Vesti

Rešavanje dugogodišnjeg problema sa kanalizacijom u centru grada

Sremska Mitrovica – Akcijom JKP „Vodovod”, u saradnji sa Gradskim stanovanjem, na Trgu Vojvođanskih brigada bb, rešen je dugogodišnji problem koji su sa kanalizacijom imali stanovnici stambeno-poslovne zgrade.

Žitelji stambene zgrade na Trgu Vojvođanskih brigada već neko vreme imaju problem sa odvođenjem otpadnih voda. Kanalizacioni sistem koji je izgrađen pre dve decenije, kada i sama zgrada, ne zadovoljava  potrebe  korisnika u današnjem vremenu.

Česta zagušenja kanalizacione mreže najčešće su posledica nepravilnog korišćenja kanalizacije. Ponekada  je to i stvar tehničkih nedostataka u sistemu, pa je udruženim snagama građana i nadležnih službi u javnom sektoru, moguće rešiti problem.

Danko Radaković profesionalni upravnik objašnjava: „Stambena zgrada na Trgu Vojvođanskih brigada ili Kralja Petra I 18a, imala je velike probleme sa kanalizacijom dugi niz godina, nisu mogli nikako da ih reše, sve do ovog momenta kada će se u sinergiji dva javna preduzeća JKP „Vodovod” i Gradskog stanovanja uz veliku inicijativu direktora, rešiti ovaj dugogodišnji problem. U ovoj stambenoj zgradi postoji 19 poslovnih prostora, poslovni prostori u prizemlju imali su problem izlivanja kanalizacije, koji je za njih bio nerešiv i uticao da ne mogu normalno da funkcionišu i rade. Od kada sam ovde  profesionalni upravnik, od marta,  sigurno je bilo pet, šest prijava za ovaj problem, ubrzo se ušlo u proceduru i radilo se na tome da se višegodišnji problem reši.”

Nakon što su se stanari ove zgrade obratili nadležnima u Gradskom stanovanju, ustanovljeno je da je problem mali promer cevi na priključku.

Miloš Kovač, direktor Gradskog stanovanja doo, navodi da su ova dva javna preduzeća udružila kapacitete kako bi se rešio problem koji postoji od nastanka zgrade, s tim što se poslednjih godina intenzivirao.

„Dosta je bilo zagušenja na samoj kanalizaciji. Želim ovim putem da se zahvalim „Vodovodu”, jer ovo čine iz svojih sredstava, što nije njihova obaveza. To je već treća stambena zajednica čije dugogodišnje probleme zajedno, na ovaj način, rešavamo. U potpunosti radove finansira i izvodi „Vodovod”. Problemi na sekundarnom vodu ka stambenim zgradama trebalo bi da budu trošak stambene zajednice ali u određenim situacijama, kao što je ova, „Vodovod” u skladu sa svojim mogućnostima izlazi u susret. Mi smo tu da ih usmerimo, da kažemo koje su zgrade najkritičnije i do sada su svi problemi rešavani pozitivno”, rekao je Kovač.

U cilju rešavanja problema čestog zagušenja kanalizacije radnici JKP „Vodovod” izašli su na teren i izveli radove. Prema predračunu vrednost posla je oko 200.000 dinara. Uz rekonstrukciju postojećih šahtova to bi trebalo da reši problem i zadovolji potrebe stanara.

Kako je, obišavši radove, rekao Borislav Babić, v.d. direktora JKP „Vodovod”, cev na priključku nedovoljnog promera prečnika od 160 mm zamenjena je većom – prečnika 200 mm, u dužini od oko 20 metara. „U ovom delu grada imali smo česta zagušenja, žalili su nam se stanari ove i okolnih zgrada, tako da smo na inicijativu Gradskog stanovanja i stanara  odlučili da pronađemo prvo šta je problem i zbog čega dolazi do začepljenj i našli smo. Sad smo u periodu kada smo u mogućnosti da rešimo taj problem, da zamenimo deo cevovoda koji je kritičan i na taj način poboljšamo kanalizaciju u ovom delu grada.  Zbog starosti cev je popustila i urušila se tako da voda nije mogla da prolazi i izvala se u lokale i podrume. Na ovaj način, nadamo se da će problem biti rešen. Radovi će biti gotovi u jednom danu kako bi svi mogli da koriste sistem što pre”, dodao je Babić.

Nadležni u JKP „Vodovod” koriste ovu priliku, da bez obzira na određene tehničke nedostatke u kanalizacionom sistemu, skrenu pažnju svim korisnicima kanalizacije u Sremskoj i Mačvanskoj Mitrovici i Laćarku da vode računa o tome šta se baca i pušta niz cevi odvoda sudopere, kade ili toaleta. Česta zagušenja mogu da izazovu vlažne maramice, higijenski ulošci, zavoji, pelene, plastične kese, peškiri, tekstil, plastična amblaža, tetrapak, ostaci hrane, mast i ulje.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929