Vesti

„Čepom do osmeha”

Sremska Mitrovica – U okviru humanitarne akcije „Čepom do osmeha” održani su teorijsko predavanje  i radionice u OŠ „Boško Palkovljević Pinki” za učenike trećih i četvrtih razreda.

Najmasovnija ekološko-humanitarna akcija u Srbiji i regionu „Čepom do osmeha” koja okuplja preko 2.000 aktivnih volontera održala se danas i u našem gradu. Učenici trećih i četvrtih razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” učestvovali su u četiri radionice.

Kako je rekla Danijela Međedović, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje: „Humanitarna akcija „Čepom do osmeha” postoji već izvesno vreme, čiji cilj jeste skupljanje čepova i prodaja tih čepova kompanijama koje se bave reciklažom plastike. Od novca koji se dobije prikupljanjam čepova kupuju se pomagala za osobe sa invaliditetom, takođe se sređuju dečija igrališta za decu sa invaliditetom. Ono što je meni naročito drago je da se veliki broj čepova prikupi upravo u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, što znači da se prvenstveno razvija svest o zaštiti životne sredine i potrebama osoba sa invaliditetom među našim najmlađim generacijama. Imajući u vidu da se upravo plastika jako teško razgrađuje, da se razgrađuje pod uticajem sunčevih zraka, jako veliki broj plastičnih kesa i plastičnih flaša završava u morima i rekama i na taj način, odnosno kroz ribe koje ih unose kroz hranu kada se razgrađuje i tako završe u našem organizmu, a imajući u vidu da je plastika jako toksičan materijal treba da radimo što više na podizanje svesti da se plastika reciklira i da se ne baca u more i reke.”

Vanja Petković predsednica Udruženja „Čepom do osmeha” master analitičar za zaštitu životne sredine rekla da je cilj Udruženja „Čepom do osmeha” prvenstveno da širi empatiju prema osobama sa invaliditetom i empatiju solidarnost prema našoj planeti.

„Juče se obeležio 22. april Dan planete zemlje, u to ime udruženje se odlučilo da poseti gradove u Vojvodini, krenuli smo sa Sremskom Mitrovicom, danas u isto vreme održavamo čak šest radionica, ja ovde četiri, a u Predškolskoj ustanovi „Pčelica” to jest Vrtiću „Bubamara” održava se još jedna radionica sa timom „Čepom do osmeha” i druga u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj”. Mi ovim želimo da našu decu, koji su pokretači svega, edukujemo o zaštiti životne sredine, o solidarnosti prema svojim drugarima, da osobe i deca sa invaliditetom imaju isto pravo na sreću, na lepši život, a mi kupovinom pomagala to njima omogućavamo. Tako da pozivam sve da se pridruže jer ova akcija samo tako i opstaje zato što ljudi u nju veruju, zato što imamo konkretne rezultate i zato što se trudimo da nam zaista planeta i životna sredina bude čistija i sa nasmejanom decom lepša”, rekla je Petković.

Pored radionica, održano je i teorijsko predavanje. Sve se održavalo uz poštovanje protivepidemioloških mera u školskom dvorištu i svečanoj sali OŠ „Boško Palkovljević Pinki”.

Nikolina Nosović nastavnik razredne nastave Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki” kaže: „Danas se u našoj školi održava kreativna radionica organizacije „Čepom do osmeha. Oovakve radionice decu pripremaju da budu humani da budu ekološki nastrojeni i pripremaju ih brinu o svojoj okolini.”

Deca su uživala u ovoj akciji, a kutije za prikupljanje čepova mogu se naći na velikom broju mesta u našem gradu, najviše upravo u školama i vrtićima.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988