Vesti

Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Sremska Mitrovica – Obeležavajući 22. godišnjicu od početka NATO bombardovanja, u znak sećanja na stradale, položeni su venci i cveće na Spomen-ploču u Masarikovoj ulici. Poslata je poruka mira da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.

Na dan početka bombardovanja Grad Sremska Mitrovica svake godine organizuje komemorativni skup posvećen stradalim Mitrovčanima u NATO agresiji ali ove godine obeležavanje je održano u skladu sa propisima vanrednе situacije i epidemiološkim merama protiv širenja virusa kovid 19.

Minutom ćutanja, odata je pošta svim žrtvama bombardovanja. Vence i cveće u znak sećanja na stradale Mitrovčane na spomen-obeležje u ime Grada Sremska Mitrovica položili su predsednik Skupštine grada Ilija Nedić i Bogdan Kuzmić pomoćnik  gradonačelnice.

„Slike i sećanja ne blede. Prošlo je 22 godine od najgnusnije agresije na našu zemlju. Ponovo smo ovde da odamo pomen nastradalima. Naša je obaveza da čuvamo sećanja i da ta ista sećanja prenesemo na buduće generacije”, rekao je pomoćnik gradonačelnice Bogdan Kuzmić.

Na današnji dan zemlje NATO pakta napale su Saveznu Republiku Jugoslaviju i naneli veliku materijalnu štetu, odnet je i veliki broj ljudskih žrtava. Više od 2.500 građana Jugoslavije izgubilo je živote, a više od 12.500 građana je ranjeno, od čega je pet žrtava bilo sa teritorije Sremske Mitrovice. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Sećanja na 24. mart 1999. godine ne smeju se zaboraviti rekao je Sava Grujičić, predsednik Gradskog odbora rezervnih vojnih starešina, kao i da se ona moraju preneti i narednim generacijama: „Na Saveznu Republiku Srbiju 24. marta 1999. godine nadvila se velika armada NATO pakta. U toku toku tog vertikalnog manevra, doživeli smo velika ljudska i materijalna stradanja. Oko 2.500 civilnih lica je poginulo, uključujući 79 dece, bila su to izuzetno nehumana ubistva. Porušeni su mostovi, a bačene su različite bombe, tomahavk i druge bombe različitih dejstava, kasetne bombe, kao i one sa osiromašenim uranijumom, i sve posledice snosimo i dan-danas. Mlađim generacijama moramo preneti sećanje na ovaj važan datum. Mart je inače, crni mesec za Srbiju i ceo Balkan. Mnoštvo loših događaja se desilo u tom mesecu u različitim godinama”.

Vence su na spomen-obeležje položili i predstavnici SUBNOR-a, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, Udruženja ratnih vojnih invalida i Udruženja srpskih ratnih veterana.

Napad na Srbiju, odnosno SRJ, izvršen je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada nije našao na meti.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine

Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine

Željko J. Varga, rođen 1966. godine

Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine

Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

NATO bombardovanje, poznato pod nazivom ,,Milosrdni anđeo”, počelo je 24. marta, a trajalo je do 10. juna 1999. godine. Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

Najava događaja

15apr18:0019:00Tribina o HPV imunizaciji

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7763117.1277117.4791