Vesti

Obeležen Svetski dan bubrega

Sremska Mitrovica – U odeljenju dijalize mitrovačke Opšte bolnice danas je obeležen 11. mart, Svetski dan bubrega, pod sloganom „Živeti dobro sa bubrežnom bolešću”.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 10% odrasle populacije danas boluje od nekog oblika bubrežne bolesti, te je neophodno ulagati dodatne napore u radu na prevenciji i ranom otkrivanju, jer se mnoge bolesti jedino tako mogu uspešno lečiti.

U našoj zemlji, zbog bolesti bubrega lekarima opšte prakse javi se, godišnje, u proseku, 22.000 osoba, a bolnički se leči njih 15.000, dok bitku sa bolestima bubrega izgubi blizu 1.650 ljudi. Ukoliko se bolest ne otkrije na vreme i pređe u terminalno stanje, sprovodi se terapija hemodijalize ili se bubreg  transplantira.

Simptomi koji mogu ukazati na bolesti bubrega, najčešće su: poremećaj pri mokrenju, otežano i bolno mokrenje, bol u predelu bubrega, vrtoglavica, malaksalost, gubitak apetita, a načini na koje možemo sprečiti bolest su: fizička aktivnost, unos tečnosti, redovna kontrola krvnog pritiska, zdrava ishrana, izbegavanje alkohola i duvana.

 „Danas obeležavamo naš dan u nešto izmenjenim uslovima zbog epidemije korona virusom i odlučili smo da u odeljenju dijalize naše bolnice podelimo zaštitne maske svim pacijentima, kao i časopise i uputstva za dijalizu, naročito ona koja se tiču ishrane i venskog pristupa dijalizi”- rekla je Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica i medicinska sestra u ovom odeljenju i dodala da zahvaljujući mobilnoj telefoniji, u ovim teškom vremenu uspevamo da prebrodimo krizu i budemo u stalnom kontaktu sa našim dragim prijateljima iz zemalja u regionu. Udruženje je posebno zahvalno osoblju odeljenja dijalize za mukotrpan i nesebičan rad sa povećanim brojem pacijenata koji se dijaliziraju.

Obeležavanju Svetskog dana bubrega prisustvovala je i glavna sestra mitrovačke Opšte bolnice Gordana Pavlović, istakavši tom prilikom da  bolnica  pruža maksimalnu pomoć i podršku kako onima koji se ovde dijaliziraju (a to su pacijenti iz celog Srema), tako i lekarima i medicinskim sestrama, koji su u ovo vreme epidemije na tri fronta – i u crvenoj zoni, i u zelenoj zoni i u redovnom radu sa pacijentima na svom odeljenju. „Ono što kao ustanova planiramo da uradimo, jeste pomoć u vidu kontinuirane medicinske edukacije za zaposlene, upućivanje na stručne simpozijume i seminare, nabavke neophodne savremene opreme i aparata, ali isto tako i povećanje broja stručnog kadra svih profila”, izjavila je Gordana Pavlović.

Primarna prevencija uključuje promovisanje zdravih stilova života, uključujući fizičku aktivnost i pravilnu ishranu, kao i skrining bolesnika pod povećanim rizikom za nastanak hronične bubrežne insuficijencije.

Ključne poruke Svetskog dana bubrega odnose se na sledeće:

  • Primeniti i usvojiti zdrav način života (pristup čistoj vodi, fizičkoj aktivnosti, pravilnoj ishrani, kontroli duvana). Bolesti bubrega mogu se sprečiti, odložiti i/ili držati pod kontrolom kada se primenjuju odgovarajuće preventivne mere.
  • Neophodno je uvesti skrining pregled na bolesti bubrega kao primarnu zdravstvenu intervenciju, uključujući i testove za identifikaciju poremećaja (npr. testove urina i krvi). Skrining visoko rizičnih pojedinaca i rana dijagnostika i lečenje je isplativo u smislu sprečavanja ili odlaganja bolesti bubrega u završnom stadijumu.
  • Obezbedite da bubrežni bolesnici dobiju neophodne osnovne zdravstvene usluge (npr. kontrola krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi, esencijalne lekove) kako bi odložili napredovanje bolesti bez finansijskih poteškoća.
  • Lobiranje za politiku koja reguliše pravedan i održiv pristup naprednim uslugama zdravstvene zaštite (npr. dijaliza i transplantacija) i bolju finansijsku obezbeđenost (npr. subvencije) kako bi više resursa postalo dostupno. Borba protiv socijalno-ekonomskih barijera i širenje pristupa sveobuhvatnog i pravičnog pristupa uslugama je neophodno kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva i poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776