zahvalim i da pozovem sve Sremce i sve zainteresovane da dođu da posete našu izložbu jer zaista ima šta da se vidi”, rekao je Popović.

Istoričar Nenad Radmanović kustos Muzeja Srema kaže da je ova dugoočekivana izložba organizovana i uređena od strane Muzeja Srema Sremska Mitrovica uz veliku podršku mitrovačke lokalne samouprave i velikog broja entuzijasta i građana Sremske Mitrovice.

„U Sremskoj Mitrovici prvi put je organizovana izložba o ovoj temi koja je inače retko obrađivana. Pokušali smo da obradimo običnog čoveka iz našeg grada koji je bio vinovnik uvodnih događaja u rat pre 80 godina na teritoriji Srema i našeg grada, u Aprilski rat i sve ono što je posle toga usledilo. Izložba je dosta kompleksna, prati događaje od prvih pritisaka na Kraljevinu Jugoslaviju sredinom 1938. godine. Uradili smo rekonstrukciju kompletne političke scene grada uoči rata sa svim akterima, potom smo uradili takođe i rekonstrukciju događaja koji su vezani za 27. mart, ne samo Sremskoj Mitrovici, nego u Sremu i same operacije, Aprilskog rata koji je trajao desetak dana na teritoriji čitave Kraljevine Jugoslavije”, rekao je Radmanović.

Kako je pojasnio Radmanović: „Ono što će možda biti najzanimljivije za posetioce izložbe je da vide kako su izgledali vojnici Kraljevine Jugoslavije, koje su naoružanje imali vojnici okupatorskih zemalja koji su se ovde zatekli. Uspeli smo da obradimo temu formiranja gradskih vlasti zločinačke Nezavisne Države Hrvatske na teritoriji našeg grada i teritoriji čitavog Srema u neka prva dva, tri meseca do leta. Dakle, ova izložba obrađuje period do leta 1941. godine. Sledeće godine biće obrađene i teme koje su vezane za formiranje partizanskih odreda u gradu, formiranje činovničkog aparata, potom teme koje su vezane za progon Srba, Jevreja i Roma u gradu i naravno 1942. godina, koja nam dolazi sledeće godine – 80 godina od tog strašnog pogroma našeg naroda na Spomen-groblju i akcije Viktora Tomića.”

„Želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u izradi ove izložbe, lokalnoj samoupravi zameniku gradonačelnice Sremske Mitrovice Petru Samardžiću koji je mnogo pomogao u izradi izložbe, načelniku Gradske uprave za sport i kulturu Vasilju Ševi koji je takođe imao mnogo razumevanja za sve naše prohteve u sprovođenju izložbe, pre svega direktoru Muzeja Srema Andriju Popoviću koji je takođe mnogo pomogao u svemu i svim mojim kolegama iz muzeja koji su pomogli u izradi izložbe. Takođe želim da se zahvalim i mojim prijateljima i kolegama Branislavu Stankoviću i Stevi Lapčeviću koji je inicijator svih ovih događaja, a koji su mi svakodnevno pomagali na izradi ove izložbe ”, dodao je Radmanović.

Izložba će biti otvorena do daljnjeg i svake godine će se nadograđivati, a svi zainteresovani mogu da je pogledaju uz poštovanje protivepidemioloških mera.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133