Vesti

Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Sabornog hrama

Sremska Mitrovica – Badnji dan obeležen je tradicionalnim paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima u našem gradu. U crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija u Sremskoj Mitrovici paljenju badnjaka prisustvovali su gradonačelnica Svetlana Milovanović, njen zamenik Petar Samardžić i Duško Šarošković načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj.

Pravoslavni vernici su večeras obeležili Badnje veče, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – praznika kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Badnji dan ove godine održava se u skladu sa protivepidemiološkim merama. Razlikuje se od prethodnih po tome što su vernici, okupljeni u pravoslavnim hramovima, nosili zaštitne maske zbog pandemije koronavirusa.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica čestitala je ovaj najradosniji hrišćanski praznik svim vernicima: „Večeras smo ovde, već tradicionalno, kao svake godine uoči Božića, u Sabornoj crkvi Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, gde smo nakon večernjeg služenja pristupili paljenu badnjaka. Održali smo tradiciju tog našeg narodnog običaja. Koristim i ovu priliku da svim sugrađanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru čestitam Badnje veče, predstojeći Božić, da pokušamo da zaboravimo sve što je bilo neočekivano loše u prošloj godini i da se potrudimo da nam sledeća godina, da nam novo Božićno jutro osvane drugačije, osvane vedrije i srećnije. Pozdraviću vas sa naravno već tradicionalnim: Hristos se rodi!”

Tradicionalni običaj paljenja badnjaka održao se do danas. Njime se čuva vera i predanje koje je nasleđeno. Uoči Božića, u kuću se unosi badnjak kome se dodaje dren, jer je među starim Slovenima označavao biljku koja donosi dobro zdravlje svim ukućanima. Paljenje badnjaka je običaj koji smo primili od naših predaka i ostavljamo onima koji dolaze.

Badnji dan, Badnje veče i Božić su nerazdvojni, ne samo zato što dolaze jedan posle drugog, već i zato što se dopunjavaju shvatanjima i običajima koje narod vezuje za njih. Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta. Dan koji mu prethodi je Tucindan.

Najveći deo radnji i običaja je vezan za Badnje veče. Pred veče domaćin unosi badnjak i slamu u kuću. Kuca na vrata, a kada ukućani pitaju „Ko je?” odgovara „Badnjak vam dolazi u kuću” Potom mu domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori „Dobro veče badnjače!”. Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću, i pozdravlja ukućane rečima „Srećno vam Badnje veče”, na šta ga ukućani otpozdravljaju sa „Bog ti dobro dao i sreće imao”, dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita. Noseći badnjak domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići.

Domaćin obilazi sve uglove doma bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Ostali orasi i lešnici se ostavljaju u slami ispod stola i najčešće se jedu sa medom. Orase koji su u uglovima niko ne uzima. Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera. Posle Božića, tačnije na treći dan Božića (Sveti Stefan), ova slama se nosi u obor, štalu ili ambar, a njome su i obavijali voćke da bi bolje rodile. Potom sledi paljenje badnjaka. Običaj nalaganja badnjaka na vatru vrlo je star. Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Deca „džaraju” vatru odnosno grančicama raspaljuju vatru izazivajući pregršti varnica i iskri govoreći „Koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…” nabrajajući svu stoku i živinu čije se blagostanje priželjkuje.

Posle završetka ovoga domaćin okadi ceo dom i večeru, zapali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

Najava događaja

Trenutno nema najavljenih dešavanja . Posećujte nas i prvi saznajte sve o sledećim dešavanjima u našem gradu

red voznje autobuska Red voznje zeleznica

Kurs Evra

ValutaKupovniSrednjiProdajni
116.7901117.1415117.4929