Vesti

„Kada otvorite vrata prodavnica u UAE i Bahreinu, shvatite kolika je šansa Srbije na tom tržištu”

Beograd – Tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina otvorena su za sve naše poljoprivredne proizvode. Reč je o dva najveća platežno sposobna tržišta na svetu. Za sada su iskazane potrebe za srpskom jabukom, testeninom, kukuruzom, jagodičastim voćem kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Gostujući u Jutarnjem programu ministar Nedimović ističe da tek kada otvorite vrata njihovih prodavnica, shvatite kolika je šansa Srbije da učestvuje na tom tržištu.

„Nije to samo tržište Bahreina i Arapskih Emirata. Oni su logistički povezani sa Amanom, Katarom i još nekim zemljama u susedstvu i oni će nama biti dve glavne luke gde ćemo tu robu da šaljemo”, naglašava ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dodaje da su za sada iskazane potrebe su za srpskom jabukom, u posebnom pakovanju i posebnim standardima.

„Druga stvar koju traže je testenina iz Srbije, kukuruz, jagodičastvo voće i očekujem da ćemo imati sve više prisutno goveđe i ovčije meso i ono što je jako važno organske poljoprivredne prozvode koji imaju neverovatnu cenu”, kaže Nedimović.

Objašnjava da UAE mogu samo 25 posto sopstvenih potreba da zadovolje, a sve ostalo moraju da uvoze.

„Prošle godine kada je počela korona oni su imali novac ali nisu imali gde da kupe hranu. Srbiju su prepoznali kao jednu od tačaka u svetu gde se proizvede više hrane nego što je njoj potrebno. Mislim da je to dobra prilika za nas, Persijski zaliv je neverovatno tržište. U Emiratima su ponudili da budu logistčko tržište za Indiju, Kinu”, ističe ministar Nedimović.

Nova tržišta Egipta, Kine, Indije

Dodaje da je Srbija do pre dve godine imala 2,8 milijardi izvoza poljoprivrednih proizvoda. Prošle godine, koja je zbog koronavirusa bila teška godina, imala je 4,2 milijarde dolara.

„To je razlika od 50 posto. Suficit koji je država ostvarila u poljoprivredi je 1,9 milijardi dolara. Mi još uvek najveći deo robe plasiramo u zemljama EU i okruženju, ali za nas su nova tržišta Egipta, Kine, Indije što se tiče voća i žitarica”, izjavio je ministar Branislav Nedimović.

Ministarstvo poljoprivrede organizovalo je otkup krompira u opštinama Gorenjeg Milanovca.

Nedimović naglašava da je korona glavni razlog šta je pala tražnja. Manja je potražnja u restoranima i hotelima.

„Imali smo jako dobru godinu za ljude koji se bave krompirom, i imali smo prethodne dve tri godne dobru prodajnu cenu. Nije posao ministarstva poljoprivrede da se bavi ugovaranjem otkupa ali moramo pomoći i očuvati tu proiizvodnju. Uključili smo se preko elektronskih pijaca, Lidl, Delez, Gomeks učestvuju u otkupu. Najbolje je kad napravite u poslu od problema dobar rezultat”, poručuje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Najava događaja

19apr19:0020:00Duo Docemente 

19apr19:0020:00Sve će to narcis pozlatiti

20apr10:0013:00Radionice za decu u Muzeju Srema

24aprCelodnevni dogadjaj28SIRMIUM MUSIC FEST

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7960117.1474117.4988