Vesti

Dan planete Zemlje – Obedska bara

Obedska bara – Dan planete Zemlje se obeležava, sada već tradicionalno, 22. aprila svake godine. Danas, svesni sve alarmantnije situacije, prvenstveno prouzrokovans industrijalizacijom, ljudi se sve više vraćaju prirodi, osnivajući mnogobrojna udruženha i organizacije sa ciljem da informišu pojedince o značaju čistije i zdravije planete.

Često zaboravimo da smo i mi deo prirode, da zagađujemo vazduh koji dišemo, vodu koju pihemo, i koja nije neograničen resurs, da je sve što činimo uzrok i posledica stanja u kojem se danas nalazimo.

Kako bi dali svoj mali doprinos, Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola grada Sremska Mitrovica, uz podršku grada i Gradske uprave za obrazovanje, a u saradnji sa JP „Vojvodina šume”, juče je u SRP „Obedska bara” obeležila taj dan održavanjem radionica od strane Svetske fondacije za prirodu (wwf).

Osnovni cilj radionica je bio podizanje svesti kod dece o načinu na koji možemo i trebamo da čuvamo našu životnu sredinu.

U toku jučerašnjeg dana članovi WWF fondacije su održali predavanja, podelivši decu u grupe, te je svako od njih imalo svoj zadatak, odnosno prezentaciju – kako nastaju meandri, kako sačuvati ugrožene biljne i životinjske vrste, kako upravljati i zaštititi ugroženo područje, kako postići harmoniju sa prirodom…

Obedska bara je specijalni rezervat prirode, pod posebnim je režimom zaštite kao područje od izuzetnog značaja za floru i faunu, te samim tim i najadekvatnije mesto u kome deca imaju direktan kontakt sa prirodom.

Zbog svojih osobenosti je baš ona izabrana za održavanje radionica i obeležavanje ovog bitnog dana.

Raznolikost biljnih i životinjiskih vrsta, nepregledno zelenilo i plavetno nebo, samo su deo onoga što će Vas “kupiti” na prvi pogled, a ljubaznost domaćina još je jedan razlog da posetite ovaj biser prirode.

Samo na odgovoran način možemo da sačuvamo planetu Zemlju i za buduće generacije koje dolaze, jer danas ako delujemo lokalno i malo, sutra ćemo to pretvoriti u globalno i veliko.

Najava događaja

16jun08:0017:00Besplatni preventivni pregledi za sve građane

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7290117.0802117.4314