Vesti

Pomoćnica ministra prosvete u našem gradu: Dualno obrazovanje, siguran put ka zaposlenju

Sremska Mitrovica – Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Gabrijela Grujić posetila je danas naš grad gde je sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović prisustvovala sastanku svih direktora srednjih škola u Sremskom okrugu. Cilj i tema sastanka je unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u skladu sa potrebama privrede.

Srednje škola u Sremskoj Mitrovici bile su pioniri u uvođenju modela dualnog obrazovanja tj. učenja kroz praktičan rad. Gradonačelnica Svetlana Milovanović rekla je da dualno obrazovanje omogućava učenicima da steknu još bolja praktična znanja, iskustva i da lakše mogu da odgovore zahtevima privrede, a i privrednici mogu da steknu uvid u učenička znanja i da ih kasnije zaposle.

„Grad Sremska Mitrovica odnosno srednje škole u našem gradu su u sistemu dualnog obrazovanja, od prvog dana otkako je uveden u našu državu. Od naših pet srednjih škola koje postoje na teritoriji grada, tri škole su u sistemu dualnog obrazovanja. To su Srednja tehnička škola „Nikola Tesla”, Prehrambeno šumarska i hemijska škola i Ekonomska škola„ 9. maj”. Značaj dualnog obrazovanja ne treba posebno isticati, već smo kroz sve ove godine videli koliki je njegov značaj, svedoci smo da se naš grad poslednjih godina zaista bitno razvija, u našem gradu imamo oko 20 domaćih i stranih investitora, zainteresovani su ovde da rade i ostvaruju prihode, na taj način je smanjena stopa nezaposlenosti na nešto niže od 4%, što je zaista veliki uspeh. Sa druge strane pojavio se problem u kadru, jer oni zahtevaju određenu vrstu kadra, određenu struku, prethodni sistem obrazovanja nije mogao to da prati. U dualnom obrazovanju smo videli našu prilika da uskladimo školske smerove i privredu u našem gradu. Uz obostrano zadovoljstvo i privrednika koji će dobiti stručni kadar ali i naših učenika koji završavaju srednju školu, lakše i brže će doći do samog posla. Ovaj sistem obuhvata, ne samo teorijsko učenje, nego i praksu u određenim preduzećima, naša deca koja pohađaju dualne smerove, imaju zaista i teorijsko i praktično znanje. Na današnjem sastanku razmenili smo mišljenja, nedoumice i poteškoće ”, rekla je gradonačelnica Milovanović.

Dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja istakla je važnost dualnog obrazovanja i izrazila zadovoljstvo što je dosta srednjih škola u Sremu uključeno u dualni model obrazovanja.

„Veliko mi je zadovoljstvo ali i čast kao predstavniku Ministarstva prosvete što sam danas u Sremskoj Mitrovici i što mogu da se zahvalim vašoj gradonačelnici na svesrdnoj pomoći i u prethodne četiri godine od kad smo počeli da realizujemo dualni model nastave.  Za četiri godine imamo čak 10.000 učenika koji su se dobrovoljno opredelili za ovaj model, imamo preko 900 kompanija, neke su u procesu akreditacije, neke su već akreditovane i preko 120 škola. Ako govorimo o jednom modelu koji donosi ono što je potrebno za 21. vek, a to je razvijenost komeptencija, odnosno sublimacija znanja, veština, sposobnosti i stavova, da bi mladi ljudi bili odmah zapošljavani nakon željenog nivoa školovanja, to govori o tome da su svi mladi iz Sremskog okruga prepoznali benefite ovog modela realizacije nastave. Sremska Mitrovica je domaćin čitavog Sremskog okruga, za nas je jako bitno da u velikim gradovima okupljamo, da svima damo značaj i da sa svima porazgovaramo šta je to što možemo da unapredimo. Važno je da dualno obrazovanje bude razvijeno kako u Mitrovici, tako i u drugim gradovima Srema. Svima će biti ponuđeni isti uslovi. Imaćemo priliku da svim mladim ljudima ponudimo na jednak način, iste uslove da učestvuju u modelu dualnog obrazovanja. Meni je veliko zadovoljstvo da kažem da se primećuje da ovaj region snažno industrijski napreduje,” rekla je pomoćnica ministra dr Gabrijela Grujić.

Kako je još objasnila pomoćnica ministra Grujić: „Dualno obrazovanje deo je sistema srednjeg obrazovanja u kome se kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi, kao i kroz rad kod poslodavca stiču i usavršavaju veštine i znanja u skladu sa planom i programom nastave. Ministarstvo prosvete usvojilo je standard akreditacije za visoko obrazovanje tako da će od 1. oktobra i studenti moći da se školuju po ovom modelu, što znači da učenici koji su završili srednje škole po modelu dualnog obrazovanja, mogu da nastave i visoko obrazovanje po istom modelu”.

Na današnjem skupu stručna javnost je informisana o prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019. godine. Današnji sastanak najviše je bio usmeren na postizanje dogovora o kvalitetnom planu upisa za školsku 2021/2022. godinu.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7279117.0791117.4303