Vesti

Na snazi mere kao prethodnog vikenda

Sremska Mitrovica – Epidemiološke mere usled vanredne situacije izazvane epidemijom virusa kovid 19, koje su bile na snazi prethodnog vikenda važiće od večeras sve do sledećeg ponedeljka, saopšteno posle današnje sednice Kriznog štaba Grada Sremska Mitrovica. Od večeras se sve zatvara, neće raditi ugostiteljski objekti, ni tržni centri, a rad će biti omogućen prehrambenim radnjama, apotekama i benzinskim pumpama.

Na konferenciji za novinare Gradskog kriznog štaba, komunalni inspektor Miloš Madžić obavestio je javnost da su donete mere usklađene sa odlukama Republičkog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Mere stupaju na snagu danas, 16. marta i važe zaključno sa nedeljom.

„Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostitelјski objekti, kafići, restorani, barovi, tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport. Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda, rekao je inspektor Madžić.

Saopštio je da će raditi samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlјa bez ulaska u objekat, odnosno kiosci i trafike, zatim uslužni objekti koji ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojača, stolara, vulkanizera, tehničkih pregleda, auto-perionica, hemijskog čišćenja i drugih.

Kako je rekao inspektor Madžić: „Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvolјeno da rade i tokom vikenda su apoteke, uključujući i poljoprivredne apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije i veterinarske apoteke. Dostava hrane može da se vrši neograničeno. Trgovinski objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, prodavnice stočne hrane, pet šopovi mogu da rade od 7 do 21 sat, pijace, zelene pijace, mogu da budu otvorene od 7 do 14 sati. Sportski objekti koji će biti dostupni isključivo za primenu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza takođe mogu da rade”.

Državne institucije nastavljaju da rade, kao i banke i pošte, osiguravajuća društva, menjačnice. Madžić je naveo da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Učenici starijih razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nastavljaju sa onlajn nastavom do kraja opasnosti od širenja zarazne bolesti kovid 19.

Kako je saopštio nadležne inspekcijske službe i komunalna milicija će strogo kontrolisati poštovanje epidemioloških mera, i apelovao je na ličnu odgovornost svih građana.

„Sve mere uvode se radi zaštite zdravlјa stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu“, rekao je Madžić i dodao: „U svim navedenim objektima moraju se poštovati mere koje se odnose na maksimalan broj lica što je izuzetno značajno, u objektu se mora poštovati nošenje zaštitnih maski, fizička distanca i upotreba dezinfekcionih sredstava”.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu, dok šalter prodaja hrane u restoranima, kao i šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvolјena.

Vrtići nastavljaju da rade, uz maksimalan oprez, a u osnovim školama niži razredi će najverovatnije takođe preći na onlajn nastavu od ponedeljka, o čemu će se odlučivati narednih dana. Kako su rekli nadležni neće se uvoditi policijski čas. Mere koje su donete predstavljaju podršku zdravstvenom sektoru.

Najava događaja

21apr17:0018:30Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988