Vesti

Tokom vikenda otvorene samo apoteke, prodavnice i pumpe

Sremska Mitrovica –Tokom vikenda nove mere zbog vanredne situacije izazvane epidemijom virusa kovid 19, biće zatvoreno sve osim objekata za prehranu, apoteka i benzinskih pumpi, saopšteno danas posle sednice Gradskog kriznog štaba. Prvom dozom vakcinisano je 17.773 lica na teritoriji Grada Sremske Mitrovice, a revakcinisane su 11.482 osobe.

Za vikend stupaju na snagu nove mere saopšteno je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, koje su usklađene sa odlukama Republičkog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Zakazani sportski događaji, pre donošenja mera, mogu se sprovesti po planu, bez publike, poštujući sve zdravstvene mere. Sve ostale manifestacije su suspendovane za vikend.

Nastavljena je masovna vakcinacijа na teritoriji Grada Sremske Mitrovice bez zakazivanja, rekao je dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica. Vakcinalni punktovi bili su u Poslovno-sportskom centru „Pinki” i u seoskim sredinama, ukupno 14 punktova.

„Na današnji dan nezakazanih ljudi vakcinisano je 662 i to u starosti od 45 do 64 godine 320, a starijih od 65 godina 342 osobe. Danas je revakcinisano 666 osoba, tako da ukupan zbir danas vakcinisanih je 1.328. Ukupan broj novovakcinisanih, dakle nezakazanih u periodu od 9. marta da danas je 2.713 osoba. Ukupno prvom dozom vakcinisano je na teritoriji Grada Sremske Mitrovice 17.773, a kompletno vakcinisanih, znači i drugom dozom 11.482 osobe. U kovid ambulantama juče je bilo 39 pregleda, od toga antigen pozitivnih 17, a kontrolnih pregleda bilo je 73.  Prema broju prijavljenih, za sutra, subotu, zakazna je vakcinacija 21 osobe „Sinofarm” vakcinom, a drugom dozom 197 osoba, biće u opticaju  „Sinofarm”, „Fajzer”  i „Sputnjik V” vakcine. Danas je u selima vakcinisano 357 osoba, a u hali „Pinki” 305”, saopštio je dr Elhag.

Zavod za javno zdravlje epidemiološku situaciju usled pandemije izazvane virusom kovid 19, u našem gradu i na teritoriji celog Sremskog okruga ocenjuje kao vanrednu s porastom trenda oboljevanja na visokom nivou i sa stabilizacijom broja oboljevanja na tom istom nivou, iznela je prim. dr Nada Zec Petković direktor te ustanove.

„U ovom trenutku na teritoriji svih opština Srema registruje se povećan broj novoinficiranih lica na dnevnom nivou, takođe i aktivnih lica. Tokom prethodnog dana u Sremu je registrovano 113 novih slučajeva oboljevanja. Od tog broja u Sremskoj Mitrovici je registrovano 26 novih slučajeva, 42 u Staroj Pazovi, u Rumi 18, u Inđiji 13, u Šidu 8, u Irigu 2 i u Pećincima 4. U strukturi novih slučajeva dominira dijagnostika na brzim antigenskim testovima i dominira mlađa populacija koja upravo predstavlja rezervoar za razvoj ove bolesti i koja može biti prenosilac oboljenja. Među novoobolelim dominira radno aktivno stanovništvo uzrasta od 41. do 50. godiea života sa 25% učestalosti, lica od 30. do 40. godina života 18% i od 51. do 60. godina života 18% učestalosti. U Sremu je trenutno 1.034 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 241 u Sremskoj Mitrovici, 334 u Staroj Pazovi, 144 u Rumi, 129 u Inđiji, 83 u Šidu, 74 lica u Pećincima i 26 u Irigu. Ukupan broj testiranih u poslednjih sedam dana u Sremskom okrugu je 2.037 lica, u proseku dnevno oko 300, dok je ukupan broj testiranih u Sremskoj Mitrovici u istom periodu 738, u proseku od 73 do 120 lica na dnevnom nivou”, rekla je dr Nada Zec.

U zaključku je naglasila da se registracija lica sa pozitivnom infekcijom povećava i podsetila da treba da se primenjuju protivepidemijske mere. Pozvala je još jednom sve građane na vakcinaciju.

U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica broj pozitivnih pacijenata na kovid 19 je 37, na respiratoru je 13, a na kiseoniku su dva lica. Ukupno leži 96 pacijenata u Kovid bolnici. U ambulanti Urgentnog prijema u tzv. crvenoj zoni pregledano je 97 lica za 24 sata.

„Za dane predstojećeg vikenda subota 13. i nedelja 14. marta neće raditi ništa, osim apoteka što uključuje i poljoprivredne apoteke, ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge, kao i veterinarskih ordinacija i benzinskih pumpi isključivo u delu točenja goriva”, rekao Miloš Madžić, komunalni inspektor.

Kako je objasnio Madžić: „Za vreme predstojećeg vikenda radiće isključivo kiosci, prehrambene radnje i to do 21:00 h, usluge dostave hrane mogu se vršiti neograničeno, s tim da nema ulaska u objekat ili prodaje kroz šuber. Novina je da i pet-šopovi mogu da rade do 21 čas, na pijaci isključivo prehrambeni deo može da radi u navedenom periodu od 5:00 h ujutru do 12:00 h, znači robni deo pijace ne može da radi. Apartmani, hoteli i prenoćišta koji imaju prijavljene goste i uslugu ishrane u njihovim restoranima mogu da je koriste do 22:00 h. U svim ovim navedenim objektima kojima je omogućen rad moraju se poštovati mere koje se odnose na maksimalan broj lica u objektu, što je možda i najvažnije. Mora se poštovati broj koji im je jasno istaknut na vratima objekta, zatim nošenje zaštitnih maski, poštovanje fizičke distance, kao i upotreba dezinfekcionih sredstava. Sve inspekcije će biti na terenu, kontrola će biti pojačana, tokom celog vikenda radiće komunalna inspekcija i komunalna milicija, kao i MUP Sremska Mitrovica i sanitarna inspekcija, te molimo sve naše sugrađane da poštuju mere ili će u protivnom nažalost biti sankcionisani po zakonu.”

Zakazani sportski događaji, pre donošenja mera, mogu se sprovesti po planu, bez publike, poštujući sve zdravstvene mere. Sve ostale manifestacije su suspendovane za vikend. Od ponedeljka i učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, a srednjoškolci nastavljaju već započet režim školovanja na daljinu.

Najava događaja

26apr10:3012:00Uskršnja prodajna izložba na terasi Turističkog info centra

27apr16:0017:45Radnički dočekuje ekipu Mačve iz Šapca

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8112117.1627117.5142