Vesti

Ministar za demografiju najavio podršku višečlanim porodicama

Sremska Mitrovica – Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, tokom današnje posete razgovarao je sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović o mogućnostima poboljšanja demografske slike i stimulaciji porodica sa troje i više dece.

Ministar za brigu o porodici i demografiju, Radomir Dmitrović, posetio je naš grad, u okviru obilaska lokalnih samouprava sa ciljem sticanja što bolje demografske slike naše zemlje. Na sastanku sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i njenim saradnicima razgovarao je o različitim popustima i davanjima kao vidovima podrške porodicama sa više od troje dece.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da lokalna samouprava radi na unapređenju svih uslova u cilju poboljšanja demografske slike u gradu: „Posebna mi je čast i zadovoljstvo što smo ugostili ministra za brigu o porodici i demografiju Radomira Dmitrovića. Na radnom sastanku smo pokušali da mu objasnimo, a nadam se da smo uspeli u tome, kako naš grad funkcioniše, šta je to što smo do sada uradili, šta ćemo uraditi, koji su naši planovi za budućnost, kao i to na koji način ovo Ministarstvo može da nam pomogne. Ipak, ono u čemu se slažemo, jeste da je porodica ono što je najvažnije, odnosno, ćelija od koje svi moramo da krenemo.”

„Infrastruktura, obrazovanje, škole, vrtići, privreda, sve je to nadgradnja koja čini da naše porodice, deca, sugrađani mogu bolje i lepše da žive. Zbog toga, moramo imati tu osnovnu ćeliju i moramo raditi na tome da našu decu zadržimo u Sremskoj Mitrovici, kako u gradu, tako i na selima. Mitrovica ima odličan položaj, moderan je grad sa rekom Savom, blizu velike saobraćajnice, granice, imamo bogato kulturno-istorijsko nasleđe i do sto hiljada stanovnika. Postoje svi preduslovi kako bi jedna moderna porodica mogla da živi u Sremskoj Mitrovici. Nastavljamo i dalje da radimo na poboljšanju privrede, infrastrukture, obrazovanja, kako bismo omogućili sve uslove za poboljšanje demografske slike u gradu, a u tom pogledu očekujemo i pomoć Ministarstva”, dodaje gradonačelnica Milovanović.

Kako je istakao ministar Ratko Dmitrović, država je pre tri godine počela sa uvođenjem finansijskih mera kako bi podigla stopu fertiliteta, i smatra da svi problemi sa kojima se Srbija danas suočava nisu nerešivi, a najveći problem jeste naša demografska slika.

„Suočili smo se sa jezivim problemom, a to je problem opstanka našeg naroda, i to ne opstanak u ratnim i drugim teškim situacijama, već u miru. Približavamo se liniji koju, ako pređemo, povratka više nema i bićemo u prilici da posmatramo sopstveni nestanak, trenutna demografska slika Srbije nije nimalo optimistična. Razgovarali smo o tome, kao i mogućnostima šta na lokalu može da se uradi. Ukoliko nešto ne uradimo, do 2050. godine, u Srbiji će biti četiri i po miliona stanovnika, od čega će tri i po miliona živeti u Beogradu. U tom slučaju, ne bi bilo više ni naroda ni države. Ovo nije nikakvo katastrofično predviđanje, već čista matematika. Zato je moj zadatak da do kraja godine obiđemo preko stotinu opština i snimimo situaciju, kako bismo videli šta po tom pitanju može da se uradi na lokalu, kao i uz pomoć države. Razgovarao sam sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović o mogućnostima stimulacije porodica sa troje i više dece sa teritorije Sremske Mitrovice. Radi se o različitim popustima i davanjima. Dakle, onaj ko ima više od troje dece može da kaže da društvo vodi računa o njima. Način na koji ova lokalna samouprava radi na rešavanju ovog problema, prilično je ohrabrujuć“, rekao je ministar Dmitrović.

Broj stanovnika u Srbiji je, kako kaže, nakon 70 godina, pao ispod sedam miliona i mnogo vremena će biti potrebno da se ovakva slika popravi, jer je u našem narodu uništen kult porodice.

Ministar Dmitrović pojašnjava situaciju: „Kako niko ne bi pomislio da je ovakva situacija u Srbiji jedinstvena, u Evropi nijedna država nema stopu rodnosti 2,1, što znači dva deteta po jednoj porodici. To nam govori da novac u demografiji nije presudan, pa tako jedna Švajcarska ima koeficijent od 1,48, dok smo mi na 1,52. Sve te brojke su katastrofalne i moramo nešto da uradimo. Danas gledamo jedinku, pojedinca, ali ne shvatamo da nas nema bez porodice. Više nemamo porodične odnose kakvi su ranije postojali i nemamo svest da bogatstvo nije samo materijalno. Novac ne znači ništa, ali porodica znači mnogo. To je izuzetno složen problem i moramo da nastavimo sa radom kako bi on neprekidno bio na stolu. Na svom stolu probleme porodice i malog deteta moraju da imaju i predstavnici lokalnih samouprava“.

Osvrnuvši se na trenutnu epidemiološku situaciju rekao je da podatak da je prošle godine u Srbiji bilo deset hiljada brakova manje nego 2019. godine govori o tome do koje mere je epidemija narušila demografsku sliku Srbije. U januaru je rođeno 12 posto manje, a 20 posto je veća smrtnost, nego 2019. godine, kaže ministar i dodaje da se teši da je to zbog nemogućnosti organizovanja svadbi, ali nije siguran da je to u pitanju.

U okviru posete našem gradu, ministar Ratko Dmitrović sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović obišao mladi bračni par Ivana i Martu Stojnića iz Martinaca, koji se bave poljoprivredom i imaju troje dece.

Ova porodica je primer porodice kakva bi mogla da popravi našu demografsku sliku, mladi bračni par koji se nedavno vratio u Martince i počeo da se bavi povrtarstvom, pri tom odgajajući svojih troje dece. Tokom te posete bilo je razgovora o problemima sa kojima se porodice sa više dece suočavaju, kao i o tome na koji način je moguće izdržavati višečlanu porodicu, i to, na selu, plodovima sopstvenog rada.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7109117.0621117.4133