Vesti

Besplatne sadnice jasena za Mitrovčane

Sremska Mitrovica – Podela sadnica belog jasena organizovana je u centru grada u sklopu akcije „Posadi svoj hlad”. Sadnice su deljene besplatno našim sugrađanima, koji na ovaj način žele da doprinese ozelenjavanju mesta gde živimo. 

Grad Sremska Mitrovica pridružio se akciji „Posadi svoj hlad”, besplatne podele sadnica belog jasena. Sadnice su obezbeđene uz pomoć nevladine organizacije „Zeleni razvojni centar“.  Akcija je sprovedena na Trgu Ćire Milekića.

Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine rekao je da na ovaj način brinemo o zaštiti životne sredine i zdravlju: „Podelili smo stotinu sadnica belog jasena, zainteresovanim građanima, koje mogu da posade u svom dvorištu. Zahvaljujem se nevladinoj organizaciji „Zeleni razvojni centar”, koji su nam donirali sadnice. Dali smo 10% školama, građani su sami dolazili, ono što nam ostane posadićemo na lokacijama koje ćemo naknadno utvrditi. U planu imam još sličnih akcija”.

Projekat „Posadi svoj hlad” je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i u skladu sa ciljevima svetske akcije „Trilion stabala” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu. Projekat je usaglašen i sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija, kao i sa Akcionim planom zaštite kvaliteta vazduha Grada Sremska Mitrovica.

„Podsetio bih da od 2013. godine radimo monitoring kvaliteta vazduha u Sremskoj Mitrovici. Jedna od automatskih mernih stanica se nalazi kod Palate pravde, u Starom šoru, gde se obavlja merenje azot-dioksida, ugljen-monoksida i svih ostalih PM čestica. Podatke prikuplja Agencija za zaštitu životne sredine. Merne stanice se nalaze i kod Ekonomske škole, fabrike „Metalfer” i Zavoda za javno zdravlje, koji kao akreditovana ustanova kontroliše prisustvo PM čestica u vazduhu svakog dana. Građani mogu da vide rezultate monitoringa kvaliteta vazduha na sajtu grada i Zavoda za javno zdravlje. Napravljen je i kratkoročni Akcioni plan zaštite kvaliteta vazduha, koji građani takođe mogu da vide na sajtu grada do 19. aprila,“ dodao je načelnik Riđošić.

Sadnice belog jasena podeljene su svim zainteresovanim građanima. Beli jasen je plemenit lišćar, kao autohtona vrsta raste u većem delu Evrope.

Akciji se odazvalo dosta zainteresovanih Mitrovčana, među njima bio je i Dejan Jelić. Kako je rekao: „Odlučio sam da dođem i uzmem sadnicu koju ću kasnije posaditi u svom dvorištu. Mislim da su ovakve i slične akcije odlične.”

Beli jasen raste bez naročitih zahteva, naseljava plodnija i umereno vlažna staništa, jedino je osetljiv na suviše vlažno zemljište. Drvoredno i alejno drvo, medonosno, pogodno je za vetrozaštitu i učvršćenje padina i obala, a u parkovima se koristi kao soliterno drvo. Dosta je zastupljen u šumama Fruške gore.

Najava događaja

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8146117.1661117.5176