Vesti

Revakcinacija protiv virusa kovid 19 počinje sutra

Sremska Mitrovica – Preko 8.000 sugrađana, do današnjeg dana vakcinisano je protiv koronavirusa, revakcinacija počinje sutra, saopšteno je danas posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

Još uvek vlada veliko interesovanje građana za imunizaciju i do sad je vakcinisano 8.151 lice. Od sutra počinje revakcinacija građanstva i tokom ove nedelje neće biti vakcinisanja prvom dozom. Već sutra, 97 Mitrovčana trebalo bi da dobije drugu dozu vakcine u Petoj zdravstvenoj ambulanti, saopšteno je posle današnje sednice Gradskog štaba.

Kako je rekao dr Adil Elhag načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica: „Od ukupno 8.151 Mitrovčanina vakcinisani su Sinofarm kineskom vakcinom 7.745, Fajzer vakcinom 332 i Sputnjik V 109 lica. Sutra je planirano da 97 Mitrovčana dobije drugu dozu vakcine, pozvana su lica koja su vakcinana 19. januara. Vakcinacija će biti u Petoj zdravstvenoj ambulanti u vremenu od 8 ujutru do 15 sati, radiće jedna ekipa. Za sredu će biti pozvano više lica, odnosno 170, takođe radiće se samo u Petoj zdravstvenoj ali će raditi dve ekipe, dok je u četvrtak vakcinacija predviđena za 677 osoba i radiće četvrta, peta i šesta  zdravstvena stanica. Svi će biti pozivani od strane kol-centra i reći će im tačno gde i kad treba da dođu radi revakcine, da bi se izbegle gužve. Takođe kad počne revakcina seoskog stanovništva biće pozivani u svoje ambulante, par dana ranije.”

„Zainteresovanost za vakcinu je mnogo veća nego što smo očekivali, za sada se rade samo revakcine. Vakcinacija prvom dozom će se vršiti posle revakcinacije, možda za nedelju dana. Kad je uporedimo sa vakcinacijom protiv gripa, jesenas smo 4.100 ljudi vakcinisali protiv gripa, a evo sad smo, skoro duplo. Sertifikat da je neka osoba vakcinisana dobiće na kućnu adresu, iz kol-centra kad ih pozovu reći će tačnu adresu i dobiće sertifikat sa QR kodom”, dodao je dr Adil Elhag.

Broj prvih pregleda u kovid ambulanti bio je oko 30 tokom vikenda, kontrolnih pregleda bilo je u subotu 104 i u nedelju 108. Antigen pozitivnih bilo je u subotu 7 i u nedelju 6 i bile su dve hospitalizacije u subotu.

Epidemiološka situacija usled širenja infekcije izazvane virusom kovid 19 na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i celog Srema i dalje je vanredna, izuzev opštine Irig u kojoj je nepovoljna, u Sremskom okrugu broj aktivnih slučajeva na virus kovid 19 je 631, prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje.

„Na dnevnom nivou u Sremu je zabeleženo 28 novoobolelih, od čega 10 u Sremskoj Mitrovici, 4 u Staroj Pazovi, 11 u Rumi, ni jedno u Inđiji, po jedno lice u Irigu, Šidu i u Pećincima. Broj aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom je 219 u Sremskoj Mitrovici, 170 u Staroj Pazovi, 87 u Rumi, 60 u Inđiji, 7 u Irigu, 37 u Šidu i 51 u Pećincima. Stope prevalencije i incidencije su ostale iste i odgovaraju apsolutnim vrednostima. Broj lica za koja je sanitarnoj inspekciji predat predlog za izolaciju u Sremskoj Mitrovici 225, u Rumi 95, u Inđiji 70, u Šidu 45, Stara Pazova 180, Pećinci 58, Irig 10, Ukupno je za Sremski okrug predat predlog za karantin ili izolaciju za 683 lica”, rekla je dr Zec.

U zaključku je još jednom pozvala sugrađane da se pridržavaju svih propisanih mera rekavši da jedino na taj način možemo da kontrolišemo prenos infekcije. Podaci govore da je dosta bolja situacije nego u prethodnom periodu, istakla je dr Zec i dodala da i dalje moramo da budemo obazrivi i da vodimo računa o svim našim kontaktima i ponašanju vezanim za ovu infekciju.

Kako je rekao prim. dr Dragan Malobabić v.d. direktora Opšte bolnice Sremska Mitrovica: „U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, zbrinuto je 95 pacijenata, od kojih je 57 pozitivno, 13 uzoraka se danas šalje, na respiratoru je 8 pacijenata, za 24 sata pregledali smo 54, primili šest i otpustili tri pacijenta. Ovo su ponovo brojevi koji pokazuju smanjenje broja obolelih lica, tako da se nadam da je i redosled govornika na ovaj konferenciji pokazao kako situacija i treba da se razvija, prvo vakcina, onda statistika i nadamo se da ćemo uskoro izaći iz kovid sistema i početi da se bavimo poslovima koji su nam i namenjeni.”

Zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava, u tome im pomažu i u lokalnom kol-centru. Brojevi kol-centra su: 066/8028080; 066/8028081; 066/8028082; 066/8028083 i 066/8028084.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.8261117.1776117.5291