Vesti

Ministar Nedimović i gradonačelnica otvorili nov vrtić u Laćarku

Laćarak – Nov objekat vrtića „Čuperak” u Laćarku danas su, zajedno sa mališanima, svečano otvorili potpredsednik Vlade Republike Srbije Branislav Nedimović i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović. Najsavremeniji objekat biće podsticajan prostor za odrastanje dece i rad vaspitača.

Predškolska ustava „Pčelica” bogatija je za još jedan objekat, nov vrtić izgrađen je i predat na upotrebu deci i zaposlenima u Laćarku. Dečji vrtić „Čuperak” otvoren je svečanim presecanjem vrpce i već od sutra će moći da primi 140 mališana.

Ovo je treći velik objekat, čiju izgradnju je finanisarala Vlada naše zemlje preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Sremskoj Mitrovici. Otvarajući novi vrtić potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, rekao je da se ide u drugu fazu razvoja Mitrovice, pošto je rešen problem nezaposlenosti, akcenat je na obrazovanju i nauci.

„Vlada Republike Srbije u okviru projekta Svetske banke izdvojila je za predškolsku ustanovu u Laćarku 105 miliona dinara, s tim što je lokalna samouprava imala obavezu da uradi komunalnu infrastrukturu i projektnu dokumentaciju i da rekonstruiše stari vrtić. Ovo je jedan od 35 projekata koje finansira država preko kredita Svetske banke na prostoru čitave Srbije. Sremska Mitrovica je prva u čitavoj toj priči, bili su najbrži, najspremniji da povuku sredstva i da je realizuju. Objekat je suštinski bio gotov još u decembru prošle godine, s tim što se čekalo sa opremom. Pre svega sa kuhinjom koja je morala da stigne jer nema u marketu posebne vrste kuhinja svaki dan da se nabavi”, rekao je potpredsednik Vlade Nedimović.

Najavio je dalja ulaganja u celokupno obrazovanje u našem gradu: „S druge strane ovo je u razvoju Sremske Mitrovice, kao u video igrici kad pređete sa nivoa jedan, na nivo dva, rešili smo gotovo u potpunosti problem nezaposlenosti u poslednjih nekoliko godina, sada je akcenat na drugoj fazi, na obrazovanju, na kulturi, i idemo na još jedan novi korak, to je nauka, odnosno otvaranje fakulteta strukovnih studija u Sremskoj Mitrovici, ne samo do sada što smo imali za vaspitače i eventualno sad što će biti za medicinske radnike, ići ćemo korak dalje i za prehrambenu industriju i poljoprivredu i pokušati zajedno sa Vladom da otvorimo jednu takvu instituciju koja je neophodna Mitrovici zbog razvoja.”

„Sad neko će reći: Zašto sad baš ta dva? Pa baš zato što se nalazimo Mitrovici gde 50 posto i više ljudi živi od poljoprivrede, mislim da je potpuno normalno da se bavimo hranom i poljoprivredom jer nama fale pogonski inženjeri, što se nekad znalo ko može da uđe u voćnjak, ko može da uđe u plastenik, ko može da uđe na njivu i da uradi posao od početka do kraja. Plan je da se Dom vojske koristi kao baza za edukaciju, za predavanja, a laboratorije u Prehrambeno-hemijskoj i šumarskoj školi bi trebalo da se rekonstruišu kako bi se koristile za praktični deo, plus dualno obrazovanje, odnosno obrazovanje i u okviru fakulteta, i na voćnjake, u fabrike, na dodatno usavršavanje”, zaključio je Nedimović.

Sredstvima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izgrađene su osnovne škole, u Mačvanskoj Mitrovici i OŠ „Jovan Popović”, ovo je treći kapitalni objekat u oblasti obrazovanja. Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović simbolično je uručila ključ novog vrtića direktorici Predškolske ustanove „Pčelica” Biljani Cvijetić.

Izgradnjom novog vrtića od oko 1.000 metara kvadratnih u Laćarku, biće rešen problem liste čekanja. Kapacitet novog vrtića je 140 dece, dok sa starim objektom ima mesta za ukupno 300 mališana.

„Tri nova objekta, dve osnovne škole jedan vrtić, za nešto duže od tri godine u Sremskoj Mitrovici, mislim da smo mi jedina lokalna samouprava u Srbiji koja se ovakvim postignućima, rezultatima može ponositi,“ rekla je gradonačelnica Milovanović prilikom otvaranja i dodala: „Dok su se gradili ti objekti, nismo stali, dalje smo konkurisali na svim nivoima i u pokrajini, i u republici, kako bismo sredili već postojeće osnovne i srednje škole na teritoriji Grada Sremska Mitrovica. Cilj nam je da deci celog grada, cele opštine Sremska Mitrovica napravimo što bolje i što bezbednije uslove za boravak i rad uopšte. Idemo korak po korak, doći će na red sve škole, to nam i jeste cilj, ova pandemija virusa nas je usporila ali nas nije zaustavila uspeli smo da ostvarimo sve što smo zamislili u prethodnom periodu i idemo dalje.”

