Vesti

Bezbednost dece na internetu, odgovornost svih nas

Sremska Mitrovica – Bezbednost dece na internetu nije opcionalna, nego obavezna i zbog toga su tribine o toj temi neophodne deci ali i roditeljima i svim odraslim građanima ove zemlje, istaknuto je danas na predavanju Igora Jurića u Gradskoj kući.

Tribina pod nazivom „Bezbednost dece na internetu” održana je danas u Gradskoj kući uz prenos uživo putem društvenih mreža. Organizator predavanja je Fondacija Tijana Jurić uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sigurnijeg interneta Fondacija Tijana Jurić organizuje predavanje posvećeno bezbednosti dece na internetu. Tribina o bezbednosti dece na internetu je održana danas, u sali Gradske kuće br.1, u Sremskoj Mitrovici.

Petar Samardžić zamenik gradonačelnice rekao je nešto više o svrsi tribine: „Uporedo sa razvojem informacionih tehnologija, informatičkog društva i sa sve češćom primenom interneta u školovanju, poslovanju i u svakodnevnom životu razvija se i fenomen internet nasilja, kako u školama, tako i u svim ostalim sferama života i društva. Stoga su edukacije, tribine i predavanja o temi bezbednosti dece i mladih i u školama i ostalim sferama izuzetno korisna i imaju višestruko pozitivne efekti, posebno kad nešto više o toj problematini možemo da čujemo na bazi nekih ličnih iskustava, na bazi ličnog primera. Kada kažem problematika, mislim i na posledice internet nasilja ali i na ono što je možda mnogo bitnije, to su svakako načini prevencije, odnosno način kako da je to internet nasilje u školama predupredimo. Meni je krivo što danas na ovaj tribini zbog epidemijskih mera moramo do graničnimo broj prisutnih ali smo mogućili pre svega i onlajn emitovanje celokupne tribine, tako da se nadam da će biti i velika gledanost i na društvenim stranicama Fondacije ali i da će kroz vršnjačke edukacije prisutni učenici preneti to svojim drugarima u školama, naravno i van škola, svakako i svojim roditeljima, a Sremska Mitrovica će i u budućem periodu nastojati  da organizuje i podržava ovakve edukacije koje se tiču bezbednosti dece i mladih jer je to u današnje vreme jedan od prioriteta.”

Poštujući epidemiološke mere, ograničen je broj prisutnih učenika na tribini, a kako bi i ostali zainteresovani učenici mogli da prate tribinu, obezbeđen je prenos uživo preko Fejsbuk stranice Fondacije Tijana Jurić.

Kako je rekao Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje: „Grad Sremska Mitrovica i Gradska uprava za obrazovanje u saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić organizuju ovu tribinu. Zahvalio bih se Igoru Juriću što je upriličio da baš na današnji dan dođe i da bude gost našeg grada. Tema je vrlo zanimljiva koja će biti sigurno i u budućnosti jako bitna za mladi naraštaj,  ima šta da se čuje i šta  da se zapamti preneće se i budućim generacijama koje dolaze.”

Fondacija Tijana Jurić se aktivno bori za poboljšanje položaja deteta u Srbiji putem stručnih konferencija, edukacija i izmena zakona. Ova tribina je deo kampanje koju fondacija sprovodi u okviru projekta „Bezbednost i odgovornost”.

Igor Jurić osnivač Fondacije govorio je o potencijalnim problemima prilikom korišćenja interneta kroz lično iskustvo: „Zahvalio bih se Gradu Sremskoj Mitrovici na pozivu što su se setili vrlo važnog datuma, sutra je Međunarodni dan bezbednog interneta, da budemo upravo vaši gosti. Imali smo nekoliko poziva iz Beograda i sa našim partnerom iz Telenor fondacije smo se opredelili za ovo mesto jer se grad zaista potrudio da upravo danas ovde razgovaramo sa đacima i sa roditeljima vaših škola. Zahvalnost gradonačelnici, načelniku obrazovanja, zameniku gradonačelnice koji su uvideli koliko je ovo važna tema. Danas će deca videti životna iskustva, sve što smo radili, radili smo u skladu s onim što se desilo. Mi govorimo da ne znamo šta može da se desi sutra ali znamo šta se desilo juče i na osnovu toga radimo preventivne aktivnosti. Filmovi su izuzetno zanimljivi, nekad znaju biti, onako, vrlo teški ali to je naša realnost sa kojom moramo da se suočavamo. Mislim da su ove edukacije izuzeto važne, obišli smo preko 500 škola, ustanova i gradskih skupština do danas, pre ove cele situacije, ovo je posle godinu dana pauze, prva lajv radionica koju održavamo. Još jednom, ponosan sam i zahvalan što sam danas ovde. Deca nisu svesna, a roditelji su još manje svesni opasnosti i zbog toga su ove edukacije izuzetno važne. Mi kao odrasli moramo da se informišemo na sve moguće načine, da bi podigli svest deci. Bezbednost dece je odgovornost svih nas, bezbednost dece nije opcionalna, nego obavezna i zbog toga još jednom poručujem nama roditeljima, odraslim građanima ove zemlje da mi skrećemo pažnju deci na ove opasnosti, a ne da sve prepustimo njima i da smatramo da su time što su se rodili morali postati svesni svega što se dešava u našem okruženju.”

Slogan „Bezbednost dece je odgovornost svih nas” na najbolji način opisuje viziju Fondacije Tijana Jurić. Cilj tribine bio je smanjenje broja inetrnet nasilja u školama, podizanje svesti kod učenika o posledicama interent nasilja i njegova prevencija.

Najava događaja

25mar11:0012:30Još jedna besplatna turistička tura

25mar12:0012:45KNEZ OD BELOG LUKA | Predstava za decu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.9557117.3076117.6595