Vesti

Vakcine protiv koronavirusa za prijavljene građane od sutra

Sremska Mitrovica – Punkt za vakcinaciju građana protiv koronavirusa koji su se prijavili putem portala eUprava, u našem gradu biće smešten u Petoj zdravstvenoj stanici. Zainteresovani i dalje mogu da se prijavljuju za vakcine na isti način, a od sutra će početi da radi i lokalni kol-centar.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović najavila je da će sutra u našem gradu početi vakcinacija građana protiv koronavirusa. Građani koji su se prijavili putem portala eUprava i dobili termin i mesto imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prvi će sutra biti pozivani u Petu zdravstvenu stanicu.

„U dosadašnjem periodu borbe protiv epidemije izazvane Kovidom 19 i pored svih mera koje smo primenjivali najefikasnije se pokazala imunizacija stanovništva, a zaštita života ljudi nama je prioritet. U skladu sa uputstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i naš grad isplanirao je da se otvore punktovi za masovnu imunizaciju kako u gradu, tako i u seoskim područjima. Pozvala bih sve zainteresovane sugrađane da se prvo prijave putem portala eUprava, to mogu za njih da urade mlađi članovi domaćinstva veoma lako i jednostavno, a tu smo i mi i naš kol-centar da im pomognemo. Da se podsetimo, imunizaciju smo počeli od Doma za smeštaj i brigu o starim licima, sa lekarima i osobljem zaposlenim u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica i Domu zdravlja. Sutra se nastavlja imunizacija svih naših sugrađana koji to žele i prijavljeni su”, rekla je gradonačelnica.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Sremske Mitrovice načelnik Opšte medicine Doma zdravlja Sremska Mitrovica dr Adil Elhag i načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić imenovani su za koordinatore procesa imunizacije stanovništva.

Kako je rekao dr Adil Elhag: „Sutra u toku prepodneva počeće vakcinacija protiv Kovida 19, do sad prijavljenih, sugrađana. Dve ekipe će ih pregledati i vakcinisati na punktu u Petoj zdravstvenoj stanici u Ulici Veljka Petrovića bb, od 8:00 h do 15:00 h. Reč je o Sinofarm vakcini kineskog proizvođača. Očekujemo da u toku dana dobijemo spisak zainteresovanih sa naše teritorije kao i samu vakcinu. Građani treba da znaju da će biti obavešteni od strane kol-centra koji je organizovan na nivou lokalne samouprave i dobiti sve potrebne informacije kad i gde da dođu ako bude potrebno biće organizovan i prevoz. Peta zdravstvena više neće biti kontrolna kovid ambulanta, zbog smanjenja broja pregleda kontrolni pregledi će se obavljati samo u Sedmoj zdravstvenoj u periodu od 7:00 h do 20:00 h, a kovid ambulanta u bolnici radi 24 sata.”

Plan imunizacije građana sa teritorije Grada Sremska Mitrovica izradili su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Doma zdravlja i gradske uprave Sremska Mitrovica, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, i njime je definisano kako da se vakciniše što veći broj građana u narednom periodu u što kraćem roku, a s obzirom na zainteresovanost i dostupnost vakcine.

