Vesti

„Komunalije” među prvim u zemlji dobile ISO 50001

Sremska Mitrovica – Mitrovačko Javno komunalno preduzeće „Komunalije” među prvim u našoj zemlji dobilo je ISO standard 50001. Ovaj standard pomaže da definišu politiku, procedure i alate za  praćenje, analizu i poboljšanje energetske efikasnosti.

Sa standardom ISO 50001, upravljanje energijom je integrisano u normalne poslovne procese koji omogućuju povećanje energetske efikasnosti, smanjenje utroška energeneta, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i drugih uticaja na životnu sredinu i troškova za energiju putem sistematskog menadžmenta energijom.

Namena ovog međunarodnog standarda je da definiše smernice koje služe za razvijanje, implementaciju i unapređenje sistema menadžmenta energijom, rekla je Tamara Milković PR JKP „Komunalije” i objasnila šta to znači da ovo preduzeće: „Znači mnogo toga u smislu ekonomskog, posebno ekološkog aspekta. Uvođenjem ovog standarda, njegovim unapređenjem i razvijanjem u našem preduzeću smanjiće se utrošak energije, odnosno utrošak goriva. Najznačajnije za sugrađane jeste da ovim, naše preduzeće pozitivno utiče na zaštitu životne sredine, smanjuje se i emisija štetnih gasova, utiče se pozitivno na veće iskorišćenju obnovljivih izvora energije, usporavaju se klimatske promene, tako da se energetska efikasnost podiže na veći nivo. Ovaj standard ima izuzetno malo kompanija u našoj zemlji, on je zakonski regulisan, tako da će u narednom periodu sva preduzeća morati da ga imaju. Mi smo jako ponosni što smo među prvim u Srbiji ispunili izuzetno stroge kriterijume i dobili ovaj standard, nastavićemo da smernice standarda unapređujemo dalje.”

Pored ISO 50001:2018 u prethodne tri godine u „Komunalijama” su naporno radili na dobijanju ostalih ISO standarda sistema menadžmenta:

  • ISO 9001:2015 Sistemi menadžmenta kvalitetom
  • ISO 14001:2015 Sistemi menadžmenta životnom sredinom
  • ISO 45001:2018 Sistemi menadžmenta bezbednosti i zdravlja na radu.

Sve ovo ga ubraja u malobrojna preduzeća u Srbiji koja su uspela da dobiju ove međunarodne sertifikate.

Kako su rekli u „Komunalijama”, u toku su radovi Gradskog zelenila na uređenju Spomen-parka. Detaljne sanitarno-higijenske mere podrazumevaju seču osušenih, starih stabala i žbunastih vrsta, kako bi se poboljšao kvalitet zelenila. Ovako detaljna sanitarna seča radi se na svakih deset godina. U planu je ozelenjavanje i postavljanje novog mobilijara na tom prostoru.

Najavljena je i prolećna sadnja, a ove godine Mitrovčani mogu da očekuju još veći broj sadnica kako bismo bili jedan od zelenijih gradova u Srbiji.

Najava događaja

16apr10:0011:00Kampanja „Na maturu bez automobila”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7748117.1262117.4776