Pored izgradnje novog objekta vrtića u Laćarku i stari objekat je rekonstruisan neometano u uslovima vanrednog stanja, rekla je gradonačelnica i najavila dalje korake: „Projekat uređenja enterijera starog objekta je završen, sledeći potez je da pristupimo realizaciji. Završava se projekat sanacije celog objekta na Starom mostu – „Maslačak” koji je po kvadraturi najveći u predškolskoj ustanovi, radi se projekat za sanaciju vrtića „Lane” u Mačvanskoj Mitrovici. Takođe, očekujemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” i rekonstrukciju sale za fizičko u OŠ „Jovan Popović”. Od srednjih škola u narednom periodu može da očekuje rekonstrukciju Prehrambeno-hemijska i šumarska škola itd. Takođe, nećemo zapostaviti ni visoko obrazovanje i tu se spremaju promene na bolje, odnosno, povezaćemo ga sa našom privredom. Planova ima dosta, realni su, konkurišemo stalno, a i sada očekujemo rezultate, kao i da u narednih nekoliko godina završimo sve ono što smo zamislili. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, a mališanima koji će pohađati ovaj objekat i vaspitačima želim mnogo lepih dana”.

Pre nešto više od godnu dana, kamen temeljac za izgradnju novog objekta vrtića „Čuperak” položili su sadašnja gradonačelnica Svetlana Milovanović i tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Otvaranju je danas prisustvovao i Šarčević, u funkciji specijalnog savetnika u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić zadužen za reforme u obrazovanju i nauci.

 „Izuzetno mi je zadovoljstvo da nešto što smo započeli pre oko godinu i četiri meseca na području Sremske Mitrovice, odnosno Laćarka, završimo, i da to izgleda ovako predivno. Ovo je jedan od prvih objekata koji su izgrađeni u okviru programa Svetske banke vezanog za socijalnu inkluziju, odnosno, povećanje obuhvata dece predškolskog uzrasta za kvalitetnije obrazovanje. Projekat je realizovan u punom kapacitetu. Uz to, dogovor sa gradskim vlastima je bio da se stari objekat uredi i poveže sa novim. Koliko sam uspeo da vidim, radovi su pri kraju, spolja je i stari objekat završen, a unutra su ostali još neki radovi, ali je jedino važno da se u Laćarku lista čekanja gasi. Predškolsko vaspitanje je početni, jak impuls obrazovanja svakog mladog čoveka. Mi smo u Strategiju obrazovanja i nauke to stavili kao jednu vrlo važnu komponentu, trenutno traju obuke za vaspitače, cilj je da deca krenu ranije da se obrazuju, kroz igru i druge modele, i to je u celom svetu razvijeno i radi se od treće godine starosti. Mitrovica tako staje rame uz rame sa jakim evropskim centrima i gradovima, jer ima sve uslove, odnosno obuhvat, obrazovane vaspitače i obrazovano rukovodstvo. Nastojaćemo da cela Srbija u narednom periodu, od pet do sedam godina, poveća kapacitete predškolskih ustanova, kako bi se povećala i potreba za ovakvim obrazovanjem. Takođe, što je jako važno, u Mitrovici se realizuju i drugi projekti. Bio sam ovde 1. septembra, kada smo otvorili „Popovićevu” školu, koja zaista velelepno izgleda, a već uveliko razgovaramo o visokim strukovnim akademijama.Vrlo brzo će se oformiti akademija  i Sremska Mitrovica će imati jednu značajnu visokoškolsku ustanovu. Ovo je odličan početak onoga što će se u narednom periodu dešavati u gradu”, istakao je Mladen Šarčević nakon obilaska novog vrtića.

Izgradnja je startovala prošle godine u decembru, a danas Laćarci imaju nov spratni objekat. U prizemlju su smeštene dve radne sobe, kuhinja i trpezarija, dok se na spratu nalaze četiri radne sobe – spavaonice i jedna višenamenska prostorija.

Direktorica Predškolske ustanove „Pčelica” Biljana Cvijetić izrazila je veliko zadovoljstvo što su radovi završeni i što će mališani imati odlične uslove za boravak, a zaposleni za rad, rekavši: „Svima nama koji radimo u PU „Pčelica” ovo je jedan od najradosnijih dana. Radovi na izgradnji vrtića su počeli u jesen 2019. godine. Kao što znamo, nalazimo se u pandemiji koja nas je zadržala u izgradnji, ali nas nije omela da radove privedemo kraju. Izuzetno nam je drago što je naša dugogodišnja želja i potreba za izgradnjom ovako velikog i lepog vrtića postala realnost. Ovo je sada jedan od najlepših i najmodernijih vrtića ne samo u našoj ustanovi, već i šire. Vrtić je spratni, ima šest radnih soba, jednu multifunkcionalnu višenamensku prostoriju, kuhinju i trpezariju.”

„U naša dva objekta u okviru „Čuperka”, ukupno će boraviti oko 300 mališana. Oni sada nisu svi krenuli u vrtić, jer još uvek ne radimo u punom kapacitetu, poštujući protivepidemijske mere. Trenutno radimo po ograničenom modelu, što znači da ne mogu sva deca dolaziti u vrtić, nego smo odredili prioritete, a to su deca koja pohađaju predškolski program, deca ometena u razvoju, kao i deca čija su oba roditelja zaposlena. Iskreno se nadam da će sve ovo brzo proći i da ćemo svi moći da krenemo u vrtić. Deca su dobila prostor koji je podsticajan i inspirativan. Oni će tu moći da stiču nova znanja i iskustva, a vaspitači će moći da unapređuju svoju vaspitno-obrazovnu praksu”, dodala je Cvijetić.

Nakon otvaranja deca su izvela kratak svečani program, posle čega je bio moguć i obilazak objekta. Za sve zainteresovane sugrađane usledila je aktivnost „Otvorena vrata” , što je podrazumevalo da mogu da uđu i vide objekat uz poštovanje svih protivepidemioloških mera. Novi vrtić zvanično počinje sa radom dan kasnije, odnosno, već u utorak, 20. aprila.

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142