Vesti

Nedimović: Prve subvencije krajem marta, poljoprivrednike očekuje i novi model

Beograd – Vlada Srbije je odobrila subvencije od 53 milijarde dinara u poljoprivredi, a ministar Branislav Nedimović kaže da prve kreću krajem marta. Najavljuje i nove modele.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je Srbija prošle godine imala najmanji pad BDP-a i najbolje rezultate u Evropi po BDP-u i najavio nove subvencije za poljoprivrednike.

“Naš budžet je 53 milijarde dinara, subvencija će biti i ja pozivam ljude da se prijave na vreme”, rekao je Nedimović u Jutranjem dnevniku RTS-a. 

Prve subvencije će, kaže, krenuti krajem marta, tada će biti prve isplate po hektaru i prvi pozivi za opremu i mehanizaciju. 

Kaže da će biti subvencije kao i prošle godine, ali da će biti uvedeni i neki novi modeli.

Ministar je najavio da će u martu biti novi poziv za podsticaj, koji predviđa dodelu 50 odsto bespovratnih sredstava, 40 odsto kredita, a 10 odsto je učešće sopstvenih sredstava. Rekao je da je za to na raspolaganju 38 miliona dolara. 

U petak je bio sastanak i sa domaćim uzgajivačima svinja usled trenutne situacije na tržištu. 

„Stalno smo u komunikaciji i sa prerađivačima i sa uzgajivačima i postoji realan problem jer kod nas potražnja svinjskog mesa masa opala za 20 odsto. S druge strane imate problem Nemačke i Kine, jer Nemci ne mogu više da izvoze u Kinu i Evropu je preplavilo meso iz Nemačke”, rekao je Nedimović.

Kod nas ono ne ulazi, ali ulazi na tržišta BiH, Crne Gore, Makedonije i tamo su niže cena mesa i onda naše prerađevine i naše meso nije konkurentno tamo, objasnio je Nedimović i dodao da će cene mesa u narednih 10-15 dana biti konsolidovane. 

„Država će sa intenzivnom komunikacijom doneti set mera i ja očekujem da za deset dana imamo cenu mesa od 140 dinara plus PDV”, rekao je Nedimović. 

Veliki sporazum je potpisan sa Kinom oko izvoza žitarica, sa Indijom oko jabuka.

Nedimović je rekao da je Srbija u prošloj godini postigla novi rekord u izvozu poljoprivrednih proizvoda, u vrednosti 4,1 milijardu dolara.

„Tržište su Kina i Indija, mi mamo potencijal da to povećamo sa tradicionalnim proizvodima i sa prerađivačkim kapacitetima i zato će Vlada Srbije u narednih sedam dana doneti novi akt kojim bi podstakla prehrambenu industriju, nove kapacitete i novu tehnologiju, jer imamo sirovinu, samo to treba da napravimo”, rekao je Nedimović. 

Srbija bi uskoro trebalo da dobije zakon o tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Najava događaja

13jun19:0020:00Promocija knjige „Ždral”

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7160117.0672117.4184