Vesti

Lideri u broju vakcinisanih

Sremska Mitrovica – Nezvanično smo lideri u broju vakcinisanih u opštoj populaciji, a i u populaciji starijih od 65 godina. Procenat vakcinisanih u Sremskoj Mitrovici starijih od 65 godina je 69%.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica ocenjuje epidemiološku sutuaciju u Sremskom okrugu kao vanrednu, sa blagim padom broja inficiranih i potvrđenih slučajeva na virusnu infekciju izazvanu koronavirusom.

Broj izlečenih dnevno, u toku jednog dana prevazilazi broj novopotvrđenih lica tako da je u ovom trenutku 591 lice izlečeno za prethodnih 24 časa u Sremskom okrugu, od tog broja u Sremskoj Mitrovici dnevno 62 izlečena lica, u Staroj Pazovi 204, u Rumi 100, Inđiji 115, Irig 19 Šid 35 i Pećinci 56, navela je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

„Tokom prethodnog dana u Sremu je registrovano 100 novih slučajeva oboljevanja, od tog broja u Sremskoj Mitrovici se u prethodna 24 časa registruje 27 novih lica, u Staroj Pazovi 29, u Rumi 18, Inđija 12, Irig 4, Šid i Pećinci po pet lica. U dijagnostici su i dalje dominantni brzi antigenski testovi   dok se PCR dijagnostika radi ukoliko neko ima simptome, a ukoliko je taj antigenski test negativan. Dominiraju stanovnici radnoaktivne životne dobi od 30. do 50. godine života. Broj registrovanih aktivnih lica u Sremu je 1.795, taj broj juče je bio 2.288 što znači 21% manje registrovanih lica u toku 24 časa. Od tog broja, u Sremskoj Mitrovici broj aktivnih je 437, u Staroj Pazovi 448, Rumi 297, Inđija 231 lice, Irig 69, Šid 185, Pećinci 128. Broj predloga sanitarnoj inspekciji za izolaciju je u Sremskoj Mitrovici 455, u Staroj Pazovi 472, u Rumi 318, Inđiji 253, u Šidu 202, Pećincima 145 i Irig 80, ukupno 1.925. Šid, Sremska Mitrovica i Ruma imaju ujednačenu stopu prevalencije”, rekla je dr Zec Petković.

Broj prvih pregleda u kovid ambulantama kreće se između 40 i 50 što nije neki veliki broj za Sremsku Mitrovicu, kako je ocenio dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Međutim, broj antigen pozitivnih je otprilike oko 20, dodaje on. Broj kontrolnih pregleda je 141 na današnji dan.

Kako je naveo dr Elhag: „Danas je 87. dan od kako je počela masovna vakcinacija u Srbiji. Mi smo nezvanično lideri u broju vakcinisanih u opštoj populaciji, a i u populaciji starijih od 65 godina. Procenat vakcinisanih u Sremskoj Mitrovici starijih od 65 godina je 69%. Do 18:00 sati, na današnji dan vakcinisano je 24.844 osobe prvom dozom vakcine, a drugom vakcinisano je 22.272 osobe. Na današnji dan vakcinisali smo prvom dozama 95 lica, a drugom dozom 236 građana Sremske Mitrovice. Od ponuđenih vakcina imamo sve „Fajzer”, „Astra Zeneka”, „Sinofarm”, a „Sputnjik V” dolazi sledećeg ponedeljka, utorka”.

Prema rečima prim. dr Dragana Malobabića v.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica, na današnji dan u Kovid centru, smešteno je 140 pacijenata.

 „Posle desetak dana u kojima se broj pacijenata u Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici kretao oko 150, od jutros imamo 140 pacijenata, od toga se 16 nalazi na respiratoru što bi posle dužeg vremena bio neki blagi pad i nadamo se da će se to nastaviti. Mislim da sve ovo možemo da zahvalimo samo ovoliko uspešnoj vakcinaciji, nadamo se da će se i ostale sremske opštine se ugledati na Grad Sremska Mitrovica i da će se i oni približiti ovim brojevima koji su stvarno fascinantni. Želim Sremskoj Mitrovici što pre 30.000 vakcinisanih sugrađana”, rekao je dr Malobabić.

S obzirom da Republički krizni štab nije doneo nove mere koje se tiču ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, tako i na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i dalje na stazi ostaje zaključak koji donesen petog aprila 2021. godine izjavio je inspektor Miloš Madžić na konferenciji za novinare posle sednice Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica. 

„To znači da svi trgovinski, zanatski i ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 časa, s tim da ugostiteljski objekti, naravno, ne mogu raditi unutar objekata već samo u letnjim baštama, to se tiče i svih onih objekata koji rade neograničeno, to su apoteke, benzinske pumpe, objekti brze hrane koji dostavu mogu vršiti 24 sata, kao i laboratorije i medicinske ustanove. Jedina novina koja je donesena jeste da od ponedeljka počinju sa radom škole, tj. učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednje škole kreću sa nastavom po određenom programu. Jedino što mogu da kažem na teritoriji Grada Sremska Mitrovica što se tiče ugostitelja iako se nalaze u nezavidnom položaju, moram da istaknem da su izuzetno spremni na saradnju, veliki broj letnjih bašti je već postavljen, za druge su u toku su ishodovanja dokumentacije za postavljanje letnjih bašti, mi maksimalno izlazimo svima u susret i nismo imali problema. Nema takozvanih korona žurki ili organizovanja bilo kog vida proslava, tako da možemo reći da je situacija na terenu zadovoljavajuća”, rekao je inspektor Madžić.

Pohvalio je sve privrednike u našem gradu da se strogo pridržavaju mera. Prisutni na konferenciji za novinare još jednom su pozvali građane koji to do sada nisu učinli, a mogu, da se vakcinišu u narednom periodu.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988