Načelnik Miroslav Jokić objasnio je planirano: „Punktovi neće biti problem i prepreka da se vakciniše svaki sugrađanin koji bude izrazio želju i koji bude spreman. To znači da će gradska uprava u saradnji sa Domom zdravlja otvoriti i učiniti dostupnom svaku zdravstvenu stanicu, u svakom naseljenom mestu. Naš cilj je da zaštitimo zdravlje naših građana, a kako kažu svi svetski zdravstveni stručnjaci, najbolji način za to jeste vakcinacija. Grad Sremska Mitrovica je dao potpunu logističku podršku Domu zdravlja kao nosiocu ove aktivnosti i u toku sutrašnjeg dana biće organizovan kol-centar za potrebe imunizacije, odnosno vakcinacije koji će našim građanima dati sve neophodne informacije za prijavu i sam postupak vakcinacije. Takođe, gradska uprava je organizovala dovoljan broj službenika u našem Uslužnom centru koji će pomagati građanima da se prijave za vakcinaciju putem portala eUprave i na brojeve telefona koje su Vlada Republike Srbije i resorna ministarstva dostavila našim građanima. Procedure ne mogu biti prepreka, punktovi ne mogu biti prepreka da se svi naši građani koji budu zainteresovani vakcinišu. Takođe, na svakom punktu Grad Sremska Mitrovica će obezbediti svu neophodnu logističku pomoć kako bi se proces imunizacije sproveo, pre svega bezbedno, a i adekvatno, brzo i u skladu sa propisima i procedurama za ovakvu aktivnost.”

Prema rečima prim. dr Nade Zec Petković direktora Zavoda za javno zdravlje epidemiološka situacija ocenjuje se i dalje kao vanredna iako se registruje stabilizacija novoobolelih na jednom određenom nivou.

„Očekuje se i dalji pad i aktivnih i novozaraženih i mi svaki dan registrujemo sve manji i manji broj aktivnih slučajeva na teritoriji celog Sremskog okruga. U Sremskoj Mitrovici sa današnjim danom imamo 468 registrovanih aktivnih lica, novih lica od jučerašnjeg dana do danas 17, u Staroj Pazovi 321 lice aktivno i 8 novoobolelih, u Rumi 276 aktivnih i 6 novoinficiranih, u Inđiji 246 i u Irigu 37 aktivnih, a u tim mestima juče nije bilo inficiranih, u Šidu 85 aktivnih registrovanih lica i jedno lice novoinficirano, u Pećincima 109 aktivnih lica i novoinficirana dva lica. Ukupno u Sremskom okrugu 34 lica novoinficirana u prethodnom danu, a u ovom trenutku 1.542 aktivna lica na kovid infekciju. Predloga zasamoizolaciju Ruma 278, Sremska Mitrovica 471, Inđija 250, Šid 87, Stara Pazova 325, Pećinci 111, Irig 40, ukupno 1.562 lica, kao što vidite beleži se kontinuirani pad”, dodala  je dr Zec Petković.

U Kovid bolnici Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, nalaze se 134 pacijenta, od kojih je 101 pozitivan, 78 čekaju svoje nalaze, na respiratoru je 12 pacijenata, rekao je dr Dragan Malobabić, vd direktora Opšte bolnice.

Kako je ocenio dr Malobabić: „Broj pacijenata se menja, otprilike stalno imamo blagi pad ali taj pad nije onakav kakav bi mi najviše voleli, a to je da ih nema više. Pregledano je 68 pacijenata za 24 sata i svi ovi izneti brojevi i dalje zahtevaju povećano angažovanje osoblja Opšte bolnice na lečenju tih pacijenata, odnosno otežavaju pružanje usluga bolnice u domenu lečenja i praćenja bolesti koje nisu kovid. Mislim da mere koje su doneli krizni štabovi pokazuju svoje efekte i da će sada, upareni sa vakcinacijom koja je osnovna mera za borbu protiv ove bolesti, dovesti do toga da uđemo u neku mirnu zonu i da se bolnica vrati na svoj redovan način rada.”

Zainteresovani za vakcinaciju mogu da se prijave preko portala eUprava, a od sutra će im u tome pomagati i u lokalnom kol-centru. Brojevi кol-centra su: 066/8028080; 066/8028081; 066/8028082; 066/8028083 i 066/8028084.

.

Najava događaja

Current Month

25jul11:0012:00Radionica „Nasmejana ajkula”

25jul21:0022:23LETNJI BIOSKOP: Velika avantura mačke Ru

15avg(avg 15)21:0017(avg 17)21:00Festival Art Front 2 na mitrovačkom Hipodromu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7168117.0680117.4192