Vesti

Mobilni vakcinalni punktovi i svim ugostiteljima u gradu biće isplaćeno 50.000 dinara pomoći

Sremska Mitrovica – Mobilni vakcinalni punktovi radiće vikendom po selima, danas počinju u Laćarku, saopštila gradonačelnica Svetlana Milovanović i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije. Isplata jednokratne pomoći ugostiteljima početkom sledeće nedelje. Epidemiološka situacija i dalje vanredna uz blag porast broja obolelih od kovida 19.

Na osnovu pozitivnog izveštaja komunalne inspekcije za grad Sremska Mitrovica na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije pozivajući se i na naredbu o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti kovida 19 donet je zaključak koji je prilagođen našem gradu.

Kako je saopštila gradonačelnica Svetlana Milovanović u Zaključku Gradskog kriznog štaba se kaže da od danas 19. marta 2021. godine, u našem gradu neće raditi sledeći objekti: „U oblasti trgovine na malo, neće raditi trgovinske i druge radnje i prodajna mesta u kojima je neophodno prisustvo korisnika i gde je prisustvo i kontakt dugotrajnog trajanja, tu mislimo prvenstveno na butike. Neće raditi objekti koji pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva koje obuhvataju prodaju hrane i pića, tipa restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i slično, takođe neće raditi objekti u kojima se priređuju posebne i klasične igre na sreću, kladionice, kockarnice, igraonice i slično. Neće raditi ni objekti koji pružaju zanatske i druge usluge u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge, kozmetički saloni, frizerski saloni i saloni lepote. Neće raditi objekti u oblasti kulture, muzeji, galerije i sl, takođe objekti u oblasti sporta koji podrazumevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge,  fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa-centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju. Stavljen je akcenat ograničenja kontakta među ljudima kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze kovid 19.”

„Izuzeci od ovog zaključka, ograničenja se ne odnose na radno vreme apoteka, uključujući i poljoprivredne apoteke, izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane bez ograničenja; trgovinskih i drugih radnji prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnica hrane za životinje znači pet šopovi, prodavnica stočne hrane i drugo, zatvorenih i otvorenih pijaca uključujući i one koje prodaju obavljaju trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koju se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, oni mogu da rade do 21 sat, objekti brze hrane mogu da vrše šalterske prodaju svojih proizvoda do 21 sat; kioska i trafika koji su kao takvi registrovani i klasifikovani i postavljeni na javnoj površini i u kojima se prodaju štampa, duvanske prerađevine i sitna neprehrambena roba i koja se obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (do 21 čas); ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskie ordinacija i laboratorija i sl (bez ograničenja); objekata namenjenih za sport i rekreaciju — kada se koriste u svrhu treninga i priprema i održavanja registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza i to u unapred zakazanim terminima”, dodala je gradonačelnica Milovanović.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu. Radiće i sve druge radnje, objekti i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke, cvećarske, optičarske, sajiijske, zlatarske, knjižare i el. radnje, servisi, tećnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja (do 21,00 čas). Državne i javne institucije nastavljaju da rade, kao i sudovi, javni beležnici, izvršitleji, banke i pošte, osiguravajuća i privredna društva, menjačnice.

Svetlana Milovanović je pozvala sve koji se nisu do sada vakcinisali da to učine, ako mogu: „Svi zainteresovani Mitrovčani moći će da prime vakcinu na vakcinalnom punktu u Poslovno-sportskom centru „Pinki svakog radnog dana i vikendom, a ono što je novo, važi od danas, petak, subota i nedelja, vikend od 9:00 h do 15:00 h imamo i mobilne punktove. Ovog vikenda će oni biti u Laćarku, danas će to biti punkt na Beloj ruži u Laćarku kod SIM marketa, u subotu kod Varde i kod Svečane sale i u nedelju ostaju ta dva punkta i kod SIM marketa kod pumpe. Mobilne ekipe su ovog vikenda u Laćarku, a svaki naredni vikend će biti u nekom drugom selu, tako da svi naši sugrađani mogu da se na brz i lak način vakcinišu na ovim punktovima.”

Zdravstvene ambulante će i dalje raditi sledeće nedelje prema već utvrđenom rasporedu, dodala je gradonačelnica i još jednom apelovala na sve naše sugrađane koji se nisu vakcinisali, a sad to mogu da urade brzo, lako i jednostavno, da to i učine.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice najavio je početak isplate novčane pomoći: „Svim ugostiteljima u gradu početkom sledeće nedelje biti isplaćeno 50.000 dinara pomoći od strane Grada Sremska Mitrovica. Preko 100 seoskih i gradskih ugostiteljskih objekata prijavilo se po javnom pozivu, to su objekti registrovani za rad u ugostiteljskom sektoru, kafići, restorani, prodavnice brze hrane, u dečje igraonice, svi ovi subjekti mogu očekivati jednokratnu pomoć na svojim računima tokom sledeće nedelje. Reč je o 85 gradskih ugostiteljskih objekata, 12 seoskih, šest zahteva je neispravno, odnosno nisu ispunili propisane uslove i kriterijume javnog poziva. Paralelno sa ovim sprema se i isplata sredstava jednokratne pomoći svečanim salama ali spremaju se i nove linije pomoći u oblasti turističko-ugostiteljskog sektora, naravno svima koji poštuju propisane epidemijske mere. Stoga pozivam sve privredne i ugostiteljske subjekte na disciplinu i na kolektivnu odgovornost kao i do sad.”

Pomoć će dobiti subjekti koji su možda, prema rečima Samardžića, tokom prethodne i ove godine pretrpele najveće poteškoće u svom poslovanju usled kovid situacije, brojnih ograničenja pod kojima su radili, usled epidemijskih mera i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg su se odlučili da pomognu ugostiteljskom sektoru.

Prema rečima dr Adila Elhaga, načelnika Službe opšte medicine mitrovačkog Doma zdravlja: „Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulantama zabeležena su 43 prva pregleda, od toga je 12 bilo antigen pozitivnih, i zabeleženo je 79 kontrola. To je neki blagi porast pregleda uglavnom dominiraju blage kliničke forme, nije bilo hospitalizacija u jučerašnjem danu. Vakcinacija, kaže, teče uredno, a do sada je vakcinisano ukupno 19.669 Mitrovčana, dok je i drugu dozu vakcine primilo njih 13.077.”

Epidemiološka situacija na području Srema i dalje se ocenjuje kao vanredna, sa tendencijom porasta broja obolelih, rekla je prim. dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici.

„Tokom jučerašnjeg dana, na području Srema registrovana su 143 nova slučaja obolelih od korona virusa, od čega 18 u Sremskoj Mitrovici, 54 u Staroj Pazovi, 22 u Rumi, 13 u Inđiji, 8 u Irigu, 15 u Šidu i 13 u Pećincima. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Sremu je 1440, od čega 333 u Sremskoj Mitrovici, 506 u Staroj Pazovi, 200 u Rumi, 146 u Inđiji, 45 u Irigu, 121 u Šidu i 89 u Pećincima. U kovid odeljenjima mitrovačke Opšte bolnice ukupno je 105 pacijenata, od čega je 70 pozitivno na korona virus. Na respiratorima je 19 osoba, a jedna osoba je na kiseoničkoj podršci”, rekla je dr Zec.

Komunalni inspektor Miloš Madžić obavestio je javnost da je od stupanja novih mera na snagu izvršeno 402 nadzora. U toku tih inspekcijskih nadzora na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nije uočen nijedan prekršaj niti je bilo potrebe za upozorenjem. Tako da je zaključio da su svi naši sugrađani ispoštovali mere za ovaj period.

Najava događaja

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988