Vesti

Vakcinisano oko 9.500 Mitrovčana, imunizacija se nastavlja

Sremska Mitrovica – Do sad je protiv virusa Kovid 19 vakcinisano oko 9.500 Mitrovčana. Od sutra će prve vakcine primati i zdravstveni radnici iz Republike Srpske na specijalnom punktu u našem gradu.

Epidemiološka situacija u našem gradu i u celom Sremu je poboljšana jer se dnevno registruje manji broj lica koja su inficirana, saopštili su danas članovi Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici. Apeluju da je i dalje neophodno poštovanje protivepidemioloških mera.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da čitav proces vakcinacije i revakcinancije protiče u najboljem redu: „U Sremskoj Mitrovici je do sada vakcinisano oko 9.500 naših sugrađana. Vakcinacija se i dalje nastavlja kao i revakcinacija, a sada smo u prilici i da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, naime radi se o tome da od sutra, pa naredna dva dana, do petka ćemo vršiti na teritoriji Sremske Mitrovice i vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Republike Srpske. Njihovo zdravlje nam je kao i naše zdravlje u ovom trenutku najbitnije. Za to smo odredili Poslovno-sportski centar „Pinki” u kojem će se nalaziti sasvim dovoljan broj punktova, da se ova vakcinacija bezbedno može obaviti.  Taj zaključak je donet kao odluka ovoga štaba, to je pomoć koju pružamo našim prijateljima iz Republike Srpske. Nadležne inspekcije i komunalna milicija kontrolisale su poštovanje mera tokom praznika, kao i obično, bilo je pregleda ali nije bilo nikakvih sankcija niti problema. Zaista Sremsku Mitrovicu možemo u tom smislu da pohvalimo, da se svi pridržavaju mera”.

Oko 1.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske biće vakcinsano protiv virusa Kovid 19, u našem gradu tokom naredna tri dana, kineskom vakcinom Sinofarm, rečeno je danas u Gradskoj kući na konferenciji za novinare.

„Zaključno sa jučerašnjim danom u Sremskoj Mitrovici makar jednu dozu vakcine protiv Kovida 19 primilo je blizu 9.500 stanovnika, drugu dozu takođe sa jučerašnjim danom primile su 4.584 osobe,” rekao je dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica i dodao: „Ovih dana se vrši revakcinacija, dok sutra počinjemo ponovo sa vakcinacijom na punktu u Šestoj zdravstvenoj stanici. Vakcinacija će se vršiti Sputnjik V vakcinom, za sutra je predviđeno 100 lica da se vakciniše.”

„Sutra nam dolaze radnici iz Republike Srpske i njih će biti između 400 i 450, biće vakcinisani na privremenom punktu u Hali „Pinki”. Imaćemo pet ekipa koje će vršiti i pregled i vakcinaciju, vakcinisaće se kineskom vakcinom Sinofarm i dobijaće sertifikate o primljenoj dozi. Kada budu dolazili zdravstveni radnici će da odu na prvi punkt gde se uzimaju osnovni podaci i potpisuje saglasnost, zatim dolaze kod lekara da se pregledaju gde se utvrđuje da li postoje kontraindikacije za vakcinaciju ako ne postoje, idu do punkta za aplikaciju vakcinacije gde će biti pet sestara i u svakom trenutku može da se vakciniše pet ljudi, kada završe vakcinu odlaze do sledeće stanice i tu se vrši ubacivanje u sistem javnog zdravlja i izdavanje sertifikata za su dobili prvu dozu vakcine. Revakcinacija se nastavlja sutra na devet punktova i deseti teren, a vakcinacija u Šestoj zdravstvenoj stanici.”

Epidemiološka situacija na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i Sremskog okruga usled pandemije izazvane virusom kovid 19, ocenjuje se kao vanredna, osim u Irigu gde je ocenjena kao nepovoljna, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

„U ovom trenutku u Sremskom okrugu ukupno je 524 aktivnih slučajeva na virus Kovid 19, a u poslednjem preseku ima 18 novoinficiranih lica. Od tog broja u Sremskoj Mitrovici je registrovano 8 novih slučajeva, u Rumi 3, u Inđiji 4, u Šidu 3, nije bilo novih slučaja inficiranja u Staroj Pazovi, Irigu ni u Pećincima. Ukupno u Sremskom okrugu zabeleženo je 57 novoobolelih. U Sremu je trenutno 1.915 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, od čega 161 u Sremskoj Mitrovici, 137 u Staroj Pazovi, 74 u Rumi, 67 u Inđiji, 9 u Irigu, 41 u Šidu i 35 u Pećincima. Najpovoljniju stopu prevalencije ima Irig, a najnepovoljniju Stara Pazova. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici 168, u Rumi 80, u Inđiji 73, u Šidu 47, Stara Pazova 145, Pećinci 41, Irig 14. Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin ili izolaciju za 568 lica”, rekla je dr Nada Zec.

Pozavala je sugrađane da se i dalje pridržavaju svih protivepidemijskih mera kako bi se nastavio trend smanjenja broja inficiranih. Rekavši da jedino na taj način možemo da kontrolišemo prenos infekcije, dr Zec je istakla da iako podaci govore da je dosta bolja situacija nego u prethodnom periodu, i dalje moramo da budemo obazrivi i da vodimo računa o svim našim kontaktima i ponašanju vezanim za ovu infekciju.

Kako je rekao prim. dr Dragan Malobabić, v.d. direktora Opšte bolnice: „U Opštoj bolnici Sremska Mitrovica sa stanjem u 7 sati ujutru leži 66 pacijenata obolelih od Kovida, na respiratoru je 11 pacijenata i trenutno 5 rezultata PCR testova se čeka. Sremski okrug je procentualno okrug sa najviše vakcinisanih građana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, povodom Dana državnosti Srbije, među njima su i dva lekara Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Zlatnom medaljom za delo ličnog herojstva u zaštiti stanovništva od zarazne bolesti odlikovan je posthumno Anđelko Bačvanin specijalista neuropsihijatar. Doktor Bačvanin je bio načelnik Odeljenja za psihijatriju je i u toku svog rada dobio je infekciju Kovid 19, a doktorka koja je odlikovana i koja je prisustvovala uručenju odlikovanja je načelnik Službe za anesteziju i reanimaciju. Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana je dr Nataša Sekulović specijalista anesteziolog za zasluge u borbi protiv pandemije.”

Iako podaci govore da je epidemiološka situacija dosta bolja nego u prethodnom periodu, stručnjaci podsećaju da još uvek nema opuštanja i preporučuju da poštujemo protivepidemijske mere.

Najava događaja

18junCelodnevni dogadjaj30Poziv za XXVIII sremskomitrovački salon

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7102117.0614117.4126